İzmir Büyücüleri

Güncelleme Tarihi:

İzmir Büyücüleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2004 14:39

Mara Meimardi
Çeviren:Şebnem Christakopoulos
Literatür Yayıncılık

Haberin Devamı

1887’ler de İzmir. Oldukça zeki bir kadın olan Katina yaşadığı fakir kenar mahallelerden birinde kendine büyüyü öğreten Attarti Ana adında bir Türk kadın’la tanışır, büyü sanatının sırlarını öğrenir. Katina daha yükseklere ulaşmak için harekete geçer.
Her biri birbirinden daha yakışıklı ve daha zengin olan beş erkekle evlenmeyi başarır. Sosyal sınıfta yükseldikçe onların işlerine karışmaya, ticaret ve banka işlerinde söz sahibi olmaya başlar.

Ölümünden 23 yıl sonra, yeğenine miras olarak bıraktığı yazıları ve büyüleri 1988 yılında tozlu bir bavulun içinde Egina’daki  evinde bulunur.

Yunan yazar Mara Meimardi'nin ülkesinde yayınlandığında çok satanlar listelerinde ilk sıralara yerleşen kitabı İzmir Büyücüleri, Türk okuruyla da buluşuyor.

Kitabın yazarı Meimardi, aslında bir antropolog ve Atina Üniversitesi’nde öğretim görevlisi.

Haberin Devamı

Yunanistan, Kastella’da doğup büyüyen Meimardi, önce Atina Üniversitesi Felsefe bölümünü bitirdi. Öğrenciliği sırasıda bazı arkeolojik kazılara katıldı.

Aynı zamanda rehberlik okulundan da mezun olan Meimardi, Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde arkeoloji üzerine master yaparken biyoloji ve tıp antropolojisiyle ilgilendi.

Jussieu-Ecole de Medicine de Snt.Peres’ten iyi derecelerle mezun oldu.Yunanistan’a döndükten sonra Avdira kazılarına katılarak iskelet yapılarını inceledi.

Çocuk Sağlığı, Aya Sofya Çocuk Hastanesi Pedagoji Bölümü gibi çocuk sağlığıyla ilgili yerlerde uzun süre çalıştı. Araştırmalarından en önemlisi olan “Çocuk Gelişimindeki Etnik Kalıplar” bugün halen çocuk sağlığıyla ilgili kitaplarda kullanılıyor. Atina Üniversitesi’nde   röntgen araştırması yaparak “Yunan çocuklarının gelişme karakterleri” adlı tezini hazırladı. Birçok araştırması tıp dergilerinde yayınlandı. Son yıllarda basında beslenme konusunda yazarken bir taraftan da  (UMD American University ) Evrenbilimi ve Astrofizik eğitimine devam ediyor.

İzmir Büyücüleri onun ilk romanı. Meimardi bu yılki Tüyap İstanbul Kitap Fuarı'nın da konuğu olmuştu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!