Katalin Kariko kimdir, kaç yaşında, nereli? Katalin Kariko 2023 Nobel Tıp Ödülü'nü kazandı...

Güncelleme Tarihi:

Katalin Kariko kimdir, kaç yaşında, nereli Katalin Kariko 2023 Nobel Tıp Ödülünü kazandı...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2023 13:52

Nobel Komitesi Nobel Tıp Ödülü'nün sahibini açıkladı. Ödül bu yıl Katalin Karikó ve Drew Weissman'a verildi. Katalin Kariko hakkında bilgiler günün aranan başlıkları arasında yer alıyor. Peki, Katalin Kariko kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Katalin Kariko hakkında bilgiler...

Haberin Devamı

Nobel Tıp Ödülü, Kovid-19'a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan keşifler nedeniyle Katalin Karikó ve Drew Weissman'a verildi. Ödül geçen yıl İsveçli bilim adamı Svante Paabo tarafından, şiddetli Kovid-19'a karşı savunmasızlığımız da dahil olmak üzere bağışıklık sistemimiz hakkında önemli bilgiler sağlayan Neandertal DNA'sının sırlarını açığa çıkaran insan evrimindeki keşifleri nedeniyle kazanılmıştı. Peki, Katalin Kariko kimdir, kaç yaşında, kitapları neler? İşte Katalin Kariko hayatı ve biyografisi...

Katalin Kariko kimdir, kaç yaşında, nereli Katalin Kariko 2023 Nobel Tıp Ödülünü kazandı...

Katalin Kariko kimdir?

Katalin Karikó, 17 Ocak 1955'te Szolnok, Macaristan'da doğmuş bir Macar biyokimyager ve bilim insanıdır. Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi olan BioNTech'te kıdemli başkan yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Karikó, Pfizer-BioNTech'in ortaklaşa geliştirdikleri COVID-19 aşısının temel aldığı mRNA teknolojisini geliştirmesi ile tanınmaktadır.

Haberin Devamı

Karikó, 1955'te Macaristan'ın Szolnok şehrinde doğdu ve Szeged Üniversitesi'nde eğitim aldı. RNA üzerine olan ilgisini bu üniversitede geliştirdi. Ancak, komünist Macaristan'da laboratuvar kaynakları sınırlıydı ve 1985'te üniversiteden ayrıldı. Aynı yıl, eşi ve kızıyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti.

Kariyerine 1970'lerde başlayan Karikó, Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Mesajcı RNA çalışmalarına devam etti. 1997'de, immünolog Drew Weissman ile tanıştı ve mRNA'nın vücudun bağışıklık sistemi tarafından tanınmamasına izin verecek bir yol geliştirmek için işbirliği yapmaya karar verdiler. Bu çalışmalar, Pfizer ve BioNTech tarafından ortaklaşa üretilen COVID-19 aşısının temelini oluşturdu.

Karikó'nun katkıları, mRNA'dan gelen antiviral yanıtın, kanser aşılarına tümörlere karşı savunmada ekstra bir destek verdiğini ortaya çıkardı. 2020'de bu teknoloji, Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısı'nda kullanıldı.

Ödüller arasında, Moderna'nın kurucularından Derek Rossi'nin Nobel Tıp Ödülü'nü alması gerektiğini belirttiği Katalin Karikó ve Drew Weissman'ın adı, Macaristan'da "Yılın Kişisi" seçilmesi ve Forbes dergisi tarafından "2020'nin En İlham Verici Göçmenleri" listesinde üçüncü sırada yer alması bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Mühendis Béla Francia ile evli olan Katalin Karikó, 2008 ve 2012 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya sahibi kürekçi Susan Francia'nın annesidir.

BAKMADAN GEÇME!