İran pilavları

Güncelleme Tarihi:

İran pilavları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2005 00:00

Eski yemek gezginleri yazdıkları eserlerde ve dilden dile dolaşan hikayelerinde, hakiki pilavın ancak ve ancak bol safranla ya da basmati pirinciyle yapılabileceğini vurgularlar. Basmati denilen bu uzun ince zarif pirinci, varlıklı insanlar sofralarından eksik etmezlermiş bir zamanlar. Gezginler hangi pirincin makbul olduğunu söylemekle kalmamışlar, gezip gördükleri yöreler arasında pilav çeşidinin en çok olduğu ülkenin İran olduğunu da belirtmişler. Bu gezginler aynı zamanda çilav pirinciyle yapılan pilavları da öve öve bitiremezler. İçine fıstık, üzüm, nohut ve et gibi türlü malzemeler katılarak yapılan İran usulü pilav çeşitlerinin zaman içinde Anadolu’ya kadar ulaştığını ve Anadolu’da yaygın bir biçimde yapıldığını da söyleyebiliriz. Ancak, Anadolu’da bir pilav çeşidi daha vardır yaygın olarak yapulan. Bu topraklarda yoksulun aşı bulgurdur ve Anadolu insanı yaratıcılığını bulgur pilavı konusunda da göstermiş, bulgur pilavını çeşitli sebzelerle, etle, nohutla, mercimekle yaparak onu zenginleştirmiştir.Mantar soslu İtalyan makarnası6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 paket penne makarna10-12 su bardağı suSosu için400 gr kültür mantarı (veya kestane mantarı)5 yemek kaşığı zeytinyağı1 adet orta boy kuru soğan1 adet çarliston biber4 adet orta boy domates1 çay kaşığı tuz, karabiber1 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri (veya taze kaşar)Sosun hazırlanması için; soğanları incecik doğrayın. Çarliston biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıklayın. Yıkayıp çok ince halkalar halinde dilimleyin. Domatesleri de tavla zarı formunda doğrayın. Son olarak, mantarları uzunlamasına ve ince ince dilimleyin. Zeytinyağını geniş bir tavada kızdırıp üzerine soğan ve biberi ekledikten sonra, orta ısılı ateşte, karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Mantarı da hemen ilave edip ocağın ısısını yükselttikten sonra sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Ocağın ısısını orta dereceye getirip domates aktararak 4-5 dakika daha kavurun ve ocaktan alın. Tuz ve karabiberi de serpiştirip bir kenarda bekletin. 10-12 su bardağı sudr büyük bir tencereye aktarıp 1 tatlı kaşığı tuz eklederek kaynatız. Makarnadn kaynayan suya aktarıp ara sıra karıştırarak 10 dakika kadar haşladıktan sonra tekrar aynı tencereye alıp, üzerine mantarlı sos ilave ediniz. Rendelenmiş peynir de katıp, karıştırın. Ocağın altını tekrar yakıp soslu makarnayı ara sıra karıştırarak kısık ateşte, 2-3 dakika pişirin. Üzerini incecik kıyılmış maydanozla süsleyerek sıcak sıcak servise sunun. Damla çikolatalı karlıdağ kurabiyesi8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş) 6 yermek kaşığı dolusu hazır süt kreması1 neskafe fincanı dolusu süt50 gr yumuşamış tereyağı 2 neskafe fincanı dolusu un1 paket kabartma tozu1 neskafe fincanı damla çikolata 4 yemek kaşığı dolusu kakao 4 yemek kaşığı toz şeker4-5 yemek kaşığı dolusu pudra şekeriOda sıcaklığında bekleyen yumurtayı ve hazır süt kremasını derin bir kaba aktarıp üzerine süt ve yumuşamış tereyağını ekleyin. Mikserin orta devriyle çırparak tüm malzemeleri iyice karıştırın. Un, kabartma tozu ve kakaoyu başka bir kaba aktarın. Üzerine damla çikolata ve toz şekeri ilave edip karıştırın. Bu unlu karışımı, yumurtalı harca azar azar aktarıp tahta bir kaşık ya da spatula yardımıyla sürekli karıştırarak malzemeleri birbirine yedirin. Bozadan daha katı kıvamlı, ama akıcı olan hamuru iyice karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletin. Küçük kek kalıplarını ya da küçük kağıt kalıpları yumuşamış margarinle yağlayın. Hamuru kaşık yardımıyla kalıplara paylaştırın. Ancak bu işlemi yaparken kalıpların ağzında birer santim kadar boşluk bırakmayı ihmal etmeyin. Kekleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 25 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekledikten sonra üzerlerine pudra şekeri serpiştirip servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!