Heykeltıraş doktorlar

Güncelleme Tarihi:

Heykeltıraş doktorlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Onur Erol, uzman plastik cerrahlar grubundan oluşan, ‘‘Onep‘‘in kurucularından. Onep, bir plastik cerrahi ayakta tedavi merkezi. Hacettepe Üniversitesi'nde genel cerrahi ihtisası yapan Erol, 1971 yılında ‘‘Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi‘‘ dalında uzman oldu. Daha sonra Amerika'ya giden ve orada 21 araştırma tamamlayan Erol'un pek çok ödülü bulunuyor. Erol'la 'estetik' üzerine ilginç bir görüşme yaptık.

Sizce estetiğin tanımı nedir?

Estetik kelimesinin tam karşılığına baktığımız zaman uyum, orantılı bir şekilde güzel olma anlamına geldiğini görürüz. Estetik, plastik cerrahide geçen şekliyle de güzellik demek. Estetik cerrahi ise plastik cerrahinin bir kısmını kapsıyor.

Estetik ameliyatlara çok talep var mı?

Türkiye'de estetiğe talep fazla çünkü başarı oranı çok yüksek. Avrupa ya da Amerika'dan geri değiliz. Arada mutsuz olan hastalar olabiliyor ama memnun olanlar daha fazla. Özellikle son 15 yılda ilgi daha da arttı. Yurtdışına gidenlerin sayısı çok azaldı.

En çok ne tür şikayetlerle geliyorlar?

Bu genellikle yaş grubuna göre değişiyor. Örneğin 18-25 yaş arasında en çok burun, 40-50 yaş arasında yüz, 30-45 yaş arasında vücut, meme sarkması, yağ toplanma şikayetleri olabiliyor. Kişi kendinde bir eksiklik hissediyorsa ya da kendinde beğenmediği bazı bölümler varsa bize geliyor. Çünkü bu durum belki de hem iş hayatında hem sosyal hayatında sorun haline geliyor, kompleks yaratıyor. Örneğin göğüslerinin büyüklüğünden dolayı mayo giyemiyor. Bu ne olursa olsun cerrahi bir müdahale, sonuçta kişi bıçak altına yatarak bir riske giriyor. Sonuç iyi de olabilir kötü de, yüzde 100 garanti yok.

Buraya kararlı bir şekilde gelip vazgeçip giden oluyor mu?

Biz hasta üzerinde bilgisayarla çalışıyoruz. Kişi kafasında bir burun hayal ediyor. Biz ona bilgisayarda yüzüne uygun burnu gösteriyoruz. Bu bir planlama ve olabilecek hataları engelliyor. Kişi gelirken Harika Avcı, Hande Ataizi gibi olmayı düşleyebiliyor. Ben ‘‘kusura bakmayın olabilecek üç aşağı beş yukarı bu‘‘ diyorum.

Kişi ameliyat sonrasında nelerle karşılaşıyor?

Anestezik ilaçlar ve aletler çok ilerledi. Hasta ameliyattan bir saat sonra ayağa kalkıp gidebiliyor. Daha önceleri bir gün kendine gelemiyordu. Burun ameliyatı olan hasta bir hafta alçıyla dolaşıyor. Liposuction'da ise varis çorabına benzer streç bir çorap veriyoruz. Bunun nedeni şişmeyi önlemek. Onun dışında hastanın yürümesi hatta koşması serbest. Bir hafta sonra da şişlerin çabuk inmesi için fizik tedaviye başlatıyoruz. Morluklar geçtikten sonra güneşe de çıkabiliyor.

Örneğin bir burun ameliyatı yaklaşık ne kadar sürüyor?

Doktora göre değişiyor. Yirmi dakikada yapanlar da var. Ben 1,5 saatte yapıyorum. Burun yüzün en çok görünen kısmı, hiç bir hata kabul etmez. Minik hataları bile varsa düzeltmek gerekir.

Plastik cerrahi nedir

Plastik cerrahi fiziksel fonksiyonun düzeltilmesini; kazalar, hastalıklar ve doğuştan kusur ve bozuklukların azaltılmasını araştıran bir tıp uzmanlık dalı. ‘‘Plastik‘‘ kelimesi Eski Yunanca'dan alınmış ve şekil verme, biçimlendirme anlamına geliyor. Plastik cerrahi yüze ve vücuda ait özellikleri şekillendirmeyi ve kişinin görünümünü düzeltmeyi amaçlayan estetik cerrahiyi de kapsıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!