Sadece iç çamarışı izlerine photoshop yapıyorum

Güncelleme Tarihi:

Sadece iç çamarışı izlerine photoshop yapıyorum
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2009 00:00

Philippe Pache’nin görsel olana duyduğu tutku çocuk yaşlarda başladı. İlk fotoğrafını çektiğinde 10 yaşındaydı. Uzun bir süre Lozan Béjart Balesi fotoğrafçılığını yaptı. Barbara Hendricks, Indira Gandhi ve Elton John gibi ünlü isimlerin portrelerini çekti. Ama en çok nü fotoğraflarıyla tanındı. Kadınlar onun gözünden çıplak görünmeyi sevdi. Türkiye dahil pek çok farklı ülkenin kadınlarından fotoğraflarının çekilmesi için davetler aldı. 7 Şubat’a kadar Cihangir Galeri In Situ’da sürecek “Figür ve Işık” isimli sergisi için İstanbul’a geldiğinde buluştuk. Nü fotoğraf çektirmenin tüyolarını, selülitlerin nasıl saklanacağını ve bir erkek olarak bir sürü çıplak kadın görmenin üzerindeki etkilerini konuştuk.

Hangi fotoğraf karenizden sonra “Bu benim mesleğim oldu” diye düşündünüz?
- Üniversite yıllarımdayken bir gün kitapları kapattım ve fotoğraf çekmem gerektiğine karar verdim. 20 yaşında Paris’e gittim. Çok ünlü fotoğrafçılara işlerimi gösterdim. Çoğunun beğenisini kazandım. Kendi evimde de bir karanlık oda kurdum. Bu iş zamanla bir tutku haline geldi.

Nü çekmeye nasıl başladınız?
- İlk nü fotoğrafımı 1985’te çektim. Bir dansçıydı. Amacım kıyafetlerin yok oluşunu göstermek ve insan vücudundaki sade çizgileri ortaya çıkarmaktı.

Karşınızdaki çıplak kadını nasıl rahatlatıyorsunuz?
- Özel bir tekniğim yok. Mesela bundan iki yıl önce İsviçre güzelinin nü karelerini çektim. Normalde bir ülkenin güzelinin çıplak fotoğraf vermesi yasaktır. Ama o tacını devreder devretmez ikna oldu ve ilk kez bana öyle pozlar verdi. Sonrasında bir röportajında benden “Çıplak fotoğraflarımı çekerken gözlerimin içine bakıyordu” diye bahsetti. Sanırım insanlara duruşumla güven veriyorum.

Gerçekten sadece gözlerine mi bakıyorsunuz? Çıplak kadınlar sizi hiç mi tahrik etmiyor?
- Tabii normal hayatımda o bir kadın, ben bir erkeğim. Karşımdaki kadına sevecen gözlerle de bakabilirim ama iş sırasında konsantre oluyorum. Aramızda bir bağ olsa da, bu bir kadın-erkek ilişkisi gibi olmuyor. O anda ben bir fotoğrafçıyım, o da bir model. Bu insanlarla bir ilişkim olur mu diye aklımın ucundan bile geçmiyor.

Özel istekleriniz var mı? Mesela tüylerin alınması gibi...
/images/100/0x0/55eac1e2f018fbb8f894c4c6

- Sadece makyajlı olmamalarını istiyorum.

Vücutta hangi bölgeye odaklanacağınıza nasıl karar veriyorsunuz?
- Bu sipariş üzerine yapılmıyor. Gelen kişi sizden istekte bulunsa bile olmuyor. Her şey sizin o an hissettiklerinizle alakalı.

Diyelim ki size poz veren kişi selülitlerinden, kırışıklıklarından, kilolarından rahatsız...
- Photoshop ile oynama yapmıyorum. Sadece iç çamaşır izlerinde photoshop kullanıyorum. Önemli olan ışığı doğru kullanmak. Karşımdakinin güzel yerlerini daha ön plana çıkarmak. Benim için önemli olan bedeni göstermek değil. Fotoğrafın duygusunu vermek.

GÖĞÜSLER VE ELLER KONUSUNDA HASSASIM

En çok hangi bölgeleri çekmeyi seviyorsunuz?

- Göğüsler ve eller konusunda hassasım. Ayrıca nedenini bilmiyorum ama dizler benim için önemli.

Kilolu kadınlar da nü çektirebilir mi?
- Neden olmasın. Bundan birkaç hafta önce bir atölye çalışması yaptım ve modellerimden biri obezdi.

İyi bir nü fotoğrafın kriteri nedir?
- Benim için en güzel müzik aleti kemandır. Ama ben onun görüntüsüyle değil sesiyle ilgilenirim. Fotoğraflarıma bakanların da bunu düşünmesini istiyorum. Eğer fotoğrafıma bakan biri “Kadının vücudu ne kadar güzel” derse işim amacına ulaşmamıştır. Bu da çöpe atılan bir fotoğraf anlamına gelir.

Sizi hangisi daha çok etkiliyor: Giyinik kadın mı, çıplak kadın mı?
- Kesinlikle giyinik kadın çok daha seksi. Zaten model seçeceğim zaman öncelikle yüzüne bakarım. Vücudu ve bedeni ikinci sırada gelir. Ayrıca çıplak bir kadın diğer insanlara göre bana artık daha sıradan geliyor.
/images/100/0x0/55eac1e2f018fbb8f894c4c8

Bu mesleği yaptığınız için kendinizi şanslı hissediyor musunuz?
- Nü fotoğraf çektiğimi söylediğim erkek arkadaşlarım “Asistana ihtiyacın var mı” diye soruyor. Ama benim bu işten anlayışım erotizm değil. Bir erkek olarak bazen kendime ne kadar şanslısın diyorum ama elime makineyi alıp çekmeye başlayınca her şey bitiyor.

Kendi nü fotoğrafınızı çektiniz mi?
- Evet. Aynadan ve sadece kendim için.

Türkiye’de size nü çektirenler oldu mu?
- Evet. Ama isim ve detay veremem.

ERKEKLERİ NÜ ÇEKENLERİN ÇOĞU GAY

Kadın ve erkek fizyonomisine baktığımızda kadınları çok daha güzel buluyorum. Bu yüzden erkekleri değil kadınları çekmeyi tercih ediyorum. Gerçi bir kere erkek fotoğrafı çekmiştim. Ama onların nü fotoğrafları genelde çok klişe... Ayrıca erkekleri nü çeken fotoğrafçıların çoğu da gay. Hep aynı imajın peşinden gidiyorlar.

KİMDİR?

Philippe Pache, 1992-2000 yılları arasında Lozan Béjart Balesi fotoğrafçısı oldu. 1995’te Tokyo Bienali’nde üçüncülük ödülü aldı. Nü ve portre çalışmaları Cenevre’nin yanı sıra Paris, Londra, Tokyo, New York, Houston, Berlin, Buenos Aires, Bratislava, Atina gibi birçok şehirde sergilendi. Fotoğrafları kişisel ve ortak sergilerde Lozan Elysée Müzesi, Paris Devlet Kütüphanesi, Houston Güzel Sanatlar Müzesi, Buenos Aires Güzel Sanatlar Müzesi ve Tokyo Metropolitan Müzesi gibi önemli merkezlerde sanatseverlerle buluştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!