İkinci hayat rehberi

Güncelleme Tarihi:

İkinci hayat rehberi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2012 12:02

Trafik, gürültü, soğuk ve kirli havadan uzaklaşarak sakin, ılık ve temiz bir kış geçirmek isteyenler için beş yeri kıyasladık

Haberin Devamı

Kış aylarında nüfus

Çeşme- Yaz aylarında nüfus 1 milyonu aşıyor. Kasım itibarıyle 30 bine düşüyor. Bu sakinlik, sadece 40-45 dakika uzaklıkta olan İzmir’in bazı sakinlerini kış aylarında da Çeşmeli yapıyor.
Bodrum- Yazlık nüfusu 1.5 milyonu geçiyor. TÜİK verilerine göre asıl nüfusu 130 bin civarında. Kış aylarında ilçede yaşayan yerli nüfusun yüzde 98’i okur-yazar.
Ayvalık- Ege’nin zeytin başkentinin yerleşik nüfusu sadece ilçe merkezinde 37 bin civarında, yaz aylarında 200 bini geçiyor.
Antalya- Türk Riviera’sı da denilen ve yazın 10 milyon turisti ağırlayan Antalya, Ekim-Mart arası 1.5 milyon nüfusa düşüyor.
KKTC- Kumar turizmi nedeniyle haftasonları nüfus artsa da kışın tüm Kıbrıs’ta ortalama nüfus 500 bin civarında. Üç aydan fazla yaşamak için oturma izni gerekiyor. Turistik Girne yaşamak için daha cazip.

Haberin Devamı

Kültür-Sanat-Eğlence

Çeşme- Sadece bir sineması var ve vizyon filmlerini seyretmek mümkün. Belediye tiyatrosu mevcut. Marina’da yemek ve eğlence kışın da tam gaz. Kaplıcalar nedeniyle fizik tedavi ve rehabilitasyona ihtiyacı olanlar için listenin başına konulabilir. Alaçatı’daki el sanatları atölyeleri eğitim de veriyor.
Bodrum- İki AVM bünyesinde 16 cep sineması var. Özel tiyatro, konser, dans organizasyonları kışın da yoğun. 10 sanat galerisi yaz-kış birçok etkinliğin ev sahibi. Dünyaca ünlü Barlar Sokağı ve marinada peşi sıra sıralanmış eğlence merkezleri her türlü eğlenceye cevap veriyor. Kış aylarında alternatif azalıyor.
Ayvalık- Kış organizasyonları ekim ayında zeytin hasat şenlikleriyle başlıyor. Şair Gültekin Emre, Heykeltraş Sakine Özkan, ressamlar Metin Benek ve Gülseren Kayalı’ya evsahipliği yaptığından çok sayıda sanatsal etkinliği bir arada görmek mümkün. Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi de müzisyenleri kente taşıyor. Cunda ve Sarımsaklı da nezih restoranlar bulmak mümkün.
Antalya- Antalya Devlet Opera Balesi’nin gösterilerinden, kaleiçi konserlere kadar yoğun etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Merkez ilçelerin tamamında kaliteli sinema salonları var. Eğlenceyse İstanbul, İzmir’e göre daha ucuz. Özellikle Lara, Konyaaltı, Kemer, Alanya, Belek’teki eğlence mekanları revaçta.
KKTC- Tek tiyatro, memur kenti Lefkoşa’daki Atatürk Kültür Merkezi. Her kentte en az bir sinema salonu var. Ama ağırlıklı eğlence mekanları otellerin kumarhaneleri. Konu eğlenme olunca Lefkoşa’yı Ankara, Girne’yi İstanbul, Magosa’yı İzmir’e benzetebilirsiniz. Aracınız varsa yaşam daha kolay.

Haberin Devamı

Havalar nasıl?

Çeşme- Denize yakınlığı nedeniyle nem oranı yüksek. Bu nedenle kışlar ılık geçse de üşütücü bir havası var. Yine de bir montla kışı çıkarmak mümkün. Evleri ısıtmak için klima yeterli.
Bodrum- Yaz aylarında neredeyse hiç nem yok, kışınsa oldukça düşük. Bu nedenle solunum hastaları için ideal. Kış ayları ılık ve yağışlı. Deniz suyu sıcaklığı kışın sadece 4-5 derece düşüyor, 20 derece civarında seyrediyor.
Ayvalık- Ayvalık’ın kendine özgü kıyı iklimi var. Lodos ve poyraz rüzgarları hakim. Yaklaşık dört ay ılık ve yağışlı. Isınma kalorifer ve sobayla sağlanıyor.
Antalya- Yılın ancak 40-50 günü kapalı ve yağışlı. Ocak ayında en düşük sıcaklık 8-9 derece. Kar ve don gibi meteorolojik olaylar hemen hiç olmuyor. Kışın dahi denize girmek mümkün. Temel ısınma yöntemi klima.
KKTC- Dokuz ay süren yaz sezonunda denize girmek de mümkün, Ocak-Şubat-Mart aylarındaysa klima yetiyor.
Sağlık sorunu yaşanırsa
Çeşme- Bir devlet hastanesi, şu an tadilatta olan bir özel hastane ve bir özel poliklinik var. Ancak İzmir’e uzaklığının 80 kilometre olduğunu hatırlatalım.
Bodrum- Sağlık turizmi konusunda ihtisaslaşmış merkez olma planları yapıyor. Üçü özel olmak üzere dört hastane, 40’a yakın sağlık merkezi var.
Ayvalık- Balıkesir’e 130 uzaklıktaki ilçenin merkezinde 50 yataklı Ayvalık Devlet Hastanesi hizmet veriyor. Ama merkeze 50 kilometre mesafede bulunan özel Edremit Körfez Hastanesi daha çok tercih ediliyor.
Antalya- Özellikle kent merkezinde sıkıntı yok. Özellerle birlikte 35 hastane var. Hastane zincirlerinin tercih ettiği illerden. Merkez ilçelerdeki sağlık ocakları da son derece modern. Onkoloji hastanesi konusunda eksiklik var.
KKTC- Her kentte devlet hastanesi olsa da Kıbrıslılar sağlık sistemi iyi ve ücretsiz olan Güney Kıbrıs’ı tercih ediyor. Ama Türkiyelilerin Güney Kıbrıs’a geçmesi yasak. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde belirli günlerde Türkiye’deki Acıbadem Hastanesi doktorları hizmet veriyor.
 
Okul çağında çocuğunuz varsa

Haberin Devamı

Çeşme- İlçede ikisi özel üç ana okulu, 12 ilköğretim okulu, Anadolu ve meslek liseleri de dahil sekiz lise mevcut.
Bodrum- Okul konusunda hayli zengin. 32 ilköğretim, dokuz lise, dokuz anaokulu ve kreş var. Muğla Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi ve Denizcilik Meslek Yüksek Okulu’nun da Bodrum’da olduğunu hatırlatalım.
Ayvalık- Üç Anadolu, üç meslek, bir de denizcilik lisesi var. Balıkesir Üniversitesi’ne bağlı Meslek Yüksek Okulu, pazarlama reklamcılık, yönetim ve organizasyon, mimarlık, şehir planlama ve turizm üzerine eğitim veriyor.
Antalya- Asla okul sorunu yaşamayacağınız yer. Derslik başına ortalama 30 öğrenci düşüyor. İkisi vakıf, üç üniversitesi var. Akdeniz Üniversitesi, Türkiye’nin ilk yüz nakli operasyonlarıyla tarihe geçti.
KKTC- Okullarda İngiliz eğitim sistemi hakim. KKTC ve Türk üniversitelerini tercih etmeyenler ağırlıklı olarak İngiltere’ye gidiyor.

Haberin Devamı

Ne kadar parayla geçinilir?

Çeşme- Kiralık daireler 500 TL’den başlıyor. Geçinmek için asgari, aylık 2500-3000 TL’ye ihtiyaç var.
Bodrum- Yerleşim alanlarına yakınlıklarına göre ev kiraları 350 TL’den başlıyor. Asgari 1000 TL’ye geçinmek mümkün.
Ayvalık- Ortalama 500 TL’ye orta konforda kiralık bir daire bulunabilir.
Antalya- Geliriniz düşükse özellikle Kepez bölgesinde çok düşük fiyatlara kiralık daire bulabilirsiniz. Merkezde kiralar 400 TL’den başlıyor. Yaz aylarında astronomik rakamlara çıkıyor.
KKTC- Üç-oda salon eşyalı bir daire 400-500 Sterlin civarında. Normal standartta bir yaşam için 3-4 bin TL’ye ihtiyaç var. Çalışma izniniz varsa, gelir seviyesi Türkiye’ye göre yüksek. Asgari ücret 1300 TL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!