Doğuştan sporcu, Köy Enstitülü öğretmen, sosyal demokrat politikacı

Güncelleme Tarihi:

Doğuştan sporcu, Köy Enstitülü öğretmen, sosyal demokrat politikacı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2019 08:30

Hafta başında kaybettiğimiz Fikret Ünlü’nün siyasi kariyeri ile sporculuğunu terazinin iki kefesine koysak herhalde dengede kalırdı. O hem Türkiye sporu için büyük emek vermiş bir politikacı hem de 57’sinde bile öğrenen, 73’ünde tırmanışa gidip zirveyi görmeden dönmeyen bir sporcuydu. Köy Enstitülü kökünü hiç unutmadı... Banu TUNA/btuna@hurriyet.com.tr

Haberin Devamı

“1943 baharında doğmuşum, Gargara’da, damardında, toprak damlı bir evde
Darı kekicinden ekmek yapıldığı yıllar
Tam 15 yaşındaymış anam ben doğduğumda
Ay belli değil gün belli değil
Asmalar yaprak açar yaylaya çıkarmış köylüler
Nal seslerini duyarlarmış evden
Ya Hıdırellez ya Sultan Nevruz
Nisan mı desem Mayıs mı, burcum belli değil”

‘Bir Destandır Çocukluğum’ adını verdiği şiirinde böyle anlatıyordu kendini Fikret Ünlü. 1943 yılında, Toroslar’ın eteğindeki Ermenek’te dünyaya geldi. Şiirinde dediği gibi, doğum tarihi tam bilinmese de nüfus kâğıdına 10 Mart yazıldı. Feride-Ali Ünlü çiftinin Fikret’ten başka üç çocuğu daha oldu; Cafer, Yıldız ve Ayşen.
Ortaokul ve liseyi İvriz İlköğretmen Okulu’nda okudu. Eski bir Köy Enstitüsü olan bu okul hayatını değiştirdi. Kendisini hep bir Köy Enstitülü olarak gördü. İvriz’deki öğretmen ve arkadaşlarını hiç unutmadı. Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümü’nü bitirdikten sonra kendi de öğretmen oldu. Kayseri ve Konya’da görev yaptı, TÖBDER (Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği) Başkanı seçildi. TÖBDER, 1980 darbesi öncesi Türkiye çapında pek çok üyesi olan, Köy Ensitülülerin kurduğu bir dernekti.
Gazi Eğitim’den mezun olduğu yıl (1967), kendisi gibi öğretmen olan Ülker Elgin’le evlendi. 1970’te kızları Oya, 1975’te oğulları Barış dünyaya geldi. Ünlü, 1978 yılında, henüz 35 yaşındayken Beden Terbiyesi Genel Müdürü’ydü. Ancak 12 Eylül 1980 darbesinden bir süre sonra devlet memurluğundan istifa etti ve siyasete girdi. SODEP ve SHP’de on yıl genel sekreter yardımcılığı ve genel saymanlık yaptı. Erdal İnönü’nün en yakın çalışma arkadaşlarından ve dostlarından biri oldu. 1991–1995 yılları arasındaki DYP/SHP koalisyonu’nda başbakan başdanışmanı olarak görev yaptı. 1995, 1999 ve 2002 seçimlerinde Karaman milletvekili seçildi. 56 ve 57’nci hükümetlerde Bülent Ecevit başbakanlığındaki kabinenin Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı’ydı.

Doğuştan sporcu, Köy Enstitülü öğretmen, sosyal demokrat politikacı

Eleştiriye açıktı
Bakanlığı döneminde ülkenin dört bir yanında gençlik kampları kurulmasını sağladı. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları’nın (BESYO) gelişmesi için büyük emek verdi. Eleştiriye açık bir politikacıydı. Türkiye 2000 Olimpiyatları’ndan sadece üç altın ve iki bronz madalyayla döndükten sonra Hürriyet muhabiri Gülden Aydın’a bir röportaj vermiş, spor kurumlarındaki eksiklikeri kabul ederek “Reform yapacağım tabii. Gürültü de kopacak. 2004’e kadar birçok insanın canı yanacak” demişti. 2000 Olimpiyatları bekleneni vermese de Fikret Ünlü’nün bakanlığı döneminde sporda başka birçok uluslararası başarı kazanıldı. Galatasaray UEFA Şampiyonu, Futbol Milli Takımı dünya üçüncüsü, Basketbol Milli Takımı Avrupa İkincisi oldu.
Ünlü, yıllar boyu Erdal İnönü, Bülent Ecevit, Süleyman Demirel, Deniz Baykal ve Kemal Derviş gibi siyaset ve devlet insanlarıyla yakın çalışma arkadaşlığı yürüttü. Onu tanıyan herkesin altını çizdiği gibi, partizanlık yapmadan çalıştı. Herkes tarafından sevilen, sayılan siyasetçilerden oldu.
Doğuştan sporcu, Köy Enstitülü öğretmen, sosyal demokrat politikacı

Fikret Ünlü, Bülent Ecevit Başbakanlığı’ndaki 56 ve 57. hükümetlerde spordan sorumlu devlet bakanıydı. Kendisi de dağcılıktan golfe pek çok dalda spor yapıyordu.
‘Çıplak dağlar benim sevdam’

İflah olmaz bir sporcuydu aynı zamanda. Denemediği spor dalı yok gibiydi: Atıcılık, yüzme, hentbol, voleybol, basketbol, futbol, satranç, bowling, su kayağı, kar kayağı, dağcılık, güreş... Üstelik daha geçen yıla kadar kupa kaldırmaya devam ediyordu. 1999’da 2 bin 700 rakımlı Sandras Dağı’nın zirvesinden kayarak indi. 2000 yılı Temmuz ayında Ağrı Dağı’nın 5165 metrelik zirvesine, buz platosunu tırmanarak çıktı. Tırmanışın ardından verdiği bir röportajda şunları söylüyordu: “Ağrı Dağı’na bundan önce de birkaç kez gitmiştim ancak ağır hava şartları nedeniyle çıkamamış ve 4 bin 200 metreden geri dönmek zorunda kalmıştım. En büyük hayalim bunu tamamlamaktı. Aslında dağlar benim tutkumdur, sevdamdır. Eşime yazdığım bir şiirim de vardı: ‘Çıplak dağlar benim sevdam bilirsin. Başım alıp bir gün kalkıp gidersem, Sakın başka yerde arama.’ Benim bütün yaşantım dağlarda geçti. Toroslar ve Ermenek gibi dağlarda, yaylalarda büyüdüm. Dağcılığın seyircisi, alkışı, ödülü, yarışı yok. O nedenle de tanıtılmaya en çok gereksinimi olan spor dalı.”
2002’de Süphan Dağı’na tırmanan ilk bakan oldu. O tırmanışta dağcılarla aynı çadırda kaldı, zirveye yanındaki 50 dağcıyla birlikte ulaştı. 2016’da 73 yaşındayken, Sarıkamış Harekâtı’nda şehit olan askerlerin anısına Allahuekber Dağları’na zirve yaptı.
2000 yılında golf oynamaya başladı. Aynı yılın Aralık ayında, Mustafa Koç adına düzenlenen bir golf turnuvasında ikincilik kupasını kaldırdı. Golfe başlayalı daha altı ay olmuştu, 57 yaşındaydı. O ilk ödülün peşine pek çok ulusal ve uluslararası başarı ekledi. Golf sporunun Türkiye’de tanınması ve yaygınlaşması için büyük emek verdi.
Temmuz 2018’de prostat kanseri teşhisi kondu Ünlü’ye. Hastaneye yatmadan önceki gece yayımladığı Facebook mesajında herkesin düzenli sağlık kontrolü yaptırması gerektiğini hatırlatıyordu: “Bana bir şey olmaz demeyin.” Öğretmenliğinin ilk yıllarından öğrencileriyle bile sosyal medya üzerinden haberleşiyordu. 19 Şubat’ta son nefesini veren Fikret Ünlü, vasiyeti gereği doğduğu topraklara, Toroslar’a defnedildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!