İyi de hangi Çin malı

Güncelleme Tarihi:

İyi de hangi Çin malı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2010 00:00

Kanserojen diye bazı Çin ve Tayvan malları toplatılıyor iyi ama ya bunları çoktan almış ve kullanıyorsak?

Haberin Devamı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Çin ve Tayvan malı 77 firmanın ürünleri için kanserojen oldukları gerekçesiyle dört gün önce toplatma kararı çıkardı. Kanserojen madde içeren ürünler arasında ayakkabı, ceket, iç çamaşırı, yer döşemesi, etek, pantolon, oyuncak gibi onlarca şey var. Bu iyi bir haber değil mi? Çarşıda pazarda kanserojenler varmış, tespit edilmiş toplatılacakmış.
O zaman ben neden paranoyaya yelken açtım?
Çünkü...
Bu 77 firma hangileri? Bu kanserojen ürünler nerelerde satılıyor? Ben çoktan bunları almış ve tüketmiş olabilir miyim? Piyasada başka kanserojenler var mı (kesin var da, ben soruların sayısını artırayım dedim)? Kendimizi bunlardan korumanın yolu yok mu? Çin ve Tayvan’dan gelenlerin hepsi mi kanserojen? Bu ülkelerden gelen malları almayı toptan mı keseyim? Bu acaba mümkün mü, Çin’den gelmeyen bir şey kaldı mı?..
Gibi soruların cevabını bilmiyorum. Kimseden de bir cevap gelmiyor zaten. Tek bildiğimiz, bazı kanserojenler ele geçirildi.
Türkiye Tüketicileri Koruma ve Eğitim Vakfı Başkanı Bayram Kısıklı’dan, en azından tekstil ürünleriyle ilgili bilgi ve koruyucu birkaç ipucu aldım. İlk bölüm biraz içinizi karartabilir, dikkat.

Haberin Devamı

GİYECEKLERDEKİ TEHLİKE

1- Tekstil ürünlerine, hem havada uçuşan hem de deneme sırasında temastan kaynaklı hastalık yapıcı mikroorganizmalar bulaşabilir.
2- Giysilerdeki kimyasallar herhangi bir ıslaklıkla vücuda geçer. Özellikle de terleme anında. Bebeklerin cildi, yetişkinlerden beş kat daha incedir, bu durum bütün maddelerin bebek cildi tarafından emilmesini kolaylaştırır.
3- Çocuk giyiminde yüksek oranda kurşun ve fatalete rastlanmaktadır. Bu giysileri uzun süre giyen çocuklar, söz konusu kimyasalların deri tarafından emilmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalır.
4- Kumaşlarda kullanılan plastisol boyalar özellikle bebeklerde ve küçük yaşlardaki çocuklarda hormonal büyümeyi ve cinsel gelişimi olumsuz etkiler.
5- Bebek giysilerinin neredeyse tamamı pamuklu kumaşlardan üretilir. Pamuk üretimi, dünyada kimyasal böcek ilaçlamasının en fazla kullanıldığı alanlardan ikincisi.
6- Pamuklu kumaşların beyazlatılması sürecinde kimyasallar yoğun kullanılır. Aldığımız her bir tekstil ürününde, yaklaşık 150 gram paraquat ve parathion gibi kanserojen kimyasal kullanılmış olur.

Haberin Devamı

KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI

1. Güvenilir markaların ürünlerini tercih edin. Taklit giysiler almayın.
2. Ekolojik dengeyi bozmadan, insan ve çevre sağlığına zarar vermeden üretilen tekstil ürünleri standardı olan Eko-Teks 100 etiketli giysileri tercih edebilirsiniz. Organik sertifikalı giysilerde kimyasal madde kullanılmaz.
3. Çin, Hindistan, Bangladeş ve Nepal’den gelen ürünleri almamaya çalışın.
4. Pazarlarda etiketsiz satılan, nerede ve nasıl üretildiği belli olmayan, üzerinde kullanım etiketi ve ürün içeriği yazmayan giyecekleri sadece ucuz olduğu için almayın.
5. Aldığınız giysileri kullanmadan evvel mutlaka yıkayın.
6. Alerji, egzama veya başka rahatsızlıkların meydana gelmesi halinde hemen sağlık ve sanayi bakanlıklarına şikayette bulunun.

Opening soon!

Haberin Devamı

Bir yılan hikayesinin sonuna geldik. Hennes & Mauritz (H&M), Kasım’da nihayet ve gerçekten İstanbul’da. Daha önce pek çok kez tarihler verilmiş, ancak hepsi boş çıkmış, hevesimiz kursağımızda kalmıştı. Bu sefer işimiz sağlam, vitrine ‘opening soon’ yazısını asmışlar. Kasım ayı başında İstanbul’a ilk mağazayı basbayağı açıyorlar.
Yer olarak Bayrampaşa’daki Forum İstanbul’u seçtiler. İstanbul’un en merkezi alışveriş merkezi sayılmaz. Ama markanın ucuz fiyat politikası bakımından uygun bir seçim. Avrupa’daki diğer mağazalarını düşününce, İstiklal Caddesi daha çok yakışırdı ama caddenin alışveriş merkezine dönüşmesi de yürek rendeliyor bir yandan. H&M’e kalkıp gitmek zor olacak, fakat mecburen gidilecek tabii. Bu arada İstinye Park’tan sonra, insanı alışverişe teşvik eden ikinci AVM olduğunu söylemeliyim Forum İstanbul’un...
İki katlı mağazanın büyüklüğü 2 bin 300 metrekare. Vitrindeki ‘yakında açılıyor’ afişi, insanı heyecanlandırmaya yetiyor.
Tüm alışverişçilere hayırlı uğurlu olsun.
H&M’i tanımayanlar için kısa not: 1947’de İsveç’te kuruldu. Hızlı tüketilecek, ucuz ve moda ürünleri satıyor. Kadın, erkek, çocuk koleksiyonları var. Aksesuvar, makyaj malzemesi ve iç çamaşırı bulabiliyorsunuz. Her sezon dünyaca ünlü isimlere tasarım yaptırıyor. 37 ülkede 2 bin dolayında mağazası var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!