İstanbul Park’ta 5 milyon liraya Çatılı F1 keyfi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Park’ta 5 milyon liraya Çatılı F1 keyfi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2005 02:09

Hafta sonu İstanbul Park Pisti, Formula 1, WTCC ve FIA GT’nin ardından dünyanın en çok izlenen motorsporları organizasyonlarından biri olan DTM’ye ev sahipliği yapacak. Formula 1 araçlarının üstü kapalı versiyonu olduğu için ismine ‘Çatılı F1’ denilen DTM yarışları 5 milyon liraya izlenebilecek.

İstanbul Park’ta DTM’nin dışında bu hafta sonu bir çok yarış daha gerçekleşecek. Bu organizasyonda 4 markasıyla birden yer alacak olan Doğuş Otomotiv’in Motorsporları Direktörü Saffet Üçüncü, hafta sonunda İstanbul Park Pisti’nin tam bir şenlik havasına bürüneceğini ve piste 40 bin kişinin geleceğini tahmin ettiğini söylüyor.

Formula 1’in hemen ardından WTCC ve FIA GT Cup gibi organizasyonlar düzenlendi. Şimdi ise sıra DTM’ye geldi. Öncelikli olarak biletleri 5 milyon liradan satılan DTM yarışları hakkında biraz bilgi verir misiniz?

DTM’yi Alman otomobil üreticilerinin kendi aralarında düzenlendikleri ve seri üretim binek otomobillerinin yarış tipi versiyonlarıyla gerçekleştirdikleri bir şampiyona olarak tanımlayabiliriz. DTM (Deutsche Tourenwagen Masters), Kuzey Amerika’da NASCAR ne anlama geliyorsa Almanya’da da o anlama geliyor. F1’e Almanya’da 80 bin izleyici gelirken, DTM yarışlarına 130 bin izleyici gelebiliyor. DTM’ye dışardan baktığınızda WTCC’ye benzetmek mümkün. Ama DTM’nin kuralları F1’e daha yakın. Zaten DTM’ye ‘Çatılı F1’ deniliyor. DTM’de yarışan üç Alman markası bulunuyor: Audi, Mercedes ve Opel. Bu üç önemli Alman markasının rekabetinde aynı zamanda çok önemli pilotların da yer alıyor olması DTM’ye ayrı bir önem katıyor. Allan McNish, Mika Hakkinen, Heinz-Harald Frentzen gibi eski F1 pilotlarının yanı sıra geçen yıl Audi’nin DTM’de şampiyon olan pilotu Thomas Ekström gibi genç yeteneklerin yarışıyor olması da çok önemli.

Hafta sonu İstanbul Park Pisti’ne gelecek olanları neler bekliyor?

Bu hafta sonu İstanbul Park’a gelecekleri gerçekten çok zengin bir program bekliyor. Çünkü birbiri ardına birçok motorsporları aktivitesinin yanı sıra yarış aralarındaki şovların insanları büyüleyeceğine ve unutamayacakları anlar yaşatacağına inanıyorum. Öncelikle F1 günü yapılan hataya düşmeyip insanların sabah 9 gibi pistte olması gerekiyor. DTM yarışları saat 15:00’de başlayacak ama öncesinde DTM kadar önemli bir başka organizasyon olan ve tek marka kupaları içinde en çok rağbet gören Porsche Carrera Cup start alacak. Toplam 7 yarıştan oluşan Porsche Carrera Cup’ın 6’ıncı ayağı ülkemizde gerçekleştirilecek ve bu yarışta 390 beygir gücünde 911’ler mücadele edecek. Yarışacak isimler arasında Arkın Aka isimli bir Türk genci de yer alıyor. Ayrıca artık Doğuş Motorsports’un marka haline gelmiş iki organizasyonu Seat Leon Cup ve VW Polo Ladies Cup’ta DTM ile aynı gün start alacak. Bu arada DTM organizasyonunun içinde yarışlar arasında yapılacak şovların yanı sıra VW’nin Ticari Araçlar Bölümü de Caddy’lerle iki tekerlek üstünde akrobasi şovları gerçekleştirecek. Ben bu hafta sonu piste 40 bin kişinin gelmesini bekliyorum. Çevre ülkelerden de nereden bakarsınız yine 4-5 bin izleyici gelecektir. Otomobille ilgisi olan herkes bu hafta sonu İstanbul Park’tan maksimum keyif almış olarak döneceğine inanıyorum.

Audi, Mercedes ve Opel’in mücadele ettiği DTM’de gelecek sezon Opel’in çekileceğini açıklaması DTM’nin geleceğini etkiler mi?

Açıkçası son yarışta çok iyi mücadele eden Opel takımının halen çekileceğine inanmıyorum. Ama kesin olarak gidecekse de yerine yeni bir Alman üretici gelecek mi ona bakmak gerekir.

Türkiye’de Porsche Cup’u düzenlemek zor değil

Doğuş Motorsports olarak gelecek yıl ülkemizde Seat ve Polo Cup gibi bir Porsche Cup yapma hazırlığı içinde olduğunuz dedikoduları hakkında neler söyleyeceksiniz?

Doğuş Otomotiv olarak her şeyi yapabilecek durumdayız ama gelecek senenin planları netleşmediği için henüz bu konuda net bir şeyler söylemek istemiyorum. Ama gerek Porsche Cup’ı Türkiye’de yapmak gerekse Türkiye’de geleneksel olarak yarış yapılmasını sağlamak gerçekten şu aşamada zor bir şey değil.

Seat Leon Cup ve VW Polo Ladies Cup organizasyonlarınızda gelecek yıl ne gibi değişiklikler olacak? Örneğin yeni Seat Cup’ta yeni Leon’lar kullanılacak mı? Ya da Polo Cup seneye de bayanlarla mı devam edecek?

Seat Cup’da gelecek yıl yeni Leon’u kullanmak oldukça zor görünüyor. Çünkü yenilerinin yetiştirilmesi için belli bir üretim kapasitesinin olması gerekiyor. Avrupa’da yapılan tüm Seat Cup organizasyonlarının yeni Leon’a geçeceğini sanmıyorum. Bizim teknik ekibimizde mevcut aracı zaten gözü kapalı söküp monte edecek durumda. Bununla birlikte yedek parça ve geliştirme avantajımız olduğu için bu fırsatı kaçırmak istemiyoruz ve gelecek yılda şimdiki araçları kullanacağız. Ama ne olacağını yine de gelecek günler gösterecek. Polo Cup’ta da gelecek yıl yine bayanlarla devam etmeyi düşünüyoruz.

HAKKINI VERECEK TÜRK PİLOT YOK

Doğuş Otomotiv olarak DTM’de Audi takımında ya da WTCC’de Seat takımında bir Türk pilot yarıştırmayı düşünüyor musunuz?

Evet böyle bir düşüncemiz hep var. Yalnız DTM ve WTCC gibi faaliyetler Türkiye’de ilk defa düzenleniyor. Bu nedenle gelecek yıllarda bu organizasyonların sürekliliğine göre operasyonlarımıza yön vereceğiz. Ayrıca Türkiye’de de bu tarz yarışlarda kendini gösterecek ve hakkını verecek çok fazla pilot yok. Ayrıca biz tek yarışlık bir operasyon düşünmüyoruz. Tüm sezonu kovalayacak çapta bir işin altına imzamızı atıp bir Türk pilotun arkasında destek olmayı arzuluyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!