İspanyol sinemasından

Güncelleme Tarihi:

İspanyol sinemasından
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2005 10:13

Başkent'te Avrupa sinemasından örnekler sunan “SineTek Avrupa” gösterimleri sürüyor. Farklı ülkelerden genç ve usta yönetmenlerin filmlerinin yer aldığı etkinlikte yıl boyunca 52 uzun film sinemaseverlerle buluşuyor. Bu ayın programında İspanyol sinemasından örnekler var. Birçok dalda Goya ödülü kazanan Ölünce Kimse Bizden Bahsetmeyecek ve Talih Yıldızı yın sürprizleri.

Haberin Devamı

Sinetek Avdupa'da aralık ayının filmlerine bir göz atalım:

KASIM: İlk filmi El Bola (Misket) ile iyi bir çıkış yapan genç yönetmen Achero Mañas’ın yeni filmi Kasım'da (Noviembre) seyirciyle “eğer şöyle olsaydı?” oyununu oynuyor. Oyunculuk okulunda hayal kırıklığına uğrayan ve hocasının basmakalıp derslerinden bıkıp sokaklara yönelen Alfredo Baeza’nın öyküsünü anlatan bu çarpıcı ve kışkırtıcı filmde yönetmen, sanatın dünyayı değiştirebileceğine olan inancını yine koruyor. Film yetmişli yıllarda İspanya’da demokrasiye geçiş döneminde, kar amacı gütmeyen ünlü İspanyol tiyatro grubu “El Piojo Pico”nun sokak tiyatrosu hareketinden esinlenilmiş.

HOŞGELDİN MR. MARSHALL: Ayın ikinci filmi ise, Buñuel ve Saura ile birlikte İspanyol Sineması’nın en usta yönetmenlerinden Luis García Berlanga’ya uluslararası şöhretin kapılarını açan filmografisindeki en önemli yapıtı Hoşgeldin Mr. Marshall (Bienvenido Mr. Marshall). Film, bir İspanyol köyüne yapılacak “Marshall Yardımı” üzerine çarpıcı bir kara komedi. 1948-52 yılları arasında, dönemin ABD Dışişleri Bakanı George Marshall’ın girişimleriyle, II. Dünya Savaşı’ndan çıkan 17 Avrupa ülkesinin ekonomilerini güçlendirmeye yönelik olarak “Marshall Yardımı” adıyla mali destek programı uygulanmıştı. Amaç, Sovyetler Birliği’nin güç kazanmasını engelleyerek komünizmin Batı Avrupa’daki etkisini azaltmaktı. İşte bu vesileyle, Amerikalıların mali destek vermek üzere İspanya’ya geldiğini ve kasabalarına da uğrayacağını haber alan bir belediye başkanının, misafirlerine hoş görünmek ve yardım koparabilmek için yediden yetmişe bütün kasabayı seferber edişinin öyküsünü oldukça komik ve alaycı bir dille anlatan film, 1953 yılında ilk gösteriminin yapıldığı Cannes Film Festivali’nde büyük olay yaratmıştı.

Haberin Devamı

HUMBERT BALSAN ANISINA: Ayın üçüncü filmi ise “özel gösterim” başlığı altında, bu yılının Şubat ayında intihar eden Avrupa’nın önemli bağımsız yapımcılarından Humbert Balsan anısına gösteriliyor. Balsan’ın ölmeden önce yapımcılığını üstlendiği 2004 yapımı Büyük Yolculuk (Le Grand Voyage), Fas asıllı yetenekli Fransız yönetmen İsmail Ferroukhi’nin bu ilk sinema filmi, izleyenleri, hem güldüren ve hüzünlendiren, hem de düşündüren ve derinden etkileyen büyük bir yolculuğun öyküsünü anlatıyor. Avrupa’dan başlayıp, Balkanlar’dan, Türkiye ve Ortadoğu’dan geçip Arabistan’da biten dinler ve kültürler arası bir yolculuğun çok çarpıcı ve hüzünlü öyküsünü anlatan film, geçtiğimiz yıl Venedik Film Festivali’nde En İyi İlk Film ödülü almıştı. Bir baba ile oğlun kara yoluyla yaptığı 5000 kilometrelik gizemli bir yolculuğunun öyküsünü çok çarpıcı biçimde anlatan bu yol filmi, kaçırılmayacak bir ilk film…

Haberin Devamı

GOYA'NIN EN İYİLERİ: Programın bir diğer sürprizi ise, geçtiğimiz yıllarda İspanyol Sineması’nın Oscar’ı sayılan Goya Ödülleri’ni silip süpüren ve ülkemizde gösterime girmeyen olağanüstü iki İspanyol filmi: Ölünce Kimse Bizden Bahsetmeyecek (Nadie Hablara De Nosotras Cuando Hayamos Muerto) ve Talih Yıldızı. 

İspanyol sinemasından
Hoşgeldin Mr. Marshall, usta yönetmen Berlanga'nın izasını taşıyor.

Sinemaya senaryo yazarı olarak adım atan ve Pedro Almodóvar’ın Bağla Beni filminde yönetmen yardımcılığı yapan Agustín Díaz Yanes’in ilk sinema filmi Ölünce Kimse Bizden Bahsetmeyecek İspanya’da gösterildiğinde büyük bir gişe başarısı elde etmiş ve İspanya’nın ‘Sinema Oscar’ı sayılan Goya’da da sekiz önemli ödülle yıla damgasını vurmuştu. Martin Scorsese’den ilham aldığını açıkça belirten yönetmenin bu çarpıcı filminde daha çok Tarantino’nun izleri görülüyor. Yanes, bir kadının karanlık geçmişinden kaçarak yeni bir hayata atılma mücadelesini anlatırken, Tarantino’nun sinemasına İspanya’dan da bir selam yolluyor. Ele aldığı karanlık öykü ve şiddetin sunumuyla izleyicilerin başını döndürecek film, Victoria Abril’in olağanüstü oyunculuğu ile de büyülüyor. İspanyol Sineması’nın kült filmlerinden…

Haberin Devamı

Ayın son filmi Talih Yıldızı (La Buena Estrella) ise, 1998’de yılın en iyi İspanyol filmi de dâhil Goya’da beş önemli ödül kazanan ve bu ödülden kısa bir süre sonra hayatını kaybeden yönetmen Ricardo Franco’nun en önemli ve en etkileyici filmi. Gerçek bir hikâyeden uyarlanan ödül rekortmeni bu filmde, bir kaza sonucu erkekliğini kaybeden ve insanlardan uzaklaşan iyi kalpli bir kasabın öyküsünü anlatıyor. Ülkemizde daha önce hiç gösterilmeyen film, yakın dönem İspanyol Sineması’nın başyapıtlarından biri olarak görülüyor...

Ankara Sinema Kültürü Derneği tarafından, Tüze Grup, Aras Kargo ve Radyo ODTÜ’nün katkılarıyla düzenlenen gösterimler perşembe günleri saat:19.30’da Ankara Ankapol Sineması’nda izlenebilecek.

Ayrıntılı bilgi için:
Ankara Sinema Kültürü Derneği
Tel: (0312) 467 2002
Faks: (0312) 466 4824
e-mail: info@askfest.org
www.askfest.org

Haberin Devamı

GÖSTERİM PROGRAMI

1 Aralık Perşembe

İspanyol sinemasından
Ölünce Kimse Bizden Bahsetmeyecek prgramda yer alan filmlerden.

Saat:19.30
Kasım
Yönetmen: Achero Mañas

8 Aralık Perşembe
Saat:19.30
Hoşgeldin Mr Marshall
Yönetmen: Luis García Berlanga

15 Aralık Perşembe
Saat:19.30
Büyük Yolculuk
Yönetmen: Ismaël Ferroukhi

22 Aralık Perşembe
Saat:19.30
Ölünce Kimse Bizden Bahsetmeyecek
Yönetmen: Agustín Díaz Yanes

29 Aralık Perşembe
Saat:19.30
Talih Yıldızı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!