İyi ki yapmışlar

Güncelleme Tarihi:

İyi ki yapmışlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2005 00:00

Pişmaniyeyi sevmeyen var mıdır merak ederim. İzmit’e kim gitse tembih ederim "Lütfen bana bir iki kutu pişmaniye" diye. Hep merak ettiğim şeylerden biri de adının neden pişmaniye olduğuydu.Sonunda öğrenip, rahatladım. Ağızda dağılan nefis tadın kökeni İran’mış meğer ve oradaki adı da "peşmek." Bu yüzdendir belki de ona pişmaniye deyişimiz. "Belki" diyorum çünkü bu yalnızca teorilerden biri. Pişmaniye yapan ustaların birçoğuna göreyse, o muhteşem kıvamı tutturmanın zorluğundan kaynaklanıyor "pişmaniye" adı. Nasıl mı? Pişmaniye hamuru ağdamsı bir kıvama sahip ve bu kıvamı yakalamak gerçekten çok zor. İşte işe kalkışan insanların pişmanlığını ifade ediyor, Anadolu’nun birçok yöresinde tel helva olarak bilinen pişmaniyenin adı. İzmit’i pişmaniyesiyle ünlü bir şehir yapanlar ise 1601-1611 yılları arasında İran ve Ermenistan’dan gelen Ermeni ustalar olmuış. Ama esas büyük usta Hacı Agop Dolmacıyan’mış. 1. Dünya Savaşı sonrasında ülkeyi terk etmek zorunda kalan Dolmacıyan’dan sonra İbrahim Ethem Efendi ondan öğrendikleriyle işi sürdürmüş. Yumurtalı yabani ot kavurması6 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 demet madımak, ebegümeci ya da yabani ot 2 adet orta boy kuru soğan2 tatlı kaşığı tereyağı2 yemek kaşığı zeytinyağı2 çay kaşığı tuz, karabiber6 adet yumurta1 tatlı kaşığı pul biberBu yemeği yapmak için madımak, ebegümeci, kuzu kulağı ya da ısırgan otu gibi bahar ayında çıkan herhangi bir otu kullanabilirsiniz. Kullanacağınız yabani otu ayıkladıktan sonra iki santim eninde doğrayın. İyice yıkayıp kaynayan tuzlu suda 10-15 dakika haşlayarak süzün. Tereyağı ve zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırıp yarım ay şeklinde doğradığınız soğanı 2-3 dakika kadar kavurun. Tuz, karabiber ve haşladığınız otu ilave ederek kısık ateşte 10 dakika daha kavurun. Üzerine, başka bir kapta iyice çırptığınız yumurtaları da aktarıp kısık ateşte yumurtalar pişinceye kadar karıştırın. Son olarak, kırmızı pul biberi de ekleyerek sıcak sıcak servise sunun. Fındık kremalı milföy10 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi10 adet milföy hamuruMuhallebi için1 su bardağı toz şeker2 adet yumurtanın sarısı2 su bardağı süt1 yemek kaşığı un1 yemek kaşığı mısır nişastası1 paket vanilya2 yemek kaşığı dövülmüş fındık50 gr margarinMuhallebiyi hazırlamak için; yumurta sarıları, mısır nişastası ve unu tencereye aktarıp çırpma teli yardımıyla pürüzsüz kıvama gelinceye kadar çırpın. Üzerine süt, şeker ve vanilyayı ekleyip kısık ateşte, muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca margarini ekleyip ocağın altını kapatın. Muhallebi soğuyuncaya kadar mikserle çırpıp dövülmüş fındığı da ekleyerek buzdolabında bekletin. Milföy hamurlarını buzluktan çıkarıp her birini ikiye bölerek 20 adet hamur elde edin. Hamurların 10 adedinin ortasına birer kaşık muhallebi koyduktan sonra kalan hamurlarla üzerlerini kapatın. Hazırladığınız muhallebili milföyleri fırın tepsisine dizip üzerlerine yumurta sarısı sürdükten sonra 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirip ılık olarak servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!