Üstadı Sondra Ray'e sorduk: Ho’oponopono nedir?

Güncelleme Tarihi:

Üstadı Sondra Raye sorduk: Ho’oponopono nedir
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2016 11:40

Yok boşuna zorlamayın, kimse bir kerede okuyamıyor... Hawaii kökenli bir şifa tekniği. Morrnah Nalamaku tarafından Batı kültürüne hediye edilmiş. Bizi ilgilendiren kısmı, Nalamaku’nun en iyi talebesi Sondra Ray’in bir seminer için İstanbul’da olması...

Haberin Devamı

Bütün dünyayı dolaşıp ‘Ho’oponopono’ adında bir teknik uyguluyorsunuz. Komik bir isim. Tam olarak ne demek?
Hawaii dilinde ‘doğru yap’ anlamına geliyor. Eşyanın kutsal tabiatına uygun olmayan, yani aslında ‘yanlış’ olmuşları temizlemeye yarayan bir teknik. Bunu 12 adımdan oluşan bir bağışlama dileği olarak kabul edebilirsiniz.

Hawaii’de mi öğrendiniz?
Ho’oponopono, benim de hocam olan Morrnah Nalamaku’nun batı kültürüne hediye ettiği bir teknik. Kendi derinimize inmeyi öğretiyor. Ve insanlara uygulamam için sadece bana izin verdi. Temel olarak bizlere yanlış ve problem olarak geri dönen olumsuz hatıraların temizlenmesi üzerine kurulu. Çünkü bazen hatırlayamayacağımız kadar eski bir mesele bile bugün dengemizi bozuyor olabilir.

Ve bu sayede ‘negatif ilişki modelleri’mizden kurtuluyoruz. O ne demek?
Başarınızı sabote eden bilinçsiz davranışlar demek. Bunlar, olumsuz ve kendimizi yok etmeye yönelik tutumlar. Mesela ebeveyninizle çözülmemiş bir sorununuzun sonradan ilişkinize de yansıması gibi. ‘Aile aklı’ incelemelerimiz sırasında böyle 14 başlık tespit ettik. Bugün yapacağımız mutlu ilişki egzersizi de işte bu eski olanları temizlemek ve yeniye yer açmak üzerine kurulu.

 

 

 

Haberin Devamı

ÖFKEYE KAPILMADAN...

Peki sizin ‘iyi ilişki’ tanımınız nedir?
En iyi ilişki ruhlarımızın evrimine yardımcı olan ilişkidir. Uzlaşmazlıkları, öfke olmadan çözmemizin yollarını aramalıyız. Seminerde bu tür bir ilişkiyi oluşturan öğeler anlatılacak.

Bu çalışmanın tıbbi/psikolojik bir açıklaması var mı?
Egzersizlerimize pek çok doktor ve psikolog da katıldı bugüne kadar. Nörofarmakoloji uzmanı klinik psikolog Dr. Eve Jones da onlardan biri. Nefes terapisiyle ilgili ciddi bir çalışma yaptı. Özetle şunu anlatıyor: Bilinçli nefes kullanımı vücudumuza giren oksijen miktarını artırıyor, stresi azalttığı gibi hücre bütünlüğümüze de yardımcı oluyor. Böylece bilinçaltımızdaki olumsuz düşüncelerden kurtulmamız da daha kolay oluyor.

 

Haberin Devamı

SONDRA RAY KİMDİR?
1975’ten beri ruhsal şifacı ve uluslararası konuşmacı. 21 kitabı var. Başlıca çalışma alanı ilişkiler. Şair ve ressam eşi Markus Ray’le birlikte dünyayı dolaşıp ‘Özgürleşme Nefesi’ seminerleri veriyorlar. İstanbul’daki seminerleri Taksim’de Bilgi Paylaşım Derneği’nde. (0212) 245 29 42

BAKMADAN GEÇME!