İstanbul Havalimanı’nda dört ayaklı hizmet: Onları görünce ne stres ne uçuş korkusu kalıyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Havalimanı’nda dört ayaklı hizmet: Onları görünce  ne stres ne uçuş korkusu kalıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2024 07:00

İstanbul Havalimanı’nın yeni projesi terapi köpekleriyle havalimanı artık daha güzel. Alita, Kuki, Moka, Hektor ve Liza sayesinde yolcular streslerinden arınıyor, uçuş korkularını yeniyor. İdarecileriyle birlikte alanda dolaşan köpeklerin mesaisi 10.00’dan 16.00’ya kadar sürüyor.

Haberin Devamı

Dünyanın birçok yerinde havalimanları yolcularını sorunsuz ve konforlu bir uçuşa hazırlamak için terminallerde çeşitli hizmetler sunuyor. Özel yolcu salonlarından dinlenme alanlarına hizmet çeşitleri farklılaşıyor. Bu hizmetlerden biri de evcil hayvanların stresli yolculara yardımcı olması. Dünyada bazı havalimanlarında yolcuların stres atmaları, uçuş korkusu olanların rahatlamaları için özel olarak eğitilmiş köpekler görev yapıyor. Bu hizmet artık Türkiye’de de var. Son zamanlarda İstanbul Havalimanı’na gidenlerin dikkatini IGA kadrosundaki eğitmenleriyle gezen, üzerinde terapi köpeği yazılı sevimli dostlarımız çekiyor. Ben de bu yeni dünya tatlısı görevlilerle tanışmak üzere İstanbul Havalimanı’nın yolunu tutuyorum.

ONLAR GİTMİYOR, YOLCU GELİYOR  

Haberin Devamı

İstanbul Havalimanı her zamanki gibi kalabalık. Pek çok kişi bir an evvel valiz kontrolünden geçip uçağına yetişme stresi yaşıyor. Üstelik bir de uçak korkusu olanların vay haline! Dünyanın birçok yerinden insanın bir araya geldiği bu kalabalıkta küçük ve sevimli dört ayaklı bir evcil hayvanı fark etmek zor olmuyor. Rus finosu Alita ve lagotto romagnolo cinsi Kuki sevimlilikleriyle geçtikleri her yerde dikkat çekiyor. Onlarsa gözlerini idarecilerinden ayırmadan görevlerini yapmak üzere
havalimanında dolaşmaya çıkıyor. Bu köpeklerin tek amacı seyahat stresini azaltıp yolcuların konforlu bir uçuş yaşamalarını sağlamak. Bu özel köpekler yolcuların yanına gitmiyor, isteyenler onların yanına gelip seviyorlar. Ağırlıkla dış hatlarda görev yapıyorlar. Sabah 10.00 ile akşam 16.00 saatlerinde nöbetleşe görevlerini sürdürüyorlar.

Yaklaşık 6 hafta önce İstanbul Grand Airport (IGA) tarafından kurulan Terapi Köpeği Birimi’nde şu anda özel eğitimden geçerek kadroya dahil olan Alita, Kuki, Moka, Hektor ve Liza isimli beş köpek görev yapıyor. Terapi köpeği üniformalarının yanı sıra apron kartları bile var. Haber için buluştuğumuz İGA İstanbul Havalimanı Müşteri Deneyimi  Müdürü Abdülkadir Demirtaş “Onlar bizim çalışma arkadaşlarımız” diyor ve 1 yıldır yürüttükleri projeyi anlatıyor.

Haberin Devamı

İstanbul Havalimanı’nda dört ayaklı hizmet: Onları görünce  ne stres ne uçuş korkusu kalıyor

HAYVAN DOSTU HAVALİMANI

İstanbul Havalimanı’nda farklı kültürlerden milyonlarca insanı ağırlıyoruz. İnsanların çok farklı beklentileri, ihtiyaçları oluyor. Hayvan dostu havalimanı konsepti ve hayvanlarıyla yolculuk yapmak isteyen yolcularımız için içeride çeşitli imkânlar sunuyoruz. Dört evcil hayvan tuvaletimiz var. Ayrıca yolcu hayvanların beslenmeleri, bakımlarının yapılması için alanlar var. Araştırma yaparken gördük ki ABD’de terapi köpekleri çok yaygın ve sadece köpekler değil, farklı hayvanlar hatta poniler bile terapi için kullanılıyor.”

YERDEN HİÇBİR ŞEY YEMİYORLAR

Köpekler ve idarecileriyle havalimanında bir tura çıkıyoruz. Gözler bizim üzerimizde. Köpeklere bildiğimiz köpek mamasının dışında başka bir takviye besin verilmiyor. Yerde yemek kırıntısı görseler bile yemiyorlar, bu şekilde eğitim almışlar. Kalabalık havalimanındaki hareketlilik, ışık ve nesnelere karşı uyumlu olmak üzere eğitilmişler. Başka bir köpek gördüklerinde havlamıyor, yolcuların köpekleriyle gerginlik yaşamıyorlar. Köpekler mesailerini tamamladıktan sonra  ‘Dog School Köpek Eğitim Merkezi’ne dönerek günü tamamlıyorlar.

Haberin Devamı

İstanbul Havalimanı’nda dört ayaklı hizmet: Onları görünce  ne stres ne uçuş korkusu kalıyor

Kuki ve Alita idarecileri İsmail Seyhan ve Volkan Gül ile birlikte (soldan sağa).

‘TÜM STRESİM KAYBOLDU’

Bir ara kalabalık bir yolcu grubunun içinde yüzünde endişeli ifade olan bir yolcuyu fark ediyorum. Hırvatistanlı 57 yaşındaki Mila Cruz hızlıca köpeklerin yanına yaklaşıp onları sevmeye başlıyor. Ona nasıl hissettiğini soruyorum, “2 dakika önce check-in sırasında çok fazla stresim vardı. Aslında onları uzaktan görür görmez iyi hissettiğimi fark ettim. Sonra yanlarına gelip onlara dokununca çok daha iyi hissettim, tüm stresim kayboldu” diyor.

‘AMACIMIZ SAKİN VE MUTLU BİR BİÇİMDE KENDİLERİNİ SEVDİRMELERİ’

Haberin Devamı

Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen Terapi Köpek Birimi’nde 5 köpek, 2 idareci ve 1 veteriner var. Veteriner hekim Volkan Arslan terapi köpeklerinin refakatçi köpeklerle karıştırılmaması gerektiğinin altını çiziyor: “Refakatçi köpek demek belli bir amaca hizmet eden köpek, görme engeli gibi özel durumu olan bireylerin hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik eğitimler almış köpekler. Bizim terapi köpeklerimiz her yaş grubundan, her ırktan insanla sosyal iletişim kuran köpekler. İdarecileriyle inanılmaz bir odakları var. Gözlerini ayırmadan sadece idarecisine bakıyorlar. İleri itaat, temel itaat eğitimlerinden geçiyorlar. Amacımız onların oyun havasında olmaları, sakin ve mutlu bir biçimde yolcularımıza kendilerini sevdirmeleri. ‘Dog School Köpek Eğitim Merkezi’nden eğitmen Murat Cengiz tarafından bir eğitime tabi tutuldular. Sınavlarda başarılı olan köpeklerimiz sertifika aldı. Bu sertifika İl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından veriliyor ve uluslararası arenada tanınıyor.”

Haberin Devamı

‘KORKANLAR ARTIK KÖPEKLERİ SEVMEYE GELİYOR’

İsmail Seyhan (46) Köpek idarecisi

“Terapi köpekleriyle terminalde görev yapmak olağanüstü bir duygu. Bütün günü onlarla geçirmek, iletişim kurmak, onları mutlu görmek beni de inanılmaz mutlu ediyor. Her yolcunun terapi köpeklere yaklaşımı farklı, hiçbir hayvana dokunamayan bir yolcumuz iletişim kurduktan sonra Kuki’ye dokundu ve  yaklaşık 1 dakika boyunca temas ederek Kuki’yi sevdi. İlk zamanlar köpeklerden korkup ofisine kaçan bir bilet satış personeli şimdi bizi görünce ofisinden çıkıp köpekleri sevmeye geliyor.

‘MUTLULUKTAN ÇIĞLIK ATANLAR VAR’

Volkan Gül (36) Köpek idarecisi

Terapi köpekleri yerli, yabancı tüm yolcuların ve özellikle çocukların dikkatini çekiyor. İşimi severek yapıyorum ve yolcuların tepkilerini, sevgilerini gördükçe yaptığım bu iş her geçen gün beni daha mutlu ediyor. Köpeklerle fotoğraf çektirmek isteyenler, görünce mutluluktan çığlık atanlar ve yanlarına uzanarak fotoğraf çektiren yolcular var.

 

BAKMADAN GEÇME!