Köpekler de kıskanır

Güncelleme Tarihi:

Köpekler de kıskanır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2014 12:26

Hayvanların insanlarla benzeşen birçok yönü olduğunu biliyoruz. Ama bu kadarını kim beklerdi ki? Bilimsel araştırmalara göre, köpeklerin de kıskanma güdüsü var. Ama insanınkinden biraz farklı seyrediyor...

Haberin Devamı

Köpeklere zaman zaman insan muamelesi yaptığımız doğru. Süveter giydirmek, kendi yatağımızda yatırmak, hatta soframıza oturtmak gibi türlü 'hayvansever' davranışlarına çoğu kez şahit olmuşsunuzdur. Onları kendimizden bir parça gibi hissetmek istemenin bir yansıması bu. Bir kuyruk sallaması veya gözlerimizin içine hayran hayran bakması bile tatmin olmamıza yetiyor. Köpeklerin sevgi ve şefkat duygularını birebir hissettiği; malumunuz. Fakat 'utanç', 'kıskançlık' ve 'suç' gibi duygular söz konusu olunca iş biraz karışıyor.

BİLİMSEL DAYANAĞI YOKTU

Köpekler de kıskanır

1871 yılında Charles Darwin köpekler ve kıskançlık ilişkisi hakkında bir yazı yazmıştı. O gün bugündür hayvan sahipleri, kendi köpekleriyle yaşadığı deneyimleri anlatır durur. Ama gerçekten 'kıskanç köpek' var mıdır, hayvan bunu hissedebilir mi? Bu soruların şimdiye dek bilimsel bir cevabı yoktu. San Diego'da yapılan araştırmaya göre kanıtlandı ki, evet, köpekler de kıskanır! Ama insan gibi değil. Daha çok bir bebek gibi...

Haberin Devamı

OYUNCAK KÖPEKLERİ GERÇEK SANDILAR

Köpekler de kıskanır

Bir bebek nasıl ki annesinin kucağında başka bir bebeği görünce içgüdüsel olarak kıskançlık hissediyorsa, köpekler de sahiplerinin başka bir hayvanla ilgilendiğini görünce aynı saf ve masum güdüyle duygulanıyor. Araştırma, 36 köpek ve sahipleri üzerinde yapıldı. Sahipler, köpeklerinin gözleri önünde kucaklarına oyuncak bir hayvan alıp onu sevmeye ve konuşmaya başladı. Bunu gören hayvanlarsa, önce oyuncağın gerçek olup olmadığını koklayarak anlamak istediler ama yüzde 86'sı bu konuda başarısız oldu. Gerçek olduklarını sandıkları için, ısırmak, havlamak ya da oyuncakları itmek gibi aşırı tepkiler göstermeye başladılar. Araştırma sonuçlarına göre, köpekler duygularını genellikle agresyon, dikkat çekmeye çalışmak ve sahibine aşırı ilgi göstermek şeklinde dışa vuruyordu.

Haberin Devamı

İLKEL VE BASİT BİR KISKANÇLIK

Köpekler de kıskanır

Araştırmanın sahibi ve psikolog Christine Harris, "Köpeklerle doğrudan iletişim kurmak elbette düşsel bir inanç ama gördük ki, sosyal ilişkilerini korumak için ekstra motive olmuş durumdalar" diyor. Ancak, köpeklerin kıskançlık duygularının insanlarınkine pek de benzemediğini de ekliyor. Köpeklerin bu güdüsü, insanoğlunun doğuştan gelen korku ve kendini koruma güdüsü gibi bir duygu... Başka bir deyişle; 'öğrenilmiş' değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!