İlaç gibi sebze

Güncelleme Tarihi:

İlaç gibi sebze
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Son yıllarda değişik bitkiler üzerinde yapılan çalışmalar arasında brokoli, şifa dağıtıcılar arasında ilk sıralara giren sebzelerden biri olarak ünleniyor. Türk mutfağına da giren bu bitki, süper marketlerde gerek taze, gerek dondurulmuş olarak satışa sunuluyor.

Brokoli, yemyeşil bir karnıbaharı andıran görüntüsü ile Türkiye'de de artık kendine pazar bulan sebzeler içinde yer alıyor. Yemek, salata ve garnitür olarak tüketilen bu sebzenin, birçok derde deva olduğunu da son on yıldır, Amerika ve Avrupa'daki bitkisel tedavi merkezleri yaptıkları araştırmalarla ortaya çıkarıyor. Alternatif tıbbın bir kolu olan bitkisel tedavi yöntemleri sırasında yapılan uygulamalarla ortaya çıkan brokolinin yararları oldukça fazla... Meme, idrar kesesi, prostat ve rahim kanserlerine karşı koruyucu bir özelliği bulunduğu belirtiliyor.

ABD’daki John Hopkins Üniversitesi, kansere karşı savaşan hücreleri aktifleştiren maddenin brokolide çok miktarda bulunduğunu, yaptığı araştırmalarla ortaya koyuyor. Sulforaphane diye bilinen bu maddeninin, insanı kansere karşı koruduğu ve bağışıklık sistemeni güçlendirdiği belirtiliyor. Viyana Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, brokolinin, erkeklerde prostat, kadınlarda ise idrar yolları enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir gücü olduğunu söylüyor. Prostat problemlerine yan etkisiz çare olma özelliği olan bu bitkinin, prostat tedavisi sırasında bazı kişilerde söz konusu olan cinsel iktidarsızlık sorununu da gündeme getirmediği belirtiliyor. İdrar yapma zorluğu çekenler, sık sık idrara çıkanlar ve idrar yolları enfeksiyonlarına sıklıkla yakalanan kişilerin brokoli tüketmelerini öneren Saraçoğlu, ‘‘Brokoli bu anlamda doğal bir ilaç görevini üstleniyor. Kansere karşı da vücut direncini yükseltiyor. Brokolinin etkisi iki ile üç gün arasında görülüyor. Üç haftalık düzenli bir kür sonucu ise istenen rahatlama sağlanıyor’’ diyor.

Kür nasıl uygulanacak

Prostat şikayeti olanlar ve idrar yolu enfeksiyonlarına sık yakalananların, bir hafta boyunca her gün 250 gram brokkoliyi, ağzı kapalı olarak üç dört dakika hafif ateşte kaynatmaları öneriliyor. Bu haşlama suyu sabah, öğle ve akşam aç karnına bir bardak içiliyor. Yarım saat süreyle su hariç, hiçbir şey içilip yenmiyor. Bu uygulama aksatılmadan bir hafta sürdürülüyor. Bir hafta sonunda üç gün ara veriliyor. Altı aylık periyotlarla tedavi sürüyor. Her altı ayda bir, bir hafta, aynı uygulama tekrarlanıyor. Kullanım sırasında, kesinlikle acılı, baharatlı, yemekler önerilmiyor. Türk kahvesi başta olmak üzere kahvenin her türünden uzak durmak gerekiyor. Bu sorunları sık yaşayan kişilerin günlük su tüketimini arttırmaları isteniyor. Ayrıca brokolinin pişirildikten sonra arta kalan posasının da sindirim sistemi için çok faydalı olduğu belirtiliyor. Bol lifli bu sebzenin gerçek bir A, E ve C vitamini deposu olduğunun göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!