Robert Oppenheimer boyu, hayatı ve biyografi bilgileri || Robert Oppenheimer kimdir, neden ve ne zaman öldü?

Güncelleme Tarihi:

Robert Oppenheimer boyu, hayatı ve biyografi bilgileri || Robert Oppenheimer kimdir, neden ve ne zaman öldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2023 20:28

Robert Oppenheimer, biyografisi ile merak ediliyor. Oppenheimer filmi ile birlikte gündeme gelen ünlü fizikçi Robert Oppenheimer'ın hayatı dikkat çekiyor. Oppenheimer 'ilk atom bombasının babası' olarak biliniyor. Peki, Robert Oppenheimer kimdir, nereli, neden öldü? İşte, Robert Oppenheimer boyu, hayatı ve biyografisi...

Haberin Devamı

Robert Oppenheimer, kariyeri ve hayatı ile dikkat çeken isimlerden bilim insanları arasında yer aldı. 1967 yılında yaşama gözlerini yuman Robert Oppenheimer, fizik ve teorik fizik alanında önemli atılımlar yapmış bilim insanıdır. İşte, Robert Oppenheimer kimdir sorusuna yönelik önemli yanıtlar

 

ROBERT OPPENHEİMER KİMDİR?

Robert Oppenheimer (1904-1967), Amerikalı fizikçi ve teorik fizik alanında büyük bir figürdür. İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin baş bilim insanı olarak bilinir. Bu proje, Amerika Birleşik Devletleri'nin nükleer silah geliştirme çalışmalarını içeriyordu.

Oppenheimer, 22 Nisan 1904 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde dünyaya geldi. Fizik alanında büyük bir yetenek gösterdi ve 1939'da Berkeley'deki California Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmaya başladı. Daha sonra Princeton Üniversitesi'ne geçerek teorik fizik profesörü oldu.

Haberin Devamı

Oppenheimer'ın en önemli katkılarından biri, kuantum mekaniği ve atom fiziği alanındaki çalışmalarıdır. Özellikle nükleer fizik ve kozmoloji konularında önemli keşifler yapmıştır.

Ancak Oppenheimer'ın adı, Manhattan Projesi'nde liderlik yapmasından dolayı en çok bilinir. Bu projede, atom bombasının geliştirilmesi için büyük çabalar sarf etti. Ancak proje sonucunda Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan atom bombalarının insanlık tarihindeki etkileri ve etik sorunları nedeniyle Oppenheimer, sonraki yıllarda projedeki rolüyle ilgili tartışmalara maruz kaldı.

Oppenheimer, nükleer silahların yayılmasını önlemek ve dünya barışını desteklemek için aktif bir şekilde çalışmalar yaptı. Oppenheimer, bilim insanı ve düşünür olarak önde gelen bir isim olarak kabul edilir ve atom çağının zorlukları ve sorumlulukları hakkında derin düşünceleri ile tanınır.

ROBERT OPPENHEİMER BOYU KAÇ?

Oppenheimer'ın boyu 1.78 olarak kayıtlarda yer almaktadır. Ancak Oppenheimer aşırı zayıf olması dolayısıyla boyu ile dikkat çekmekteydi.

OPPENHEİMER NEDEN ÖLDÜ?

Oppenheimer, 1965'in sonlarında gırtlak kanseri teşhisi konan bir sigara içicisiydi. Sonuçsuz bir ameliyattan sonra, 1966'nın sonlarında başarısız radyasyon tedavisi ve kemoterapi gördü. 15 Şubat 1967'de komaya girdi ve 18 Şubat'ta 62 yaşında Princeton, New Jersey'deki evinde öldü. Bir hafta sonra Princeton Üniversitesi kampüsündeki Alexander Hall'da bir anma töreni düzenlendi. Ayine, aralarında Bethe, Groves, Kennan, Lilienthal, Rabi, Smyth ve Wigner'ın da bulunduğu 600 bilimsel, siyasi ve askeri ortağı katıldı. Tarihçi Arthur M. Schlesinger, Jr., romancı John O'Hara ve New York Şehir Balesi'nin direktörü George Balanchine gibi dünyaca ünlü isimler ve bilginler katıldı.

BAKMADAN GEÇME!