Her sabah denize uyanmak

Güncelleme Tarihi:

Her sabah denize uyanmak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2017 14:33

Yeşilin maviyle buluştuğu eşsiz kıyılarımızın cennet gibi koylarında tekne tatili yapmanın tam zamanı... Ege’de, Akdeniz’de, Yunan adalarında ‘Mavi Tur’a çıkmak eskisi kadar zor değil. Birçok yat kiralama firması sayısız tekne ile kaptanlı veya kaptansız bu hizmeti sunuyor. Üstelik her bütçeye uygun tekne bulmak mümkün. Hatta birkaç aile bir araya gelip masrafları paylaşarak tatilinizi karadakinden daha ucuza yapabilirsiniz...

Haberin Devamı

Artık tam manasıyla yaz tatilinin göbeğindeyiz. Planlar yapılıyor, gözde tatil beldelerinde, bütçelere uygun tesislerde rezervasyonlar yapılıyor... Ancak... Gözümüz bir yandan da sosyal medyada... Göcek’te o koy senin bu koy benim gezen; komşu sularda adadan adaya cirit atan eşi dostu görüp muhteşem deniz tatillerini gıptayla izliyoruz... Oysa bu tatilleri yapmak, o teknelerle gezmek o kadar da zor değil...

Tekne tatili yapmak için teknenizin olmasına gerek yok. “En iyi tekne, arkadaşının teknesidir” derler ama öyle bir arkadaşın da olmaması dert değil. Zaten yılda sadece bir hafta, 15 gün ya da bir ay tatile vakit ayırabiliyorsunuz. Bu kadar kısa süreler için tekne sahibi olmanız işletme maliyetleri göz önüne alındığında ekonomik olmayacaktır. Marina kiraları, bakım onarım ücretleri, boyuna göre belki mürettebat maaşı gibi sürekli eklenen masraflarla baş etmek yerine istediğiniz tür ve boyda tekneyi kiralamanız en akıllı hareket olacaktır.

Haberin Devamı

Kiralık tekneyle tatil yapmanın en güzel yanı teknenin seyre hazır olması. Tekne siz teslim almadan temizleniyor, ekipmanı kontrol ediliyor, isteğe bağlı olarak her türlü donanım hatta kumanya yükleniyor. Siz hiçbir şeye kafa yormadan ve tekneyi seyre hazırlamadan tatilinize başlayabiliyorsunuz.

Düşünün bir kere; herkesten uzak, doğayla iç içesiniz. Her sabah başka bir koyda güne uyanıyorsunuz. Üstelik karayolu ile ulaşamayacağınız cennet köşelere gidebiliyorsunuz. Tatil köylerinin kalabalığını, sabahları bir şezlong bulabilmek için sarf ettiğiniz enerjiyi düşünürseniz tekneyle tatilin nasıl bir ayrıcalık olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.

Değişik tür ve boylarda tekneleri kiralayarak tatile çıkmak ileride tekne satın almak isteyenler için de iyi bir deneyim aslında. Çünkü herkesin denizden ve tekneden beklentisi farklıdır. Çeşitli tekneleri deneyimleyerek denizde nasıl bir tekneye ihtiyacınız olduğunu, nelerden keyif aldığınızı daha iyi anlayacaksınız.

LOKASYON SEÇİMİ

Ülkemizde Kuzey Ege’den Güney’e birçok noktadan tekne kiralamanız mümkün. Tekneyi gezmek istediğiniz lokasyondan kiralamanız mantıklı olacaktır. Çünkü genelde tekneyi aldığınız limanda teslim ediyorsunuz. Bazı charter firmalarında ‘tek yön’ kiralama da mümkün. Yani tekneyi Marmaris’ten kiralayıp Göcek’te bırakabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kuzeyden güneye tekne kiralayabileceğiniz destinasyonlar şöyle:

- Cunda

- Alaçatı

- Sığacık

- Bodrum

- Marmaris

- Göcek

- Fethiye

- Kaş

TEKNEYİ NASIL SEÇECEKSİNİZ?

Türkiye sularında tekne kiralayan çok iyi charter firmaları var. Filolarında, donanımları tam, bakımları eksiksiz yapılan yepyeni teknelerle hizmet veren bu deneyimli firmalardan hizmet almak gerekir.

Eğer deneyiminiz yok ise kaptanlı tekne kiralayacaksınız.Deneyiminiz az ise ve ilk kez böyle bir tatile çıkacaksanız ilk birkaç gün profesyonel kaptan ile çıkmalı ve eğitiminizi pekiştirmelisiniz. Çok deneyimli olmayanlar kolay idare edilebilir boyda ve donanımdaki tekneleri seçmeliler.

Tekneyi seçerken ekibin kaç kişi olacağı da belirleyicidir. Burada teknenin yeni olup olmadığına, kamara, banyo ve tuvalet sayısına bakmak gerekiyor. Elbette her yıl düzenli ve kaliteli bir şekilde bakımı yapılan iyi performanslı eski tekneleri kiralamanın da bir sakıncası yok. Burada yine tekne kiralayacağınız firmanın ne kadar güvenilir olduğu öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Teknedeki güvenlik de çok önemli. O yüzden seçtiğiniz teknedeki güvenlik ekipmanlarının eksiksiz olmasına dikkat ediniz. Teknenin belgelerinin de eksiksiz olması gerekiyor. Ruhsat ve sigorta belgelerinin İngilizce ekleriyle birlikte teknede olması çok önemli. ‘Denize Elverişlilik Belgesi’ (DEP) ve eğer yurtdışına çıkış yapılacaksa da mutlaka Yat İşletme Belgesi’nin teknede hazır olması gerekiyor.

Kaptansız bir tekne kiraladıysanız Amatör Denizci Belgesi (ADB) ya da profesyonel kaptan belgesinin mutlaka aslı yanınızda olmalı. Teknede bulunan herkesin TC kimlik numaralarının da olduğu, kaptan imzalı mürettebat listesi de çok önemli. Sonra Sahil Güvenlik botlarının kontrolünde insan kaçakçısı durumuna düşmeyin! Bu belgenin ismi Transitlog, yani ‘Türk Limanları Yat Kayıt Belgesi’. Yabancı bayraklı teknelerin Türk karasularına ve limanlarına giriş çıkışları için düzenlenmiş bir izin belgesidir. Türk bayraklı özel teknelerin karasularımızda gezerken böyle bir belgeye ihtiyacı yok ama charter tekneleri her kiralamada bu belgeyi yenilemek zorunda. Ücreti de her seferinde kiralayandan tahsil ediliyor.

Haberin Devamı

Her sabah denize uyanmak

MAVİ SULARIN KLASİĞİ: GULETLER

Genelde ahşaptan inşa edilen ve denizlerimizin klasik tekneleri olarak kabul edilen guletlerde kiralama yelpazesi oldukça geniş. 50 metre boyunda beş kamaralı lüks bir guleti günlük 20 bin Euro’ya (haftalık 140 bin Euro) kiralayabildiğiniz gibi, 15 metrelik, iki kamaralı, daha mütevazı bir guleti günlük 650 Euro’ya da kiralamak mümkün.

Guletin boyuna göre kaptanla birlikte üç ya da dört mürettebatla kiralanabilen guletlerde aşçı da bulunuyor. Dilerseniz sizin aldığınız kumanya ile yemekler yapılıyor. Dilerseniz ekstra ücret ödeyerek teknenin mönüsünden yiyorsunuz.

Haberin Devamı

Guletler yelkenli tekne olmalarına karşın ülkemizde çoğunlukla motorla seyrederler. Kiralamalarda genelde Türkiye’de yakıt ile ilgili ücret de günlük olarak belirlenir. Anlaşılan fiyata dâhil olan yakıt çoğunlukla günlük ‘4 saatlik’ kullanımı kapsar.

Her sabah denize uyanmak

MOTORYAT KİRALAMA

15-20 metre civarı bir motoryat markası ve yapım yılına göre haftalık 10 bin Euro ile 30 bin Euro arasında kiralanabiliyor. 30 ile 40 metre arası tekneler 60 bin ile 120 bin Euro arasında değişen fiyatlarla kiralanabiliyor. Tekne boyu ve lüksü arttıkça fiyatlar haftalık 200-250 bin Euro’lara kadar çıkıyor. Tabii bu fiyatlara genelde hiçbir şey dahil edilmiyor. Yeme-içme, mazot, liman hizmetleri gibi tüm harcamalar için kiralama bedelinin yaklaşık yüzde 30’u kadar bir ücret daha ödeniyor.

Her sabah denize uyanmak

PEKİ YA ÜCRETLER?..

Haftalık yelkenli tekne (tek gövde) veya yelkenli katamaran (çift gövde) kiralamalarda teknenin markası, boyu, donanımı ile birlikte kiralanacak sezona göre 1000 ile 6 bin Euro arasında ücretler talep ediliyor. Katamaranlarda boy ve lüks donanım arttıkça fiyat da 7-8 bin Euro’ları bulabiliyor.

Tıpkı otellerde olduğu gibi yüksek sezon ve düşük sezonda fiyatlar farklılık gösteriyor. Örneğin 10 metrelik iki kamaralı bir yelkenliyi mayıs ayına kadar bir haftalığına 1000 Euro’ya kiralayabilirsiniz. Aynı tekneyi bugünlerde kiralamak isterseniz de talep edilecek fiyat 1400 Euro’ya çıkıyor. 16-17 metrelik beş konuk, bir mürettebat kamaralı bir yelkenliyi düşük sezonda 4 bin, yüksek sezonda 6 bin Euro’ya kiralamak mümkün.

Bu ücretler dışında bir de depozit alınıyor. Check-in esnasında alınıp tekne tesliminde herhangi bir hasar yok ise iade ediliyor. Genellikle kredi kartına bloke şeklinde uygulanan depozit ücretleri yine tekne boyuna göre 1500 ile 3 bin Euro arasında değişiyor. Transitlog için de 100 ile 200 Euro arasında değişen ücretler isteniyor. Ancak bu ücret bir paket halinde talep ediliyor ve transitlog ile birlikte; son temizleme, havlu, nevresim takımı, mutfak tüpleri, servis botu ve motoru için yakıt gibi hizmetleri de o fiyat dahilinde alabiliyorsunuz. Tekneyi kaptanlı kiralamak istiyorsanız kaptan ücretini de ekstra olarak ödüyorsunuz. Bu ücret de ülkemizde ortalama günlük 130-150 Euro arasında değişiyor.

Son olarak: Sizlere ayrıntılarla dolu bir rehber sunduk, ‘İyi tatiller’ diyerek yazımıza nokta koyalım!

Her sabah denize uyanmak

ROTA ÖNERİLERİ

Kuzeyden güneye...

1- Ayvalık çıkışlı; Bozcaada, Assos, Bademli, Foça, Midilli Adası

2- Sığacık çıkışlı; Kuşadası, Çeşme, Sakız, Samos, Patmos adaları

3- Alaçatı çıkışlı; Eğri Liman, Karaburun, Foça, Ayvalık, Bozcaada

4- Alaçatı çıkışlı; Sakız, Samos, Midilli adaları

5- Bodrum Turgutreis çıkışlı; Kos, Leros, Patmos

6- Bodrum çıkışlı Gökova Körfezi; Akbük, Ören, Akyaka, Karacasöğüt, Okluk Koyu, İngiliz limanı

7- Knidos, Palamutbükü, Bencik, Bozburun, Bozukkale

8- Orhaniye çıkışlı; Hisarönü Körfezi

9- Marmaris çıkışlı; Bozburun, Simi, Rodos

10- Göcek Koyları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!