Her gün 500 bin kişiyi sıraya sokuyor, Ödematik’le 20 milyon YTL’ye koşuyor

Güncelleme Tarihi:

Her gün 500 bin kişiyi sıraya sokuyor, Ödematik’le 20 milyon YTL’ye koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2008 00:00

Osmanlı’nın ünlü paşalarından Tosun Paşa’nın torunu olan Bülent Tosun, Türk halkını Q-Matik’lerin ardından Ödematik’lerle tanıştırdı.

Şirketi Tümsaş ile önce sırayı numara vererek düzenleyen Q-Matik’leri getiren Tosun, şimdi de Ödematik cihazlarıyla kuyruklara son vermeyi planlıyor.

OTUZBİR yıl önce kurulan Tümsaş, 1992 yılında otomatik sıraya girme makinesiyle Türkiye’yi tanıştırmasının ardından hızla büyüyerek, bugün 10 milyon YTL ciroya ulaştı. Türkiye’de bankalarda müşterileri İsveç’ten ithal ettiği Q-Matik ile numara vererek sıraya sokan Tümsaş, şimdi de kendi geliştirdiği ’Ödematik’ makinesiyle de her türlü ödeme kuyruklarına son vermeyi hedefliyor. Bu makineler şu anda Bank Asya şubelerinde aktif olarak hizmet veriyor ve bankanın müşterisi olmayanlar da ’Ödematik’ten yararlanabiliyor.

2008 HEDEFİ 20 MİLYON YTL: Tümsaş’ın 2008 ciro hedefi ise geliştirdiği ’Ödematik’lerin katkısıyla cirosunu 20 milyon YTL’ye çıkartmak. Ailesinde birçok Osmanlı Paşası’nın yer aldığı Tümsaş’ın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tosun, "Aile soyağacımızdaki paşa dedelerimizin ününü, insanların hizmetine sunduğumuz teknolojik ürünlerimizle sürdürmeye odaklandık" dedi.

SIRA MAKİNESİNDEN ÖDEMATİK’E: Türkiye’de bankalarda işi olan insanları makineden numara alarak sıraya sokan Tümsaş, yeni geliştirdiği ’Ödematik’ ile ödeme kuyruklarına son vermeyi hedefliyor. Bülent Tosun, "1990’da Türkiye’ye getirdiğimiz Q-Matic’i finans sektörüne kabul ettirmek için epey uğraştık. İlk olarak 1992 yılında Vakıflar Bankası’nda kullanıldı. Sonra rahatlığını gören diğer bankalar da kullanmaya başladı. Ödematik de tüketicilerin bütün ödemelerini tek bir yerden rahatça yapmalarına olanak veriyor" diye konuştu.

ÖDEMATİKLE NELER YAPILABİLİYOR: Ödenmeyi bekleyen su, elektrik, gaz, telefon vs. faturalar, kredi kartı ödemeleri, taksitler ya da bilet alımları ile benzeri her türlü ödeme, zaman ve kart bağımsız ’Ödematik’ ile kolayca yapılabiliyor. Hem bozuk para, hem de káğıt para kabul edebilen, bozuk ve káğıt para üstü verebilen, ATM makinelerine benzeyen ’Ödematik’ler, bankalar, tren ve otobüs istasyonları, konser ve sinema salonları, PTT, kurumsal şirketler gibi pek çok alanda kullanılabiliyor.

REKABETTE FARK YARATAN ÜRÜNLER: Aile şirketi olan Tümsaş’ın Genel Müdürlüğü’nü de Bülent Tosun’un oğlu Orkun Tosun yürütüyor. Her yıl cirolarının yüzde 4’ünü Ar-Ge’ye harcadıklarını söyleyen Tümsaş Genel Müdürü Orkun Tosun, şöyle konuştu: "Teknolojik ürün ve hizmetler iş grubumuzda gerek distribütörlükler gerekse kendi geliştirdiğimiz ürünlerle finans, perakende, telekom ve ulaştırma alanındaki çözümleri genişletmek istiyoruz. Ar-Ge departmanımıza sürekli yatırım yapıyoruz. Gerek donanım gerekse endüstriyel tasarım özellikleri açısından rekabette fark yaratacak ürünler sunacağız."

Tosun’un ünlü paşa dedeleri

BÜLENT Tosun’un aile soyağacında dedesi İzzet Paşa’nın (Tosun) yanı sıra Süleyman Ağa (Tosunağa), Abdurrahman Paşa (Tosun) da yer alıyor. Bülent Tosun’un aile ağacında başka Osmanlı paşaları da var. Bunlardan en ünlüsü Yusuf Agah Paşa 1744-1824 yıllarında yaşamış ve ilk Londra Büyükelçisi. Yusuf Paşa o kadar ünlü olmuş ki 1794’de İsveçli ünlü ressam Carl Frederic Von Breda resimini yapmış. Bu resim 1999 yılında Londra’da bir müzayede de 200 bin dolara satılmış.

Bankalardan hamama her yerde sıra sistemleri kullanılıyor

TÜMSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tosun, İsveç’te Stockholm’de havale yapmak üzere gittiği bir bankada tanıştığı sıra sistemlerinin mucidi İsveçli ’Q-Matic’in distribütörlüğünü 1990 yılında almış. Ancak büyük bir heyecanla Türkiye’ye getirdiği bu sistemi Türk bankalarına tanıtması tam üç yılını almış. Sistemi önce Vakıfbank ve İş Bankası kullanmaya başlamış. Bugün yaklaşık 4 bin 500 noktada çalışan bu sistemler, bankalar dışında hastaneler, belediyeler, kamu kurumları gibi yerlerin dışında kuaför, hamam gibi farklı noktalarda da kullanılıyor. Tümsaş’ın sıra sitemlerini kullanarak Türkiye’de her gün 500 bin kişi sıraya giriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!