İki piyano ve koroyla CARMİNA BURANA

Güncelleme Tarihi:

İki piyano ve koroyla CARMİNA BURANA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2004 02:19

Alman besteci Carl Orff’un en tanınmış eserlerinden Carmina Burana yarın akşam İş Sanat’ta ilk kez iki piyano eşlikli düzenlemesiyle seslendirilecek.

Sorularımızı cevaplayan şef Serdar Yalçın ‘Bu kez izleyiciler Carmina Burana’nın daha önce fark edemedikleri zenginliklerini keşfedecek’ diyor.

Biz Carmina Burana’yı orkestra ve koro için yazılmış eser olarak bilirdik. İki piyanolu uyarlaması kimin fikri?

- Bestecinin orijinal düzenlemesi. Önce iki piyano, perküsyon grubu ve koro için yazmış Carmina Burana’yı, sonra orkestraya uyarlamış. Birkaç yıldır Amerika ve Avrupa’da bu düzenlemeyle de seslendiriliyor ve çok ilgi çekiyor.

İstanbul Devlet Operası’nda Carmina Burana’nın orkestralı düzenlemesini birçok kez yönettiniz. Piyanolu düzenlemeyi bununla karşılaştırdığınızda ne tür özellikleri dikkat çekiyor?

-Orkestral versiyonuyla 350’den fazla yönettim. Bu tınıyı izleyiciler daha önce duymadığı için piyanolusunu tercih ettik. Eser iki piyano repertuvarı açısından yeni bir kazanım. Enstrümanın solist yönü ön plana çıkıyor. Koro, solistler ve perküsyon desteğiyle zengin bir tını oluşturuyor.

Carmina Burana orkestral yorumuyla Türkiye’de çok biliniyor. Seçim kampanyalarında, TV reklamlarında bile kullanıldı. Alıştığını duymak isteyen ortalama dinleyicide piyanolu hali hayal kırıklığı yaratmayacak mı?

-Eserin en önemli özelliği ritim boyutu. Dinleyicinin hafızasına kazınan melodi değil, ritim. İki piyano, eserin bütününe çok uygun düşecek şekilde vurmalı çalgı gibi kullanılıyor. Ayrıca altı perküsyoncu piyanolara destek veriyor. Orf eseri orkestraya uyarladığında 25 bölümden sadece ikisinde orkestrayı solo kullanmış. Ortalama dinleyicilerin eserin girişi ve sonucundaki temaları hatırlayıp ortasını çok iyi bilmediği düşünülürse, piyanolu düzenlemeyi de hayal kırıklığına uğramadan dinleyeceğini söyleyebiliriz.

Konserde eseri seslendirecek kadro nasıl oluşturuldu?

-Orfeon yurtdışındaki yarışmalarda ödül alan, alanında başarılı bir koro. Ferhan ve Ferzan Önder yurtdışında birçok başarılı konser veren genç piyanistlerimiz. Kadroya operadan tecrübeli perküsyon kadrosu katılıyor. Yorumun ilginç yönlerinden biri de Güvenç Dağüstün’ün hem bariton hem de kontrtenor partilerini söyleyecek olması.

İş Sanat Kültür Merkezi: Dördüncü Levent İş Kuleler. Tel: 0212-316 10 83.

FERHAN-FERZAN ÖNDER

14 yaşında yarışma kazandılar

İkiz piyanistler 14 yaşında Terni Uluslararası Piyano İkilisi Yarışması’nı ve Hamburg’daki Uluslararası İkili Piyano Yarışması’nı kazandı. Viyana Müzik Akademisi’ni bitiren ikili Bach varyasyonlarını yorumladıkları ilk CD’leriyle Alman Plak Akademisi Echo Klassik Ödülü’nü kazandı.

ŞEF SERDAR YALÇIN

Berlin Senfoni’yi yönetti

İstanbul Devlet Opera ve Balesi şeflerinden Serdar Yalçın, Berlin Akademisi’nde Sergiu Celibidahce’nin öğrencisiydi. Münih Filarmoni, Berlin Senfoni gibi ünlü orkestraları yönetti. Lirik Tarih, Tango Turco, Evita, Sultanların Dansı gibi projeleri hazırladı.

ORFEON

Gümüş madalyalı korosu

Ankaralı bu oda korosu erken dönem koral eserlerden çağdaş müziğe, türküden caza geniş bir repertuvara sahip. Şefleri Elnara Kerimova. Topluluk 1999’da İngiltere, 2002’de Kanada’da katıldığı koro yarışmalarında birinci oldu, 2000’de Avustralya’daki Koro Olimpiyatları’nda dört gümüş madalya aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!