İlk çikolatasını bayramda yiyecek

Güncelleme Tarihi:

İlk çikolatasını bayramda yiyecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2005 00:00

Fenilketonüri hastalığı yüzünden sebze, meyve ve özel mamaları dışında neredeyse her şeyi yemesi yasak olan 4 yaşındaki Nehir, bu bayram özel üretilen çikolata sayesinde yeni bir tatla tanışacak.

NEHİR’in anne ve babası dördüncü kuşaktan akrabalar. Babalarının dedeleri amca çocukları. Tıp dünyasına göre evilikleri akraba evliliği sayılıyor. Her şeyin sorumlusuysa taşıdıkları genler. Fatma ve Özcan Özyurt çiftinin yaşamları, 4 yıl önce dünyalar güzeli kızları Nehir’in doğumuyla değişti. Her bebekte olduğu gibi Nehir’in de topuğundan kan alındı ve ‘Bir sorun çıkarsa sizi ararlar’ denilerek taburcu edildi.

10 gün sonra, dünyasını altüst eden telefondan sonrasını şöyle anlatıyor Fatma Özyurt: ‘Arayan Çapa’daki doktorumuzdu. ‘Çocuğunuzdan alınan kanın düzeyinde bir sorun var. Bir daha ölçmemiz gerekiyor. Hemen gelebilir misiniz?’ dedi. Ağlamaya başladım. Mutlaka bir sorun vardı. Hemen hastaneye gittik. Tekrar kan alındı. 2 saate yakın tahlil sonuçlarının çıkmasını bekledik. Kan seviyesi yüksek çıkan Nehir’e fenilketonüri (PKU) teşhisi konuldu.’ Nehir, anne sütünden kesilerek tedavisine başlandı. Minik bebeğin parmağından her gün kan alınıp tahlilleri yapılırken, genç anneye de eğitim verildi.

Diyetli yaşam

Diyetisyen, eline bir diyet listesi tutuşturduğu Fatma Özyurt’a unutamayacağı şu sözleri söyledi: ‘Çocuğunun hayatı senin elinde. Diyet uygularsan çocuğun sağlıklı yaşamını sürdürecek. Şayet diyetine dikkat etmezsen özürlü olabilecek.’ Nehir sadece mısır nişastası, sade lokum, sade akide şekeri, çay, ıhlamur, adaçayı, sıvı yağ, çay şekeri, elma suyu, komposto suyu, gazoz, kolalı içecekleri tüketebiliyor. Sebze, meyve, zeytin, margarin, tereyağı, bal ve pekmezi ise kısmen tüketmesine izin var.

PKU Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin başkanlığını da yürüten Fatma Özyurt, kızına yurtdışından toz mama getirtiyor. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de üretmeye başladığı glutensiz undan pasta, kurabiye ve özel ekmekler yapıyor. Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çikolatanın tadını hiç bilmeyen fenilketonüri hastası çocuklara müjde verdi. Ramazan Bayramı’na kadar onlar için özel çikolatalar üretilecek.

Nehir’in yasakları

Süt ve süt ürünleri (yoğurt, ayran, cacık, peynir ve çeşitleri, bunlarla yapılan bütün besinler), yumurta, et ve ürünleri (kırmızı et, tavuk, balık, hindi eti, salam, sosis, sucuk, pastırma, kavurma, kabuklu deniz ürünleri, midye vb.), hayvanın iç organları (beyin, karaciğer, böbrek vb.), normal ekmek (buğday, çavdar, yulaf, mısır ekmekleri), kuruyemiş (fındık, fıstık, leblebi, çekirdek çeşitleri, badem, ceviz), kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, iç bakla, soya fasulyesi, kuru barbunya), hazır besin (kraker, bisküvi, kek, kurabiye, pasta ve yasak ürünlerle yapılmış bütün besinler), fenilalanin içeren bütün içecek, sakız ve yiyecekler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!