Her alanda eşitlik

Güncelleme Tarihi:

Her alanda eşitlik
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kadın Siyasetçiler Derneği (KASİDE), Barış Partisi’nde ‘‘Cumhuriyette kadın’’ konulu bir konferans düzenledi. Konferansa KASİDE üyeleri dışında DYP, ANAP, DP, BBP ve YP kadın kollarından da katılım büyüktü.

Kadına kota uygulanması konusunda görüşlerin dile getirildiği toplantıda, ‘Cumhuriyette kadın’ konulu konferansı, DYP Kadın Kolları Başkanı Sevinç Coşkun verdi. Coşkun'un, eğitim, kadın erkek eşitliği, ekonomik bağımsızlık, toplumun kadına bakış açısı, kadının bulunduğu yeri isteme ölçüsü, kadının kadınlarla olan ilişkileri, yasalar ve kadının basın organlarınave haberlere ilgisi açısından ayrıntılarla hazırladığı konferans ilgi gördü. Coşkun, ‘‘Kadını da erkeği de yetiştiren biz kadınlara büyük bir görev düşüyor. Artık kız çocuğunu kibar ve iyi bir koca bulmalı zihniyetinden sıyrılarak, erkek evlada verilen sorumluluklarla yetiştirmeliyiz. Kadının da sorumlulukları olacağını ve ayaklarının üzerinde durması gerektiğini düşünmeliyiz. Eşitlik aile içindeki paylaşımla başlar. Toplumun kadına bakış açısı da bu anlamda çok önemlidir. Artık kadınlar da iş görüşmeleri gereği dışardaki toplantılara tek başlarına katılıp evine dönüyor. Burada çevre faktörü kadını etkiliyor. Kadın kariyeri ve mesleği gereği artık gece de ev dışında toplantı ve yemeklere katılmak durumundadır. Toplum baskısı bu nedenle yine kadın üzerinde odaklanıyor. Bunu da en çok kadınlar, kadınlara yapıyor. Kadınların birbirlerine destek olması büyük bir önem taşıyor.’’

Kadınlara kota uygulamasının yanlışlığı üzerinde duran Coşkun, kotanın yanlış değerlendirildiğini belirterek: ‘‘Kadınlar, erkeklerle eşit kulvarda koşmuyor. Eşit kulvarda olabilmek için hak gerekiyor. Buna kota demek yanlış. Her parti kadına erkeklerle aynı kulvarda eşit koşma hakkı versin, zaten biz kadınlar istediğimiz yere geliriz. Bence kota, kadınların her kademede seçileceği yere konmasıdır’’ dedi.

KASİDE Başkanı Yurdusev Arığ da yaptığı konuşmada erkeklerin kadına bakış açısının önemine değinerek: ‘‘Basamakları teker teker çıkacağız. Biz dernek olarak on aylık siyasal eğitim programını başlatıyoruz. 75 eğitici yetiştirmeyi hedefliyoruz. Tüm kadınların siyasi arenada olması için hangi kademelerden geçileceği, nasıl aday olunacağı, muhtarlık seçimleri için neler yapılacağı, finansman temininin nasıl sağlanacağı, deneyimli siyasilerin ağzından anlatılacak. Deneyimler, bilgiler, yavaş yavaş yayılacak. Bunu diğer eğitim programları izleyecek. Bu eğiticiler ardından tüm Türkiye'de bilgi aktarımı içinde olacaklar. Bütün kadınların siyasetin içinde olmasını istiyoruz’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!