GeriHayat İlk kez çikolata yiyen kakao işçileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    3
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İlk kez çikolata yiyen kakao işçileri

İlk kez çikolata yiyen  kakao işçileri
refid:26919022 ilişkili resim dosyası

Yıllardır yetiştirdikleri kakao çekirdeklerinin ne için kullanıldığını bile bilmiyorlar. Çikolatanın tadına ilk defa baktılarında 'beyaz adamların' neden bu kadar sağlıklı olduklarını anladılar.

Fildişi Sahili, kakao üretiminde dünya lideri. Kakao işçilerinin hayat boyu hiç çikolata yemediği aklınıza gelir miydi? Çikolatayı ilk kez deneyen kakao işçilerinin tepkileri videoya alındı. Dünyanın adaletini bir kez daha sorgulatan bu görüntüler gerçekten şaşırtıcı.
Afrikalı işçiler için kakao yaşamlarını sürdürebilmenin tek yolu. Trajedi ise, yıllardır yetiştirdikleri kakao çekirdeklerinin ne üretiminde kullanıldığını, neye dönüştüğünü bile bilmemeleri. Çikolatadan bir parça koparıp, tadına baktıklarında yüzlerindeki ifade her şeyi anlatıyor. 'Meğer beyaz adamlar bu yüzden bu kadar sağlıklıymış' diyor işçilerden biri.

KAKAO İŞÇİSİNİN GÜNLÜK KAZANCI 2 EURO, BİR PAKET ÇİKOLATA 7 EURO

İlk kez çikolata yiyen  kakao işçileri

Kakao işçileri, küresel tedarik zincirinin en alt kısmında. İşin kaymağını yiyenler ise toptancılar, işleyenler, ihracatçılar ve üreticiler. Afrika’da bir paket çikolata 7 euro’ya satılırken, işçiler bin bir zorlukla yetiştirdikleri kakao çekirdekleri için günlüğü 7 euro’ya çalışıyor. Üstelik bu parayla ortalama 15 kişilik ailelerinin geçimini sağlıyorlar.

KAKAO NASIL YETİŞİYOR?

Kakao meyveleri, işçiler tarafından kakao ağacının dallarına zarar vermeden büyük özenle toplanıyor ve sarıya dönmüş dış kabukları, özel bir kesme hareketiyle soyuluyor. Ortaya çıkan çekirdekler, muz yapraklarıyla örtülüp kurutulmaya bırakılıyor. Bundan sonrası ise fermantasyon süreci. Ortalama 5 gün süren fermantasyondan sonra kakao çekirdekleri kuruyor. İşin bu kısmından sonrası ise çikolata üreticilerinin işi.


Yorumları Göster
Yorumları Gizle