Hollywood, Marvel çizgi romanlarından 12 film çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Hollywood, Marvel çizgi romanlarından 12 film çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2004 00:05

Örümcek Adam, X Men, The Punisher, Hulk, Fantastik Dörtlü, Man-Thing, Blade, Daredevil ve bunun gibi tam 4700 karakter. Stan Lee’nin ve kurucusu olduğu Marvel Comics çizerlerinin yarattığı çizgi roman kahramanları bunlar.

Şimdi 82 yaşında olan Lee ve yarım asır önce kurduğu çizgi roman şirketi Marvel Comics’in karakterleri, Universal ve Sony Pictures’la yapılan anlaşmalarla, şu sıralar Hollywood’un ana senaryo malzemesi oldu. Öyle olmaya da devam edecek büyük ihtimalle, çünkü son birkaç yılda vizyona giren, Örümcek Adam 1 ve 2, Hulk, X Men, Blade (Bıçağın İki Yüzü) gibi yapımların hepsi de, gişede büyük başarılar yakaladı. İşte son dönem Amerikan sinemasına damgasını vuran Marvel Comics ve şirketin babası Stan Lee’nin öyküsü.

Örümcek Adam, Hulk, Punisher gibi geçen yüzyılın kült çizgi roman kahramanlarının yaratıcısı Stan Lee, 1922’de New York’ta doğdu. Gerçek adı Stanley Martin Lieber olan çizer, çizgi roman dünyasına 17 yaşında asistan editör olarak adımını attı. 1942’de Atlas adlı çizgi grubunda editör olan Lee, The Witness, The Destroyer, Jack Frost, Whizzer ve Black Marvel gibi pek çok karakter yarattı, hikayeler yazdı. Ama 1950’lerde, bu kahramanların çizgi roman kitapları pek iyi satış yapmadı. Sonra, 1961’de Atlas Grubu, Lee’nin Black Marvel karakterinden esinlenerek, Marvel Grubu adını aldı.

Şirketin ismi değiştikten sonra, kitapları daha çok ilgi görmeye başladı. Stan Lee’nin başarılı öyküleri ve diyalogları, Yeşil Dev Hulk’ın yaratıcısı olarak tanınan Jack Kirby’nin müthiş çizim yeteneğiyle birleşti. İkilinin biraraya gelmesinden doğan sonuç muhteşemdi. Lee ve Kirby’nin çalışmaları büyük ilgi gördü ve satış rekorları kırdı.

Böylece Marvel Grubu, 60’larda altın çağını yaşamaya başladı. Lee, bu en yaratıcı döneminde, sırasıyla Spider-Man, The Incredible Hulk, X-Men, The Fantastic Four, Iron Man, Daredevil, Silver Surfer ve Dr. Strange gibi süper kahramanları yarattı. Sonra 1972’de, Marvel’da işleri tamamen eline aldı.

İNSANİ ZAAFLARI OLAN SÜPER KAHRAMANLAR

Modern Amerikan çizgi romanların babası sayılan Lee, süper kahramanlar yaratıyordu ama, onunkiler aynı dönemde Amerikan çizgi roman piyasasında hikayeleri yayınlanan diğer süper kahramanlara benzemiyordu. Çünkü onun yarattığı, doğaüstü, süper güçleri olan kahramanların zaafları, insani yönleri gayet kuvetliydi ve günlük hayattan kopuk değillerdi. Üstelik gençliğin, Amerikan toplumunun sorunlarına da eğiliyorlardı bu kahramanlar. Mesela mutantların öyküsünü anlatan X Men’deki ırkçılık karşıtı mesajlar, Hulk’ın ve Örümcek Adam’ın gizli kimlikleri yüzünden, sevdikleri kadınlar karşısındaki dramları, ya da Fantastik Dörtlü’nün arasındaki bitmeyen kavgalar... Herkesin gerçek hayatta başına gelebilecek dramlar, anlaşmazlıklar... Tıpkı Lee’nin şimdi yönetiminden ayrıldığı Marvel şirketi ile yaşadığı ihtilafa benzer sorunlar...

Marvel ve Stan Lee arasındaki sorunlar da iki yıl önce, ilk Örümcek Adam filminin vizyona girmesiyle ortaya çıktı. Örümcek Adam’ın film dışı gelirlerinden yüzde 10 kár alması gereken Stan Lee, hakkını alamadığı gerekçesiyle Marvel’ı ve şimdiki başkanı Avi Arad’ı mahkemeye verdi.

YAYINCISI ARKABAHÇE ARŞİVCİSİ GEREKLİ ŞEYLER

Marvel’ın tüm karakterlerinin Türkiye’deki yayın hakları 10 yıldır Arkabahçe Yayıncılık’a ait. Örümcek Adam, Korkusuz ve Hulk vizyona girdiğinde, filmlerin hikayelerinin Türkçe çizgi romanlarını yayınlamışlardı. Sonra bu kahramanların maceraları, düzenli olarak yayınlanmaya başlandı. Çünkü kahramanların sinema filmleri vizyona girince, çizgi romanlarına olan ilgi de artıyor. Özellikle, filmin hikayesini içeren özel Türkçe sayılar basılıyor. Marvel kahramanlarının çocuklar için olan maceralarının yayıncısıysa Doğan Egmont. Şirket, çizgi romanları kuşe kağıda, parlak renklerde basıyor, kahramanların boyama, bulmaca ve oyun kitaplarını da yapıyor. Şu sıralar en popüleri; tabii ki Örümcek Adam ürünleri. Yeni seriler Arkabahçe’nin yayınlarını satan kitapçılarda, eski sayılar da Teşvikiye Kalıpçı Sokak’taki Gerekli Şeyler’de bulunabiliyor. Bu kahramanların oyunlarından, figürlerine pekçok yan ürünü de, Gerekli Şeyler’de satılıyor.

Çoğunluk, artık Marvel uyarlamaları kabak tadı verdi diye homurdansa da, Marvel filmleri vizyona girdikten sonra gişede başarılı olmaya devam ediyor.

ROMANLARIN TÜMÜ GİŞE GARANTİSİ VERİYOR

Sakar, çekingen ama iyi kalpli, yetim olduğu için akrabalarının yanında kalan genç Peter Parker’ın, birdenbire süper bir kahramana dönüşmesini anlatan Marvel’ın en ünlü çizgi romanı Örümcek Adam’ın ilki 2002’de vizyona girmişti. Çok iyi bir gişe hasılatı yakalayan filmin DVD’si bile 40 milyon adet satmıştı. Bu yıl gösterime giren Örümcek Adam 2 ise, 40.5 milyon dolar (59.3 trilyon lira) hasılatla, tüm zamanların en yüksek ilk gün açılışını yaptı.

Hollywood, X Men’den de, iki sinema filmi çıkardı. X Men filmleri, Halle Berry, Hugh Jackman, Patrick Stewart gibi sıkı bir kadroyla çekildi. Genç mutantların öyküsünü anlatan X Men’in üçüncüsü de yolda!

Sinemanın yeni yüzlerinden Eric Bana’yı, Yeşil Dev olarak karşımıza çıkaran Hulk’u, uyarlama filmlerin ustası Ang Lee yönetti. Jack Kirby ve Stan Lee’nin, Frankeinstein ve Dr.Jekyll-Ms. Hyde’dan etkilenerek yarattıkları Hulk, nükleer bir kazayla yeşil bir deve dönüşen Bruce Banner’ın öyküsünü anlatıyor. Hulk, 70’lerde, vücut geliştirme şampiyonu Lou Ferrigo tarafından televizyonda canlandırılmıştı.

Blade ise, Marvel Comics’in sinemaya uyarlanan en başarılı ve en uzun soluklu filmlerinden biri oldu. Wesley Snipes’ın kötü vampirleri avlayan, yarı vampir-yarı insan Blade’i oynadığı serinin, üçüncü filmi ‘Blade: Trinity’, aralıkta vizyona giriyor. Blade bu kez, Dracula’nın dirilmesini engellemeye çalışıyor.

Marvel uyarlamaları içinde, belki de en sönük kalan, kör süper kahraman Daredevil oldu. Son dönemin popüler isimlerinden Ben Affleck’i Daredevil, Jennifer Garner’ı da sevgilisi Elektra olarak izledik bu filmde. Filmin kendinden çok, soundtrack albümü beğenildi.

KARAKTERLERİ EN GÖZDE OYUNCULAR CANLANDIRIYOR

Önümüzdeki dönemde Marvel’ın, ailesini öldürenlerden intikam almak için yemin eden kahramanı The Punisher (Cezalandırıcı) vizyona girecek. Süper güçleri olmayan, sadece dövüş ustası olan kahraman Punisher’ın macerasını Jonathan Hansleigh yönetti. Marvel’ın ünlü bataklık canavarı Man-Thing’in, çekimleri de tamamlandı bu arada. Filmi, Brett Leonard yönetti. Yine 70’lerde popüler olan, denizi kirletenlere karşı savaşan, yarı-insan Sub-Mariner’ın, yönetmenliğini Tim Story’nin üstlendiği Fantastic Four’un, Daredevil’in sevgilisi Elektra’nın ve Daredevil maceralarında boy gösteren Black Widow’un (Kara Dul) da uyarlama filmleri yolda. Marvel çizgi romanlarınının sinema uyarlamalarında, karakterleri Hollywood’un en gözde aktrisleri, en yakışıklı aktörleri canlandırıyor. Daredevil’ı Ben Affleck, Örümcek Adam’ı Tobey Maguire, Hulk’u Eric Bana, Blade’i Wesley Snipes canlandırmıştı. Çizgi roman aleminin en seksi kadın karakterlerinden Black Widow’u ise, X Men 1 ve 2’de rol alan Rebecca Romjin Stamos oynayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!