İdeal yüz ölçünüz kaç?

Güncelleme Tarihi:

İdeal yüz ölçünüz kaç
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çirkinlik kompleksi artık yok! İfadenizde top model suretine sahip olmak imkansız değil, ama önce...

Bugüne kadar ideal vücut ölçülerine alışmıştık: 90-60-90 sözü geçtiği vakit mükemmel kadının çağrışımı yapılıyordu. Hal böyle olunca Cindy Crawford'un kalçalarının biraz geniş olduğu söyleniyor; Kate Moss'un ise göğüslerinin küçük olduğuna dair rivayetler dolaşıyordu. Oysa ‘‘güzel yüzlü’’ olmanın da ölçüsü varmış. Zaten makyaj da o ölçülere göre yapılmalıymış...

Moda sayesinde hayatımızda değişmeyen yok. Kıyafetler, ayakkabılar, koltuklar, saatler, hatta ve hatta beden dili. Kimi zaman Twiggy ile Kate Moss'u anımsatan ince kemikli sıska vücutlar moda oluyor. Modacılar da tüm tasarımlarını onlara göre ayarlıyor. Sonra gün geliyor Latetia Casta fırtınası esiyor. Hal böyle olunca dolgun kalçalara, iri göğüslere sahip olmak gerekiyor. Bu durumda, bütçesi uygun olan kadınlar estetik cerrahlarına, diğerleri ise göğüs kafesini geliştirmek için fitness'e, hatta dolgunluk yaratan ‘‘aldatıcı’’ iççamaşırlarıyla durumu kurtarmaya çalışıyor. Buraya kadar her şey bedenin dili...

Bunun adı visagist

Ama ya ifade? Uzmanlar öncelikle ideal yüz ölçülerinin önem taşıdığını söylüyorlar. Eğer ölçüleriniz ideal ise makyaja bile ihtiyacınız yok. Ama eğer ölçüler uygunsuzsa -ki uygun olması bir tesadüf kabul ediyor- makyajla siz yüzünüzü ‘‘ideal’’ hale getirebiliyorsunuz.

Visagist adı verilen top-model makyajıyla mükemmel ve kusursuz bir yüze sahip olmak mümkün. Ülkemizde bu işi yapan tek isim 20 yıllık güzellik uzmanı Leyla İnanır. Almanya'da kozmotoloji okuyan İnanır: ‘‘Son Almanya seyahatimde visagistik eğitimi aldım. Bu, yurtdışındaki ünlü top modellere, kapak kızlarına yapılan bir makyaj türü. Visagistik sayesinde küçük göz irileştiriliyor, olduğundan büyük dudak küçültülüyor. Kısacası yüzdeki bütün hatalı kısımlar ortadan kaldırıyor. Amaç; modelin fotoğrafı çekilirken en ideal ölçülerde olması, kusursuz görünmesi’’ diyor. Aynı zamanda güzellik uzmanı yetiştirme merkezini yöneten İnanır, visagistik'in anlamını bilmedikleri için kursa sadece üç öğrencinin katıldığını söylüyor. Buna rağmen üç aylık eğitimden sonra öğrencilerinden biri geçen sene katıldığı uluslararası bir fuarda düzenlenen yarışmada elli kişinin içinde birinci olmuş.

Peki en güzel kim?

Güzellik uzmanı Leyla İnanır ünlülerin yüz ölçülerini yorumladı:

Hülya Avşar

Yüz hatları çok güzel. Tek sorunu çene kemiklerinin çıkık oluşu. Çene köşelerinin üç cm olması baz alındığında, Hülya Avşar'ın çenesi oldukça sivri görünüyor. Makyaj yapılırken, beyaz renk sürülerek bu bölgeler yumuşatılabilir.

Seda Sayan

Dudaklarını olduğundan geniş gösterecek şekilde boyuyor. Gözleri yüzüne göre küçük. Gözlerinin altına aşırı şekilde beyaz boya sürüyor. Bu yüzden gözleri çukurda kalıyor. Yüzü yanlardan biraz inceltilmeli. Yanak altına ve çene kemiklerine koyu renk sürülmesi gerekir. Saç dibini koyu boyayarak alnı kısa gösterilebilir.

Hande Ataizi

Onun çenesi de Hülya Avşar gibi sivri. Bir de alnı çok açık. Saç dibine doğru daraltılması gerekir. Bunun için de koyu renk fondöten, pudra kullanılmalı.

Defne Joy Foster

Yüz ölçüleri kusursuz. Defne manken değil, fotomodel değil. Ancak alnının yetmiş milimetrelik genişliği dışında tek sorun yok. Gözleri, göz araları, dudak kalınlığı ve dudak köşeleri in anılmaz orantılı.

Sibel Can

Çok güzel bir yüzü var. Üçgen biçiminde ve oldukça orantılı. Üstelik makyajı çok doğru, tam yüzüne gidecek biçimde. Tek kusuru tombul yanaklı olması. Elmacık kemiklerinin altından, yanaktaki çene kemiğinin altına dek koyu renkle inceltilmesi gerekir. Bir de gözünün sonuna doğru ve elmacık kemiklerinin üzerine parlak renkte allık ya da pudra sürerse hoş olur.

Demet Şener

Tek kelimeyle kusursuz. Makyaj yaparken bir hatası var. Dudaklarını çok boyuyor. Denizde, plajda gördüğüm fotoğraflarında süper görünüyor. Çünkü ya makyajsız ya da doğal makyajlı. Bunlara dikkat etmesi gerekir.

Songül Karlı

Yüz hatları birbiriyle orantılı. Ölçtüğüm için gayet emin konuşuyorum. Yalnız kaşları biraz düşüktü. Onu da kontürle düzelttim.

Mükemmele doğru giden yol

Doğru kaş biçimi nasıl belirlenir?

Dudak kenarından, gözün kuyruğuna doğru yatay şekilde yerleştirilen kalem, kaşın ne kadar uzunlukta olması gerektiğini göstermektedir. Yine kalem, burun kanat hizasından gözün ucuna doğru yerleştirildiğinde kaşın ucu taşıyorsa o kısım alınmalıdır.

Dudak büyüklüğünün ölçülmesi

Dudak kenarı ve gözbebeği ölçüt alındığında dudak genişliği ortaya çıkıyor. Yine bir kalemin yardımıyla yapılacak kolay bir işlem. Kalem yerleştirildiğinde doğru bir çizgi oluşuyorsa dudağınız yüzünüze göre orantılı demektir.

İşte ideal ölçüler

Saç dibinden, çeneye kadar 18 cm.

Bir kulaktan bir kulağa 16 cm.

Alından, iki göz ortasına kalan kısım 6 cm.

İki göz ortasından dudağa kadar 6 cm.

Dudaktan çeneye kadar 6 cm.

Bir göz 3 cm.

İki göz arası uzaklık 3 cm.

Dolayısıyla göz bölümünün uzunluğu ise 9 cm olmalı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!