İşte KKTC vatandaşı Türkiye kökenli ünlüler

Güncelleme Tarihi:

İşte KKTC vatandaşı Türkiye kökenli ünlüler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2004 01:21

KKTC yetkililerinin büyük bir gizlilik içinde hazırladığı liste, Başbakan Mehmet Ali Talat tarafından geçen pazartesi günü BM yetkililerine verildi. 269 bin 362 kişilik nüfus sicil kayıtlarına ulaşan Hürriyet, bu kayıtlardan Türkiyelilerin listesini ayıkladı.

Hürriyet’in ele geçirdiği sır listedeki isimler, KKTC yetkililerince tek tek, büyük bir gizlilik içinde tespit edildi. Türkiye’de Annan Planı tartışılırken gündeme gelen listede, birçok ünlü kişinin kendisi yerine eşinin ya da çocuklarının yer alması dikkat çekti. 41 bin kişilik listede işadamlarından offshore banka sahibine, gazetecilerden sanatçılara, emekli komutanlardan sporculara birçok ünlü kişi bulunuyor.

YALIM EREZ (eski Sanayi Bakanı)

Referandumda ‘evet’ vereceğim

1986 yılında dört arkadaş Kıbrıs’ta inşaat malzemeleri üzerine ilk yatırımımızı yaptık. Daha sonra işimizi Girne, Magosa ve Lefkoşe’ye yaydık 1988 yılında yatırım plaketi alınca, o zamanki KKTC hükümeti bize vatandaşlık teklif etti, seve seve kabul ettik. Önce bize, sonra ailelelerimize vatandaşlık verildi. Seçimlerde oy kullanmaya gideceğim ve ‘evet’ oyu vereceğim. Kıbrıs vatandaşlığından çıkmayı düşünmüyorum.

RASİM KARA (Eski BJK antrenörü)

Oy konusunda şimdilik kararsızım

1976’de Türk Milli Futbol takımının adadaki ilk milli maçı için KKTC’ye gitmiştim. Daha sonra antrenör kurslarına gittim, seminerler verdim. Bu kurslarda yetiştirdiğim futbolcuların bazıları daha sonra milletvekili, bakan oldu. 1997’de onların ısrarı sonucu KKTC vatandaşı oldum. Bugüne kadar oy kullanmamıştım. Referandumda adaya gitmeyi, oy kullanmayı düşünüyorum. Evet oyu kullanaktım, fakat Denktaş’ın son açıklamalarından sonra düşünmeye başladım. Şu anda kararsızım.

MİTHAT YÜMLÜ (Perpa Başkanı)

Biz de yabancıya vatandaşlık verelim

Kıbrıs’a yatırımı teşvik için götürülen heyetlerde bulunduğum sırada bana ve birçok işadamı arkadaşıma vatandaşlık teklif edildi. Gurur duyarak kabul ettim, hiçbir biçimde çıkmayı düşünmüyorum. Referandum konusundaki düşüncelerime girmek istemiyorum ama o dönem KKTC yönetiminin yaptığı bu uygulama son derece doğrudur ve Türkiye de aynı KKTC gibi yabancı işadamlarına vatandaşlık vermelidir. Bu hem yatırımı artırır, hem de lobicilik faaliyetlerine katkıda bulunur.

NAZLI ILICAK

Ev aldım, seçmen kaydımı yaptırdım

1995’te Girne’de Bellapais dedikleri bir manastırın yanında, eskiden ev olan bir lokantada yemek yedim. Adı Abbeyhouse olan bu lokantayı İngiliz eşcinsel bir çift işletiyordu ve ayrılacakları için lokantayı devretmek istiyorlardı. Fiyatı da Türkiye’ye göre düşük olduğu için burayı ev olarak satın aldım. İkametgahım olunca vatandaşlık için de başvurdum ve kabul edildim. Muhtara seçmen kaydımı yaptırdım, referandumda Kıbrıs’ta olacağım ve oyumu kullanacağım. Kıbrıs’ın AB’ye girmesini olumlu bulduğum için oyum ‘evet’ olacak.

PROF. DR. GÜNDÜZ GEDİKOĞLU

(Bizim Lösemili Çocuklar Vak. Bşk)

Ailece Kıbrıs vatandaşı olduk

Bizim Kıbrıs’la özel bir duygusal bağımız da vardır. Harekatın komutanlarından rahmetli Güven Erkaya kuzenimdi. Çeşitli konferanslar, radyo ve televizyon konuşmaları için Kıbrıs’a çok defa gittim. Hatta bir ara bir üniversite kurulması için çalışmalarımız da oldu. Bu geliş gidişler sırasında bana Kıbrıs vatandaşlığını o zamanın sağlık bakanı teklif etti. Çok gururlanarak kabul ettim, ailece Kıbrıs vatandaşlığı aldık. Kıbrıs’ta katıldığım konferanslar ve diğer etkinlikler dışında hiçbir yatırımım yoktur.

LİSTEDEKİ BAZI ÜNLÜLER VE YAKINLARI

SİYASİLER:

Şükrü Sina Gürel, Ekrem Pakdemirli, Emin Şirin, Zeki Çeliker (Türk Parlamenterler Birliği Başkanı ve eski Siirt Milletvekili), Tuğrul Türkeş, Alparslan Türkeş ve oğlu Ahmet Kutal Türkeş, Yalım Erez (Eski Sanayi Bakanı) eşi Necabet Feryal Erez, çocukları Salih ve Mert Erez ve kardeşi Zekai Erez, Korkut Özal’ın oğlu Murat Mehmet Özal, eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal, Korkut Özal’ın oğlu Murat Mehmet Özal

İŞ DÜNYASI

Mehmet Emin Cankurtaran, Ali Cüneyt Cankurtaran, Ahmet Hamoğlu, Erman Yerdelen (Eski THY Yönetim Kurulu Başkanı), Hüsamettin Kavi, Hakan Uzan, Hakkı Yaman Namlı (First Merchant Bank’ın sahibi), Hacı Sabancı (Sakıp Sabancı’nın 1998’de vefat eden ağabeyi), Yahya Demirel, Ali Avni Balkaner (Yurtbank’ın sahibi), Tezcan Yaramancı (Eski Özelleştirme İdaresi Başkanı), Mithat Yümlü (Perpa Yönetim Kurulu Başkanı) ve eşi Nuran Yümlü, Ali Nuri Çolakoğlu (İSO Meclis Üyesi), Oğuz Satıcı (TİM Başkanı) ve eşi Ala Nur Satıcı, Erol User, Ümit Utku’nun kızı.

SPOR CAMİASI

Alp Yalman (GS Klübü eski başkanı), Mümtaz Soysal ve Sevgi Soysal’ın kızları Funda ve Defne Soysal, Güvenç Kurtar (Elazığspor antrenörü), Rasim Kara (eski Beşiktaş antrenörü),

BASIN

Refik Erduran, Togay Bayatlı, Güneri Cıvaoğlu, Nazlı Ilıcak, Çetin Çiftçioğlu (Şakacı programının yapımcısı), Erol Simavi’nin oğlu Sedat Simavi’nin çocukları Ercan, Erhan ve Sedat Erol Simavi, Mehmet Uğur Güneri, Reha Erus’un oğlu Reha Can Erus.

BİLİM

Prof. Dr. Gündüz Gedikoğlu, Prof. Dr. Emel Doğramacı (Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın kardeşi), Prof. Dr. Cemi Demiroğlu, Prof. Dr. Tankut Öktem.

TSK KOMUTANLARI

Emekli Tümgeneral Cumhur Evcil (1984-1986 Özel Harp Dairesi Başkanı), Emekli Korgeneral Atilla Kurtaran ve eşi Asuman Kurtaran, eski Kıbrıs Barış Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Necati Özgen’in çocukları Ebru ve Umut Özgen, Tümgeneral Galip Mendi’nin eşi Zeynep Merih, çocukları Cihan Rıfkı ve Sıtkı Cem Mendi, Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı’nın kızı Ömür Gülsen Kundakçı

SAHNE

Ebru Şimşek, Perran Kutman, Nil Burak, Kayhan Yıldızoğlu.

ÇİN’DEN YUN Lİ KANADA’DAN LETTİA

KKTC’nin vatandaşlık kayıtlarında dünyanın dört bir yanından isimlere rastlanıyor. Türkiyeliler dışında adaya dışarıdan gelenler arasında çoğunluk İngiliz ve Alman vatandaşlarında. Adanın kuzey kesiminde Filistin, Ürdün, Pakistan, Çin, Romen, Güney Afrikalı’dan gelen birçok kişi yaşıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!