Hiçbir şey hatırlamıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Hiçbir şey hatırlamıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2010 16:10

Seksomanyanın Türkçesi 'uykuda seks hastalığı'. Hasta, gecenin bir saatinde kontrol edilemez bir cinsel istekle kalkıyor.

Haberin Devamı

Uykuda partnerinin istekli olup olmadığına bakmaksızın, seks yapıyor.Bazen şiddet de uyguluyor. Ama olup bitenlerden hiçbir şeyi hatırlamıyorlar.

BİLDİRİLEN VAKA SAYISI AZ

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hikmet Yılmaz “uykuda anormal hareket ve davranışlar” yani parasomninin bir çeşidi olan uyursevişirliği anlatıyor: Uyurgezerlik ya da uykuda konuşma gibi parasomniler iyi bilinmesine karşın uykuda seks hastalığı o kadar ünlü değil. Türkiye’de olgu sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Dünyada da vaka sayısı 180 dolayında. Ancak gerçekte çok daha fazla. Cinsel belirtileri nedeniyle hastaların anlatmaktan kaçınması gerçek sıklığını saptamayı zorlaştırıyor.

TEHLİKELİ OLABİLİRLER

Dünya, uykuda seks hastalığını 2003 yılında, 3 Kanadalı bilim adamının makalesiyle duydu. Uyursevişirler, cinsel içerikli rüyalar görüyor ve uykularında ereksiyon, boşalma yaşıyor, mastürbasyon yapıyorlar. Bu eylemler sırasında dalgın ve boş bakıyorlar. Çığlık atma, bağırma, küfretme, şiddet uygulama ve hakaret etme hastalığın diğer belirtileri. Bazılarında yüksek şiddet eğilimi var ve bunlar yatak arkadaşları için ciddi tehlike.

Haberin Devamı

HEP SABAHA KARŞI

Uyursevişirlik genellikle gecenin ikinci yarısında, 03.00’ten sonra ortaya çıkıyor. Hastalar
sabahları yorgun bir şekilde kalkıyor. Bir hastam yaşadığı olayı “Akşam pijamamı giyip eşime iyi uykular deyip uyuduğumu hatırlıyorum. Sabah üzerimden TIR geçmiş gibi sürünerek kalkıyorum. Yatağımızın savaş alanı gibi darmadağın olduğunu, pijamamın üstünün bir yerde, altının bir yerde olduğunu görüyorum. Bir anlam veremiyorum” diye anlatmıştı.

Uykuda kayınvalidesine SALDIRDI

28 yaşındaki E.Y. ile 26 yaşındaki C.Y. 6 yıllık evliydi. E.Y. bir otelin resepsiyonunda çalışıyordu. Bir de çocukları olan çiftin evliliğinde herhangi bir sorunu yoktu. Ancak 1 yıl önce yaşadıkları bir olay bütün yaşamlarını altüst etti.
Bebekleri doğduktan sonra C.Y.’nin annesi bebeğin bakımında yardımcı olmak üzere yanlarına geldi. E.Y. tüm gece otelde çalışıyor, sabah evine gelip bir süre uyuyor, öğleden sonra kalkıp yeni güne kendisini hazırlıyordu. Bir sabah otelden geldiğinde, eşiyle çocuğunun yataklarında uyuduğunu görünce onları rahatsız etmemek için salondaki çekyata uzandı. Kayınvalidesi de salondaki diğer çekyatta uyuyordu.

Haberin Devamı

KADINCAĞIZ NE OLDUĞUNU ŞAŞIRDI

Kayınvalide yüzükoyun yatarken üzerinde bir ağırlık hissetti. Önce ne olduğunu anlayamadı. Başını çevirdiğinde üzerine abanan ve sevişmeye çalışanın damadı olduğunu gördü. Korku ve şaşkınlık içerisinde çığlık çığlığa bağırdı, kızından yardım istedi. Diğer odadaki kızı koşup geldi.
Eşinin ifadesine göre E.Y. bütün bunlar yaşanırken boş boş etrafına bakınıyor, “Ne oluyor?” diye sorsa da eylemini sürdürüyordu.
Kayınvalide, damadını üzerinden atmayı başardı. Hasta yere düştü. Düştüğü yerde de uyumaya devam etti. Yaklaşık yarım saat sonra uyandığında ise hiçbir şey olmamış gibi davrandı. Gerçekten hiçbir şey hatırlamıyordu. Ana-kız bir süre tereddüt ettikten sonra bu durumun pek de normal bir durum olmadığını düşünerek olup bitenleri ona anlatmaya karar verdiler.
E.Y. duyduklarına çok şaşırmış, bir o kadar da utanmıştı. Bulundukları şehrin üniversite hastanesine gittiğinde ona sorununun sara olabileceği söylendi. Yapılan tetkiklerle sara ihtimali ekarte edilince uyku hastalığı olabileceği akla geldi.

Haberin Devamı

HAKARET İSTİYOR KÜFREDİYORDU

Hasta, parasomni ön tanısıyla izlendi. Çift birlikte değerlendirildi. C.Y.’nin anlattığına göre kocası sık sık cinsel içerikli rüyalar görüyordu. Uykusunda ereksiyon-boşalma yaşıyor, zaman zaman eşinin yanında mastürbasyon yapıyor, eşi istemediği halde anormal derecede artmış bir arzu ve istekle seksi başlatıyor, normalde hiç okşamadığı yerlerini okşuyor, kendisine hakaret etmesini istiyor, küfrediyor, bu sırada boş boş bakıyor, hiç konuşmuyordu. Sonrasında da olup bitenler hakkında hiçbir şey anlatmıyor, konuşmuyordu.

KESİN TEDAVİSİ MEVCUT

Belirtileri saraya benzeyen uykuda seks hastalığına doğru tanı ancak tam donanımlı uyku merkezlerinde konabiliyor. Tabii, ailede benzer bir hastalığının varlığının araştırılması, yatak arkadaşından olayın
detayları hakkında bilgi alınması da önemli. Hastalığın etkin ve kesin bir tedavisi var. İlaç tedavisinde benzodiyazepin grubu ilaçlar etkili. Bunun yanında “uyku hijyeni” konusunda da önlemler almak gerekiyor. Uyku hijyeni, hastalığı tetikleyen stres, uykusuzluk, alkol veya uyuşturuculardan uzak durularak sağlanabiliyor.
Hastaların çoğunda belirgin psikolojik problemler var. Davranış tedavisini içeren psikoterapi de olumlu
sonuç veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!