Kadınlar erkeklerden uzun yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar erkeklerden uzun yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 12:41

Türkiye'de 40 yaş üstü erkeklerin yaşam sürelerinin kadınlara oranla daha kısa olduğu kaydeden Sağlık Bakanlığı, 40 yaş üstü erkekleri karşı karşıya oldukları "sağlık riskleri" konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Türkiye'de, 40 yaş üstü erkeklerin yaşam sürelerinin, kadınlara oranla daha kısa olduğuna kaydedildi. Erkekleri karşı karşıya kalabilecekleri hastalıklar konusunda uyaran Bakanlık, Türkiye'de erkeklerin karşılaştığı sağlık risklerinin başında koroner kalp hastalıklarının yer aldığını ifade etti.

Türkiye'de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranının, tüm ölümler içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer aldığını bildiren Sağlık Bakanlığı, bu ölümlerin önemli bir bölümünün 41-58 yaş grubunda yer alan erkeklerde görüldüğünü kaydetti.

Koroner kalp hastalıklarının erkeklerde, kadınlara oranla daha erken yaşlarda görüldüğü belirtilen açıklamada, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık, hareketsiz yaşam tarzı, diyabet ve bilinçsiz beslenmenin, özellikle 40 yaş üstü erkeklerde, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında yer aldığı kaydedildi.

ALKOL VE SİGARADAN UZAK DURUN, YETERLİ VE DENGELİ BESLENİN

Türkiye'de 40 yaş üstü erkeklerin yaklaşık yüzde 53'ünün sigara içtiğine işaret edilen açıklamada, bu yaş grubunda bulunan erkeklere yönelik bir dizi öneri ve uyarıda bulunuldu.

Haberin Devamı

Bakanlık, yeterli ve dengeli beslenilmesi gerektiğini, bunun dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanacağını kaydetti.

Bu besinlerin, süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhana oluştuğu kaydedildi. Bakınlık açıklamasında, bu besinlerin önerilen tüketim miktarları kişiye özgü olarak değiştiğine işaret edilerek, bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranları etkilediği vurgulandı.

Alkol ve sigaradan uzak durulması önerisinin de yer aldığı açıklamada, sigaranın zararlarına dikkat çekildi. Alkol tüketiminin, sindirim enzimlerini bozup, karaciğer ve beyin üzerinde olumsuz etki yaptığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"Sigara akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine, alkol kullanımı ise karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açar.

Yağlar konusunda ölçülü olun ve doymamış yağları tercih edin. Tereyağı, diğer hayvansal yağlar ve margarinlerin çoğu doymuş yağlardır ve kolesterol düzeyini artırırlar. Ayçiçek, soya, mısırözü gibi bitkisel yağların çoğu ise doymamış yağlardır ve kolesterol içermezler. Bu nedenle yemeklerin doymamış yağlarla birlikte zeytinyağı ile pişirilmesi ve tüketimi, sağlık açısından daha yararlı."

Bakanlık, günlük protein iehtiyacının hayvansal ve bitkisel kaynaklı gıdalardan dengeli olarak alınması gerektiğine dikkat çekerek, diğer önerilerini şöyle sıraladı:

".Besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edin. Kolesterol miktarı, kırmızı et, sakatat gibi hayvansal gıdalarda yüksektir. Besinler tüketilirken kolesterol içerikleri göz önünde bulundurulmalı.

.Posalı besinleri sıkça tüketin. Posanın kan kolesterolünü düşürücü etkisi vardır. Sebze ve meyveler posa, vitamin ve mineral içeriği zengin olan besinlerdir.

.Bunun yanında kuru baklagiller, yulaf, mercimek, mısır, buğday ve ekmek gibi posa yönünden zengin besinler beslenmede yer almalıdır.

.Şekerli içecek ve tatlı tüketiminizi azaltın, şeker içeriği az olan besinleri tercih edin. Şekerler saf karbonhidrattır ve yoğun enerji kaynağıdır. Bu besinlerin fazla miktarda tüketimi, vücut ağırlığının artmasına ve besleyici değeri yüksek olan besinlerin tüketiminin de azalmasına neden olur.

.Tuz tüketimine dikkat edin. Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasında yakın bir ilişki var. Ayrıca fazla tuz tüketimi idrarla kalsiyum atılmasını artırarak kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Tuz tüketimini azaltmak için; lezzetine bakmadan yemeklere tuz eklemeyin. Tuz içeriği düşük besinler tüketin.

.Sebze ve meyve tüketimini artırın. Vücut ağırlığınızı dengede tutun, fiziksel aktivitenizi artırın. Vücut ağırlığının normalden az yada çok olması çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Bu nedenle kilonuzu normal sınırlar içinde tutmak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.

.Hareketli bir yaşam sürmeye çalışın; kısa mesafeleri yürüyün. Çok gerekmedikçe asansör ve yürüyen merdivenleri kullanmamaya özen gösterin.

.Her gün en az 30-45 dakika yürüyüş yapın."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!