İyi ki DKH var

Güncelleme Tarihi:

İyi ki DKH var
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tıp dünyasında en çok tartışılan, en çok kızılan ve de övülen doğum kontrol hapları çocuk istemeyen kadınlar için çok büyük önem taşıyor.

Hamileliği önlemenin en güvenli yöntemi doğum kontrol hapları. Bunları sürekli olarak kullanırsanız, hem pek çok sorundan kurtulabilirsiniz hem de istenmeyen bir hamilelik söz konusu olmaz.

Bir küçücük hap düşünün. Akneleri geçiriyor, adet sancılarını yok ediyor, menopoz öncesi sorunları ortadan kaldırıyor, bazı kanser türlerini önlüyor, kemiklerinizi güçlendiriyor. Eğer her gün düzenli bir şekilde kullanılırsa, hamileliği önlüyor. Kadınlar, 1960'lı yıllara kadar hamile kalmayı önlemek için bazı ev ilaçlarını kullanıyorlardı. Birçok ülkede kürtaj da yasaklandığı için çocuk doğurmak istemeyen kadınlar gizli gizli kürtaj yapan ehliyetsiz kişilere canlarını teslim ediyorlardı. Minik doğum kontrol hapları, kadınlar için bir mucize niteliğini taşıyordu. Ancak ‘‘Her güzelin bir kusuru olur’’ örneği, bu hapların da bazı caydırıcı özellikleri vardı. Örneğin doğum kontrol haplarını kullanan kadınlarda aşırı tüylenme görülüyordu. Haplardaki hormon miktarının fazlalığı bu sonucu yaratıyordu. Günümüzde ise bu aksaklıklar giderildiği için anne olmak istemeyen kadınlar, doğum kontrol haplarını rahatça kullanabiliyorlar.

Kullanma kuralları

Doğum kontrol haplarının etkili olmaları için onları gerektiği gibi ve düzenli olarak almalısınız. Ancak zaman zaman bazı aksiliklerle de karşılaşabilirsiniz. Örneğin, bir gün hapınızı almayı unutabilirsiniz. Durumu farkedince, bir yerine iki hap almalısınız. Eğer iki kez hapınızı almayı unuttuysanız, dört hap almalısınız. Eğer unutkanlığınız daha uzun sürmüşse, her şeye yeniden başlamalısınız.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!