Hayalimizi yaşıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Hayalimizi yaşıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2022 13:35

Eurovision 2021 şampiyonu Måneskin, geçtiğimiz cumartesi günü Küçükçiftlik Park’ta sahneye çıktı. Grupla konser öncesi bir araya gelip müzikal hedeflerini konuştuk.

Haberin Devamı

Geçen yıl düzenlenen Eurovision yarışmasında birinci olan Måneskin’le röportaj yapmak için, konserin gerçekleşeceği Küçükçiftlik Park’a doğru yürüyorum. Çevremde henüz 20’lerine girmemiş gençlerden oluşan kalabalık bir grup var. Hemen hepsi Måneskin’in sahne tarzına benzer giyinmiş. Måneskin, 2021’den bu yana turnede. Grup üyelerinin son 1 yıldır, 30 günden fazla evlerinde kalmadıklarını öğreniyorum. Neredeyse her gün başka bir ülkede, başka kalabalıklara konser veriyorlar. İstanbul konserinin hemen ardından özel uçakla başka bir ülkeye gitmek için yola çıkacaklar. Ama sahne sonrası mutlaka pizza yemek istediklerini söylüyorlar. İtalya’nın dünya müzik sahnesine armağanı Måneskin ile Eurovision’la değişen hayatlarını ve müziklerini konuştuk...

Haberin Devamı

Tüm şarkılarımız özel hayatlarımızla alakalı

◊ Müziğinizin DNA’sını nasıl tarif edersiniz?
- Victoria De Angelis: Her zaman enerjiğiz. Bazen glam ruhumuz da var. Bu, şarkıya göre değişiyor. Müzik için yaşıyoruz. Başka da bir şey düşünemiyoruz. Bu bizim ifade tarzımız. DNA’mızda sadece Måneskin ruhu var. Sahnede de tüm bu özgürlüğü gösteriyoruz.

◊ Sahne size özgürlük dışında ne ifade ediyor?
- Thomas Raggi: Bence bu, müziği nasıl sevdiğinizle alakalı. Kendimizi orada en iyi şekilde ifade ediyoruz. Müziğin keyfini çıkarmaya çalışıyoruz ve dediğimiz gibi özgür hissediyoruz. Eğer sahnede zıplayan ve yerinde duramayan kişilerden hoşlanıyorsanız, bizi izlersiniz. Kalabalıklar içinde boşluğu dolduracağımız bir şeyi yapıyoruz. Önemli olan ne kadar kişinin bizi izlediği değil. Karşılıklı saygı daha önemli. Mesela ilk defa Türk arkadaşlarımızla tanışacağız. Yani ilk geri bildirimimizi buradan alacağız. Bu bizim için özel olacak. Her konserde fark yaratmaya çalışıyoruz.

2016’da İtalya’da kurulan Måneskin’de Damiano David vokal, Victoria De Angelis bas gitarist, Thomas Raggi gitarist ve Ethan Torchio da baterist olarak yer alıyor. Önceleri sokak müzisyenliği yapan grup, 2017 yılında katıldıkları “X Factor” yarışmasıyla tanındı.

Eurovision 2021’i kazandığınızdan beri evlerinize dönmeden turnedesiniz. Bu geçen yılı nasıl tarif edersiniz?
- Victoria De Angelis: Evet, uzun zaman oldu. Turnede olmak çok havalı, çünkü her zaman ilginç bir şeyle karşılaşabiliyoruz. Her gün farklı bir ülkede, farklı bir kalabalığa çalıyoruz. Ayrıca zamanımız olduğunda yeni şarkılarımız için ilham alıyoruz.

◊ Birbirinizden sıkıldığınız olmuyor mu?
- Damiano David: Genel olarak her şeyi beraber yapıyoruz. Birlikte zaman geçirmeyi de seviyoruz. Birbirimize yardım etmeyi, etrafımızda olup biteni iyi yönetmeyi öğrendik. Birbirimizin nasıl hissettiğini analiz edebiliyoruz. Her gün değişiyoruz ve yeni şeyler öğreniyoruz. Aramızdakinin büyük bir yolculuk olduğunu düşünüyoruz.

◊ Yeni şarkılar yapıyor musunuz?
- Damiano David: Evet, başımıza gelen her şey üzerine yazıyoruz. Tüm şarkılarımız bir şekilde özel hayatımızla ilgili. Yaşadıklarımız öyle ya da böyle bizi duygulandırıyor. Bu hisler de şarkılarımız oluyor. Fantezilerimiz gibi... Her birimizden ayrı ayrı ilham alıyoruz.

Haberin Devamı

Hayalimizi yaşıyoruz

Sıradaki hayalimiz Grammy

◊ Iggy Pop ile “I Wanna Be Your Slave” şarkısında çalıştınız. Böyle büyük müzisyenlerle çalışmanın kariyerinize katkısı ne oluyor?
- Ethan Torchio: Bu çılgıncaydı. Onun müziklerini dinleyerek büyüdük ve yıllardır hayranıyız. Hayran olduğunuz birinin sizinle ünlü değil de arkadaşmış gibi konuşması çılgınca. Ve böyle harika bir sanatçıyla müzik yapma şansını elde etmek bizim için dünyalar demek. Müzik tarihinde fark yaratmış biri... Bizim müziğimizi sevip takdir etmesi mutluluk verici. Onun deneyimlerinden öğrenecek çok fazla şey vardı.

◊ Hayalinizi mi yaşıyorsunuz? Peki sıradaki hedef Grammy mi?
- Damiano David: Aynen öyle, bunun için çalışıyoruz. Her şeyden önce zevk aldığımız şeyleri yapmak istiyoruz. Bu bizi Grammy’ye götürüyorsa ne güzel...

Haberin Devamı

Hayalimizi yaşıyoruz

Bazen strese giriyoruz

◊ Müzik şu an sizin için ne ifade ediyor?
- Victoria De Angelis: Bu bizim için tanımlanamayan şeylerden biri. Her zaman işimizin müzikle alakalı olmasını istedik. Şu an bu hayali yaşamak bizi çok mutlu ediyor. Ve ayrıca strese de sokuyor. Psikolojik ve fiziksel açıdan... Kendini ifade edemeyen kişilerdik. Müzik, karakterimizi yansıtmamızı sağladı. Mutluysan ya da üzgünsen, bunları müzikle dile getiriyorsun. Karakterini müziğe aktarabiliyorsun ve bu harika bir his.

◊ Sahne kostümleriniz tavrınızı da mı yansıtıyor?
- Damiano David: Farklı göründüğünüz için kimse tarafından yargılanmamalısınız. Kostümlerimizle bunu hissetmenizi sağlıyoruz. Nick Cerioni ile çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Hayalimizi yaşıyoruz

Turne anları ödüllerden daha önemli

◊ Dünyanın dört bir yanında hayranlarınız var. Angelina Jolie gibi ünlü isimler bile sizi hayranlıkla dinliyor. Bu kadar sevildiğinizi bilmek nasıl hissettiriyor?
- Victoria De Angelis: Harika. İlk sahne almaya başladığınızda bunun imkânsız olduğunu düşünüyorsunuz. Böyle bir şeyin başınıza gelmeyeceğini sanıyorsunuz. Sonra birdenbire her hafta 100 bin kişinin önünde çalmaya başlıyorsunuz. Bu çılgınca. Tüm bu farklı kalabalıkları ve verdikleri farklı tepkileri görmek hem çok havalı hem de eğlenceli. Bu gibi anlar ödüllerden daha önemli. Bugün de İstanbul’da hafızamızda kalacak yeni bir anı yaratacağız.

◊ Herhangi bir Türkçe Eurovision şarkısı biliyor musunuz?
- Ethan Torchio: Ne yazık ki bilmiyoruz.

◊ Eurovision’u bir basamak olarak mı gördünüz?
- Damiano David: Sanki uzandığımız şey hayallerimiz gibiydi. Bir şarkıyla o kadar çok insan tarafından takdir edilmek... Bu, dördümüz için de paha biçilemez bir andı. Anlaşıldığımızı hissettik. Eurovision’u her zaman müziğimizi paylaşmak için bir araç olarak gördük. Ayrıca bu bizim yolculuğumuz. Eurovision kariyerimizdeki en önemli şey.

BAKMADAN GEÇME!