Hormonlu Domates goes to...

Güncelleme Tarihi:

Hormonlu Domates goes to...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2006 00:00

Lambdaistanbul adlı eşcinsel örgütü "Hormonlu Domates Homofobi Ödülleri"ni dağıtmaya başladı. Amaç, yıl boyunca eşcinselleri dışlayıcı yaklaşımlarda bulunan kişi ve kurumları bu konuda düşünmeye teşvik etmek. Hormonlu Domates’in favorileri arasında Mykonos yazılarıyla Selahattin Duman, Robocop’larıyla Şişli Emniyeti, oynadığı gay rolünü tecavüzle unutturmaya çalışan Alişan ve böyle bir şeyi "sordurtmayan" Kadir İnanır gibi ünlü simalar, kurum, kuruluşlar var.

Hormonlu Domates fikrinin ilham kaynağının Erman Toroğlu olduğunu söyleyen örgüt temsilcileri, kazananları 1 Temmuz’daki Eşcinsel Onur Haftası yürüyüşüne ve ödül törenine davet ediyor: "Toroğlu, hormonlu tavuğun yan etkinlerinden birinin de eşcinsellik olduğunu söyleyince, birden zihnimizde bir şimşek çaktı. Eşcinsel karşıtı tavırlarıyla dikkat çeken kişi ve kuruluşların böyle bir ödülü hak ettiklerini düşündük. Çabaları sonuçsuz kalmamalıydı. Geçen sene Mehmet Ali Erbil, Hülya Avşar ve Erman Toroğlu gibi ünlü simalar Hormonlu Domates almıştı. Ama ilk defa bu yıl ödüller sahiplerini oylama ile bulacak." Oylamaya katılım herkese açık. Ay sonuna kadar sürecek oylama Lambda’nın internet sitesi üzerinden yapılıyor. Her adayın altında ödüle hangi nedenden layık görüldüğü anlatılıyor. İşte gerekçeleri eşliğinde 2006 adayları...

BASIN-YAYIN

ALİ MURAT GÜVEN Yeni Şafak yazarı. Brokeback Dağı filmi hakkında "Savulun, homo kovboylar geliyor" gibi yazılar yazdı. Filmin gösterimi için "Bu ülkeye karşı açık bir sevgisizlik gösterisi" yorumunu yapıyor. Öldürülen gazeteci Baki Koşar için "Daha sağlıklı bir cinsel tercihe sahip olsaydı" diyor.

BETÜL AŞIK Genç Türk Haber portalı yazarı. "Dikkat! Gay Çıkabilir! Böcek olmayı kabullenenler, ezilince şikayet etmemelidirler" başlıklı bir yazı yazdı. Eşcinsellerden "sefil yaratıklar" diye bahsediyor. Eşcinsellerin, toplumun her an içinde olması gerektiğini düşündüğü "milli seferberlik" ruhuna ne kadar da ters düştüklerini anlatıyor.

SELAHATTİN DUMAN Eylül 2005’te Yunanistan’ın Mykonos Adası’nda geçirdiği tatilin ardından, "Mykonos’ta erkeklik testi", "Türklere büyük ilgi var" gibi yazılar yazdı. Eşcinselliği "aykırılık" diye tarif ederken, erkek eşcinsellerden "erkekliğin plajda yerlere serilmiş hali" olarak bahsediyordu.

SİNEMA-TV

ALİŞAN Cennet Mahallesi dizisinin bir bölümünde eşcinsel şarkıcı rolünü canlandırdıktan sonra aynen şunları söyledi: "Bu gay rolünü unutturmam için esaslı bir sevişme sahnesi çekmem gerekecek sanırım. Ya da tecavüz sahnesi. Aksi halde bu rol benim peşimi bırakmayacak."

KADİR İNANIR Kendisine yöneltilen "Eşcinsel rolü canlandırır mısınız" sorusuna, "Bana sormamış olun" yanıtı verdi. Hıncal Uluç’un "Onu eşcinsel rolünde izlesek harika olurdu" yorumuna karşılık, eşcinselliği bir aşağılama malzemesi olarak kullanarak Uluç’a saldırdı.

OKTAY KAYNARCA Kurtlar Vadisi dizisinin şiddeti özendiriyor olmakla eleştirilmesine, "Mafya dizisi yapmayalım da, eşcinsel dizisi mi yapalım" cevabı verdi. Ayrıca, "Eşcinsel rolü canlandırmam" diyenlerden.

POLİTİKA

AYHAN ZEYNEP TEKİN BÖRÜ AKP Adana Milletvekili. "O Bir Hanımefendi" yarışmasını, "eşcinselliğe özendiren" ve "Türk milletinin etik değerlerine zıt" bir program olarak yorumladı.

ERTAN YÜLEK Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı. Türk Ceza Kanunu’nda gerçekleştirdiği değişikliklerden ötürü AKP’nin sonunun, eşcinselliğin yaygın olduğu Lut Kavmi gibi olacağını iddia etti. Eşcinselliğin "dinimize, medeniyetimize, kültürümüze, tarihimize ters düştüğünü" söyledi.

KURUM-KURULUŞ DOMATESLERİ

Hormonlu Domates’in adayları arasında gerçek kişiler olduğu gibi, Kızılay, Şişli Emniyeti, RTÜK, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) gibi kurum ve kuruluşlar da yer alıyor. Ankara ve Bursa valilikleri eşcinsel örgütleri kapatmak istedikleri için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise eşcinsel bir konuşmacının katıldığı oturumdan desteğini çektiği için aday.

HOMOFOBİ NEDİR?

Türkçe’ye eşcinsel korkusu olarak çevrilebilecek homofobi, en genel anlamıyla eşcinselliğe ve eşcinsellere karşı duyulan korku ve nefret olarak tanımlanıyor. Bu tavrı geliştirenlere homofob, davranış biçimine ise homofobik deniyor.

LAMBDAİSTANBUL NEDİR?

Lambdaistanbul eşcinsel, biseksüel, travesti ve transseksüellerin sorunlarını çözebilmek, dayanışma sağlamak ve olumsuz bakış açılarını değiştirmek için 1993’ten beri faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!