Hayatınızı kolaylaştırın

Güncelleme Tarihi:

Hayatınızı kolaylaştırın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bu hayata katlanamıyorsunuz, rahatlayamıyorsunuz, aklınızı belli bir konuya veremiyorsunuz, uyuyamıyorsunuz, yataktan kalkamıyorsunuz, işlerin üstesinden gelemiyorsunuz, sakinleşemiyorsunuz, yiyip içip eğlenemiyorsunuz... Kısacası berbat bir durumdasınız. Yani depresyondasınız. Ehh tedavi olmanız gerekiyor! Ama gününüzü bu sorunlardan arınmış olarak huzur içinde geçirebilirmeniz için bazı küçük önlemler alabilirsiniz. İşte bazı öneriler. Dikkatle okuyun ve mutlaka uygulayın.

Depresyon hemen her yaşta insanı kıskacına alan ve 21. yüzyıla en yaygın sağlık sorunu olarak damgasını vuran bir hastalık. Kimi zaman 15 gün gibi kısa sürüebildiği gibi kimi zaman da kronik ve dirençli bir seyir olabiliyor hastalığın süreci. Depresyon durumu altı yıl süren hastalar dahi var. ABD'de depresyonun yıllık maliyeti için 44 milyar dolarlardan söz ediyorlar.

İşin bu boyutunu bir kenara bırakıp biz size gündelik hayatın içinde yaşanılan anlık depresyonlar için aşağıdaki reçeteyi verelim. Hayat yaşamaya değer diyeceğiniz kendinize uygun bir maddeyi bulacaksınız. İnanın.

YAŞAM İÇİN REÇETE

1- Erken kalkmak size zor geliyorsa, gece yatmadan önce yatak odanızın perdelerini açın. Sabahleyin aydınlık bir odaya gözlerinizi açmak, uyku isteği ve halsizlik yaratan melatonin hormonu seviyesini düşürerek vücut saatinizi çalıştırmaya başlayacak.

2- Sabahleyin uyku mahmurluğundan kurtulmak için canlandırıcı bir içeceğe ihtiyacınız olabilir. Eğer göz kapaklarınızın açılması için bir yardıma ihtiyacınız varsa, filtre edilmiş kahve içmeyi deneyin. (Bazı kişiler için çay en etkili uyandırıcıdır.)

3- Tost ekmeğinizin üzerine reçel sürmek yerine bir dilim beyaz peynir koyun. Beyaz peynirin içerdiği B vitamini ve kalsiyum, vücudu diriltir. Hele akşamdan kalmaysanız, mutlaka beyaz peynir yemelisiniz.

4- Çikolata size iyi gelir... Tabii çikolatayı yeme isteğinizi bastırabilirseniz. Sabah evden çıkmadan önce çikolata koklamayı deneyin. Çikolatanın kokusu, serotonin, noradrenalin gibi mutluluk hormonlarının salgılanmalarını sağlar ve fazla kalori almadan rahatlarsınız.

5- Çikolatayı yemeden sadece koklamak size cazip gelmiyorsa, biraz da kek yemeyi deneyin. Gerçi kekte şeker vardır ama vücut, glukoza dönüşen şekeri yakar. Çikolatanın ise içerdiği yağ miktarı çok yüksektir. Kilolarınıza yenileri eklenir.

SABAH SABAH DİŞÇİ

6- Eğer başınız ağrıyorsa ve ağrıyı hemen geçiştirmek için sabırsızlanıyorsanız, bir ağrı kesici hap alın ama ilacı suyla değil kahveyle yutun. Ağrı kesicide bulunan İbuprofen ile kafein birleşince, ilacın etkisi çok daha uzun süreli olur.

7- Doktora ya da dişhekimine gidip küçük bir operasyon geçirmeniz gerekiyorsa, bu işi sabahleyin yapmalısınız. Çünkü adrenalin hormonları yani Endorphin'lerin salgılanması sabah saatlerinde çok daha fazla olur. Bu sayede, operasyonun vereceği acıyı daha az hissedersiniz.

8- İş yerinde uyanık kalmakta zorlanıyorsanız, 20 dakika kestirmek için kendinize bir yer bulun. Üzerinize çöken ağırlıktan kurtulmanız için bu kadarcık uyku yeterli olacaktır. Uyandığınız zaman kendinizi çok daha rahatlamış ve dinçleşmiş hissedeceksiniz.

9- Şirket yemeklerinde açık büfe uygulanırsa, yiyebileceğiniz kadar yemek yeme şansına sahip olacaksınız. Yemekten sonra mutlaka nane çiğneyin. Ya da ağzınıza naneli çiklet atmayı unutmayın. Nane, sindirim sistemini harekete geçirir. Böylece midenizde ağırlık hissetmezsiniz.

10- Ana yemekten önce başlangıç listesinden yiyecekler seçin. Bu uygulama kilo vermenizi sağlayabilir. Sebze ve şehriye çorbalarındaki posalar, yiyeceklerin sindirim sisteminden daha kolay geçmelerini sağlar. Böylece yiyeceklerin vücutta birikip yağa dönüşmeleri önlenir.

OTURUP BİRAZ DÜŞÜN

11- Hemen ‘‘yapmaya’’ kalkışmayın. Oturup biraz düşünün. Zihninizi vücut egzersizleri konusunda yoğunlaştırırsanız ve iyice düşündükten sonra harekete geçerseniz, egzersizler size yarar sağlar. Siz düşünürken kaslar çalışmaya kendilerini hazırlarlar.

12- Hafta içinde dışarda yemeğe çıkarsanız fırsat buldukça somon balığı sipariş edin. Bu balık, kalp hastalıklarına karşı iyi bir koruyucudur ayrıca çok az miktarda yağ içerir ve sinir sistemini harekete geçirir, daha kolay düşünmenizi sağlar.

13- Eğer gün boyu bilgisayar karşısında oturmak zorundaysanız, ekranın çevresini boş bırakın. Ekranın çevresinde öteberi bulundurursanız, ikide bir de o tarafa bakarsınız ve gözleriniz daha çok yorulur.

14- Yiyeceklerinizi pişirmek zahmetine katlanmayın. Çok az miktarda çiğ sebze, iştah açan hormonların salgılanmasını durdurur. Bu sayede glükoz yüklemesi azalır ve yağdan uzak durursunuz.

15- Önemli bir toplantıya hazırlanmanın en uygun zamanı yatmadan önceki dakikalardır. Ya da bu işi sabahleyin uykudan uyanır uyanmaz yapmalısınız. Adrenalin miktarının artmasıyla endorfinlerin akışı, bu dönemlerde fazlalaşır.

ÇİNKO SPERMİ ARTIRIR

16- Çinko, dünyamızın yeni harika maddesi olabilir. Peynir, ton balığı ya da beyaz tavuk eti sandviçi yemek, spermlerin ve hormonların üremesini sağlar ayrıca, şişkinliği azaltır ve kansere karşı vücudu savunan antioksidanların yerini alır.

17- Vücut ölçülerinizi almanız gerekince, boyun ölçüsünü doğru almaya özen gösterin. Eğer giysinizin yakası çok dar ise, damarlar baskı altında kalır ve kan akışının düzeni bozulur. Bu da görme bozukluğu yapar ve stresi artırabilir.

18- Eğer genç ve sağlıklı bir erkek iseniz, işleri son dakikaya bırakmaktan ürkmeyin. Stres size iyi gelebilir, kalp atışlarını hızlandırır, daha derin soluk alırsınız, kaslara giden kanın miktarı artar,kan şekeri yükselir. Bunlar metabolizma için yararlıdır.

19- Çiklet çiğnemek mide yanmasına birebirdir. Şekersiz çiklet çiğnemek tükrük salgılanmasını artırır, midedeki asidin nötralize olmasına yardım eder, aynı zamanda yemek borusunu kaplayıp korur.

20- Cinsel temas sırasında çok erken doyuma ulaşıyorsanız, aklınız, soluk alıp verişlerinizde olsun. Stres, solukları kısaltır, bu da üreme organlarını etkiler ve erken boşalma sorunuyla karşı karşıya kalırsınız.

DOST C VİTAMİNİ

21- Vitamin almayı abartmayın. C vitamini içeren yiyeceklerde bol miktarda bulunan askorbik asit, ağzınızdaki alkali miktarının dengesini bozar ve ülsere neden olur.

22- Yemek üstüne peynir yemek asit fazlasını nötralize eder. Fakat peynirin dış kısmını kabuk soyar gibi soymayı unutmayın.

23- Bakteri yiyerek, sindirimi hızlandırın. Bu uygulama saç bakımı için de yararlıdır. Evde yapılmış yoğurt, 20 milyon canlı bakterinin K vitamini üretmesini sağlar. K vitamini de sizi kepeklerden kurtarır

24- Eğer yeterli miktarda posalı yiyecek tüketiyorsanız, bol bol su içmeyi de sakın ihmal etmeyin. Su içmezseniz, posa midenizde kalır ve besinlerin emilme işlemini geciktirir.

25- Merkezi ısıtma ve havalandırma sistemlerinden yararlanırken aşırıya kaçmamalısınız. İki sistem de havanın nemini alır ve kabız sorunuyla karşı karşıya kalmanıza neden olur.

SİGARADAN KAÇININ

26- Sigaranın etkilerinden uzak kalamayacaksanız, su teresi salatası yemelisiniz. Su teresinde bol miktarda bulunan likopen, tütündeki toksinlerin bazılarını nötralize eder ve böylece prostat kanserine karşı vücudu korur.

27- Banyonuzda el ve ayaklarınız için ayrı ayrı havlu bulundurun. Ayaklarınızı kuraladığınız havluyla vücudunuzu kurulamaya sakın kalkışmayın. Ayaklarınızdaki bakterilerin vücudunuza yayılması olasılığını düşünmelisiniz.

28- Yemek yediğiniz yerin loş olması, daha az yemenize yardımcı olur. Gece koşulları vücut saatinizi uyku durumuna getirir. Metabolizma yavaşlar, yemek yeme isteğiniz azalır, sindirim yavaşlar.

29- Alkol ve su erkekleri kadına dönüştürür. Eğer içkinin etkisinden kurtulmak istiyorsanız, bol su içmelisiniz, ama maden suyunu tercih edin. İçme suyu, alkol ile birleşince vücuttaki dişilik hormonlarının miktarı daha da artar.

30- Aspirin sadece alkolün etkisinden kişileri kurtarmakla kalmaz, aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını da önleyerek kalp hastalıklarına karşı vücudu korur. Günde bir aspirin yutmayı alışkanlık haline getirirseniz, kafanızı olduğu kadar kalbinizi de koruduğunuzu düşünerek rahatlayabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!