İlk kez robotla prostat kanseri ameliyatı yapıldı

Güncelleme Tarihi:

İlk kez robotla prostat kanseri ameliyatı yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2005 01:16

Türkiye’de dün ilk kez robot ile prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Florence Nightingale Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural ve ekibi, en gelişmiş ameliyat robotu olan Da Vinci’yi kullanarak, 71 ve 56 yaşlarındaki iki hastanın tümörlü prostatını aldı.

Prof. Dr. Ali Rıza Kural, son 5 yılda ‘Da Vinci robot sistemi’ni kullanılarak yapılan prostat kanseri cerrahisinde ciddi ilerlemeler olduğunu belirtti. Laparoskopi, daha bilinen adıyla ‘kansız kapalı ameliyat’ ürolojide önce idrar yolu cerrahisi, ardından böbrek ve prostat kanseri ameliyatlarında kullanıldı. Ancak robotla ameliyat, bu konudaki en son ilerleme olarak kabul görüyor.

Da Vinci robotu, hastanın karnındaki aletlerin bağlandığı kollar ile bunların kontrol edildiği ve yönetildiği konsoldan oluşuyor. Hastanın karnına bir tanesi 10 milimetrelik, ikişer tanesi de 9 ve 5 milimetrelik toplam 5 delik açılıyor. 3 ana delikten robotun kolları giriyor. Diğer ikisi yardım delikleri olarak kullanılıyor.

Robotik cerrahinin bilinen laparoskopiden farkı, ameliyat bölgesinin üçboyutlu olarak görüntülenebilmesi. Prof. Kural, ‘Bu anatomik yapıyı daha iyi görmeyi sağlıyor. Dolayısıyla, sinir, damar gibi oluşumların korunabilmesi kolaylaşıyor. Ayrıca robot kullanımı hastanın laparoskopik dikişinin daha emin ve çabuk yapılmasına olanak sağlıyor’ diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!