İşte meme kanseri gerçeği

Güncelleme Tarihi:

İşte meme kanseri gerçeği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2009 10:14

Türkiye’nin meme kanseri haritasını oluşturmak üzere, MEMEDER tarafından başlatılan çalışmanın sonuçları oldukça ilginç.

Haberin Devamı

Türkiye’nin meme kanseri haritasını oluşturmak üzere, Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER) tarafından 2008 yılında İstanbul, Bahçeşehir’de başlatılan Meme Kanseri Erken Tanı ve Tarama Projesi, yaşları 50-69 arasında değişen 5000 kadınla gerçekleştiriliyor. 2018 yılında sona erecek ve İstanbul Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen’in koordinatörlüğünde, İstanbul ve Marmara Üniversiteleri, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliğiyle yürütülen proje, aynı zamanda, bugüne kadar kendi alanında yapılan en kapsamlı bilimsel çalışma.

Gelişmiş ülkelerde yaklaşık 50 yıldır uygulanan “Meme Kanseri Tarama Programları” sayesinde ele gelmeyen meme kanseri oranı yüzde 75’e ulaşmış ve meme kanserinden ölümler yüzde 50 oranında azaltılmıştır. Bu amaçla,  nüfus ve ikamet kayıtları düzenli olarak tutulan ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ödüllü tek beldesi olan Bahçeşehir, ilk çalışma bölgesi olarak seçilmiştir. Bahçeşehir Belediye’sinin MEMEDER’e tahsis ettiği Meme Sağlığı Merkezi’nde gerçekleştirilen proje, The Breast Health Global Initiative (Küresel Meme Sağlığı Girişimi) tarafından en başarılı projelerden biri olarak seçildi ve ödül aldı. Projenin ana sponsorları olarak Bahçeşehir Belediyesi ve Roche Müstahzarları San. A. Ş. yer alıyor.

Haberin Devamı


Araştırmada 1 yılda Neler Öğrendik?
Bahçeşehir’de yaşayan ve görüşme yapılan kadınların 23’ünün (yüzde 2.5) daha önce kanser tanısı aldıkları öğrenildi. Bunların arasında 11 olgu ile meme kanseri ilk sıradaydı (yüzde 1.2). İkinci sırada rahim kanseri (5 olgu) ve 3. sırada mesane ile akciğer kanseri (2’şer olgu) yer alıyordu.

• yüzde 99 ‘Meme kanseri ile ilgili daha önce herhangi bir şey duydunuz mu, okudunuz mu? ve ‘Meme kanserine erken tanı koymak mümkün müdür? sorusuna evet diyen
• yüzde 75 “Türkiye’de kadınlar arasında en sık görülen kanserin meme kanseri” olduğunu bilen
• yüzde 96 “Mamografi ile ilgili herhangi bir şey duymuş ya da okumuş” olan

‘Günümüzde meme kanseri erken tanısının nasıl konulabileceği ile ilgili’ soruya;
• yüzde 63 en çok kendi kendine meme muayenesi ile erken tanı konulabilir diyen
• yüzde 52 “mamografik muayene ile erken tanı konulabilir’ diyen
• yüzde 50 meme kanserinin erken tanısının mamografik tarama ile konulduğunu bilmeyen
• yüzde 79 ‘Meme kanserinin erken tanısı amacıyla, kadınlar yaşamlarında ilk kez kaç yaşlarında mamografi çektirmeye başlamalı?’ sorumuza “40-49” yaş grubunda başlanmalı diyen
• yüzde 84 ‘Hiç kendi kendinize meme muayenesi yaptınız mı?  sorumuza, ‘evet’ diyen
• yüzde 13 “ayda en az 1 kez düzenli meme muayenesi” yapan kadınların oranı.

Haberin Devamı

Düzenli tarama hayat kurtarıyor

Hekimler tarafından bire bir yürütülecek sağlık danışmanlığı sistemiyle meme kanseri riski altında bulunan kadınların sistematik olarak taranabileceğini, randevulu ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek bu tip taramalarla erken tanı sisteminin ülkemizde de başarıyla hayata geçirilebileceğini belirten Proje Koordinatörü Prof. Dr. Vahit Özmen, “düzenli tarama sayesinde erken tanı olanaklarının artması bugün dünyada pek çok kadının hayatını kurtarıyor. Tıp dünyasındaki gelişmeler sayesinde erken tanı koyulması durumunda artık meme kanseri neredeyse tümüyle tedavi edilebilen bir hastalığa dönüşmek üzere. Bu yüzden Bahçeşehir’de yaptığımız bu çalışma erken tanının önemine dikkat çekiyor ve Türkiye’nin bu konudaki risk haritasını çıkarmayı hedefliyor. Kuşkusuz çalışmanın sonuçları bizlere meme kanserinde erken tanı konusunda sağlık sisteminde atılacak adımlar konusunda da önemli ip uçları verecektir.” dedi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği Sağlık Mevzuatı’nın 50 yaşından itibaren her kadının, iki yılda bir mamografi çektirmesini önerdiğini, yüksek risk grubundaki kadınların bu yaştan önce kontrole girmesinin gerekli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Vahit Özmen, “bu konuda son kararı doktorunuzla birlikte vermeniz gerekmektedir. Sizin risk sınırlarınızı en iyi doktorunuz belirleyebilir. 50 yaş üzerindeki kadınların meme kanserine yakalanma riski daha genç olanlara göre daha fazladır. Yaş ilerledikçe meme kanseri sıklığı artmaktadır.” diye konuştu.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!