İkiz olmayan kardeşten yumurtalık nakli

Güncelleme Tarihi:

İkiz olmayan kardeşten yumurtalık nakli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2006 11:06

Erken menopoza giren bir kadına dünyada ilk kez uygulanan yöntemle dondurduğu yumurtalık dokusunu naklederek menopozdan çıkaran, kemoterapi nedeniyle üretkenliğini kaybetmiş kanser hastasının aynı teknikle anne olmasını sağlayan ABD'deki Türk doktor Kutluk Oktay, yine ilk kez ikiz olmayan kardeşten yumurtalık nakline hazırlanıyor.

Amerikan Cornell Üniversitesi Kısırlık Tedavisi ve Üreme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kutluk Oktay, Türkiye'de gerçekleştirmeyi planladığı operasyonla ilgili olarak AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Çocuk sahibi olamayan kadınlara daha önce ikiz kardeşlerinden yumurtalık nakli yapıldığını bildiren Prof. Dr. Oktay, dünyada ilk kez ikiz olmayan kız kardeşlerden nakil yapmaya hazırlandığını bildirdi.

Prof. Dr. Oktay, nakil yapılacak Türk hastasının, kanser tedavisinde aldığı kemoterapi nedeniyle menopoza girdiğini belirtti. Genç hastasına, genetik yapıları yüzde 99 yakın olan kız kardeşinden kemik iliği nakli yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Oktay, çocuk sahibi olmak isteyen hastasına, yine kardeşinden yumurtalık nakli yapmaya hazırlandıklarını söyledi.

“BAŞARI ŞANSI VAR”

Daha önce ikizler arasında gerçekleştirilen yumurtalık nakillerinden çocuk sahibi olunduğunu belirten Prof. Dr. Oktay, ”Kardeşiyle genetik yapıları çok yakın olduğu için bu hastadan da umutluyum. Tabii dünyada ilk kez yapılacak bir uygulama olması nedeniyle bir belirsizlik durumu söz konusu. Ancak bugüne kadar yaptığımız çalışmalar, başarı şansı olduğunu gösteriyor” dedi.

Halen nişanlı olan hastasının prosedürü tamamlayarak, hazır olmasını beklediklerini ifade eden Prof. Dr. Oktay, Mayıs ayında Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaret sırasında hastasıyla görüşeceğini kaydetti.

Prof. Dr. Oktay, hastasının hazır olması durumunda yaz aylarında yapılması beklenen operasyonda, genç kızın menopozlu yumurtalığının çıkarılarak, kardeşinden alınacak sağlıklı yumurtalığın nakledileceğini ya da menopozlu yumurta dokusu içine kardeşin sağlıklı dokusunun aşılanacağını bildirdi.

Hastanın damar ve kanlanma yapısına göre operasyonun seyrine karar vereceklerini kaydeden Prof. Dr. Oktay, “Dünyada bunun bir başka örneği yok. İlk defa yapılacak. İkizler arasında hamilelik olduğu için ikize yakın durumda olan kız kardeşler arasındaki naklin başarılı olacağından umutluyum” dedi.

Bu arada Prof. Dr. Oktay'ın belirli aralıklarla Türkiye'de hasta kabul ettiği Jinemed'in sponsorluğunda Mayıs ayında mali durumu iyi olmayan 10 hastaya bakacağı öğrenildi. Prof. Dr. Oktay, özellikle kanser nedeniyle gördükleri tedavilerle menopoza giren hastaları değerlendireceği bildirildi.

OKTAY'IN ÇALIŞMALARI

Prof. Dr. Oktay, 1999 yılında Margaret Lloyd-Hart adlı 30 yaşındaki erken menopoz hastasına, bir yıl önce yumurtalıklarından alınan ve dondurulan dokuları naklederek, hormon tedavisi desteğiyle yumurtlama fonksiyonunu yeniden kazandırmıştı.

Daha sonra geliştirdiği teknikle yumurtalık dokusu naklini, ön kol deri altına gerçekleştirdiği iki kanserli hastasının da menopozdan çıkmasını sağlayan Prof. Dr. Oktay ve ekibi, kanser hastası Ann Dauer'in kız bebek dünyaya getirmesini sağlamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!