Hiperaktif çocuklar

Güncelleme Tarihi:

Hiperaktif çocuklar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çocuğunuz, ev ödevini yapmaktan çekiniyor, bir sandalyede on dakikada elli farklı çeşitte oturuyor, sürekli ilgiyi üzerinde toplamaya çalışıyor ve aklına geleni sonunu düşünmeden yapıyorsa, kısacası kıpır kıpırsa çocuğunuzda ‘‘aşırı hareketlilik (hiperaktif) bozukluğu’’ olabilir.

Bu konuda çevreniz sizi disiplinsizlikle suçlayabilir. Çocuğunuz da kendini ‘işe yaramaz’ hissedebilir. Ama kendinizi suçlu hissetmeyin. Çünkü bu bozukluk doğumla başlıyor. Beyinde bazı bölgelerin oksijen ve glikoz kullanımı eksikliğinden kaynaklanıyor ve genetik de olabiliyor.

Her 20 çocuktan biri hiperaktif

Aşırı hareketlilik sanılanın aksine çok sık görülüyor ve çocuğun zeki olmasından kaynaklanmıyor. Hatta zihinsel özürlü çocuklar da bile olabiliyor. Her 20-30 çocuktan birinin hiperaktif olduğu belirtiliyor. Buna rağmen insanın başına gelebilecek en ciddi sorun değil...

Tedavisi şart olan bu çocuklar için ilaç, anne-baba-öğretmen eğitimi ve çocuğa yönelik davranış eğitimi olmak üzere üç yöntem öneriliyor. Hareketliliği yok etmeyip sadece kontrol altına alan bu tedavi uygulanmazsa, çocuk ileride başarısız mutsuz, yalnız ve depresif oluyor.

Kanada modeli Ankara'da

Tedavide etkin rol oynayan anne-baba-öğretmen üçlüsünün eğitimi için Kanada'da uygulanan bir program Ankara'da verilmeye başlandı. Uzman doktorlar Özlem Erman ve Betül Gündoğdu tarafından İmge Ruh Sağlığı ve Danışma Merkezi'nde verilen eğitim, 12 hafta sürecek. Uzun vadede asıl amaç ise bir vakıf veya dernek adı altında anne-baba destek grubu oluşturmak. Grup bu sorunla yaşayan çocukların hayatlarında, düzenlemeler yapmak gerektiğinde güçbirliği sağlayacak. Bu bir araya gelmeyi artıracak ve eğitim böylece yaşam boyu sürecek.

Mozart, Edison, Churchill

Çünkü bu çocuklar hiperaktif olmayı enerjik olmaya dönüştürdükleri an gözde ya da lider olabiliyorlar. Sorununa eşlik eden başka bozukluklar yoksa, belli alanlarda ‘yaratıcı’ da olabiliyorlar. Tıpkı Mozart, Edison, Churchill, Agatha Christie gibi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!