Gönül istiyor ki çevreci olalım

Güncelleme Tarihi:

Gönül istiyor ki  çevreci olalım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2015 15:39

Paris’teki İklim Konferansı’nda Türkiye adına başmüzakereci olarak görev alan Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar: Gönül istiyor ki çevreci olalım, her yer güneş ve rüzgâr olsun ama sıkıntılar var. Güneş hâlâ kömürden pahalı

Haberin Devamı

Türkiye bugüne kadar nasıl bir hazırlık yaptı?
Bu Türkiye için bir ilkti. Başmüzakereci olarak dünyanın neresinde bir toplantı varsa hepsine katıldım. 18 ay içinde 180 kez uçağa bindim. Son iki aydır da diğer bakanlıklarla koordinasyon toplantıları yaptık. Bu iş hem ekonomi hem de enerji modellemesi aslında. Sadece Çevre değil, tüm bakanlıklardan da onaylar aldık. Herkesin bakış açısı farklı. Hazine, Maliye, Kalkınma, Ulaştırma bakanlıkları başka yönden bakıyor olaya.

Türkiye ilk kez bir taahhüt verdi ancak bu çok eleştiriye de maruz kaldı. Yeterli bir hedef miydi?
Çok kuvvetli görülmeyebilir ancak biz ilk defa taahhüt verdik. “Daha iyisini verebilirdi Türkiye” diye eleştiriler geliyor. Ancak bu bile kolay olmadı. İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu’ndan çıkan bir karardı. Üst düzeyde onaylandı. Tarihsel bir karar aldı Türkiye.

Haberin Devamı

Bundan sonra hayatımızda ne değişecek?
Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Yılda yüzde 4-6 oranında büyüyoruz. Enerji ihtiyacı artıyor. Mülteciler geliyor. Bu insanlar cep telefonunu şarj etmek istiyor. Yeni sanayiler kuruluyor. Elektrik ihtiyacını bir şekilde karşılamak gerekiyor. Herkese elektrik lazım. Ya termik santral ya nükleer ya da doğalgaz çevrim santralu kuracaksın.

Termik, hidroelektrik ve rüzgâr santralları var. Nükleer yok ve başka bir şeyimiz yok. Fransa’da 38 nükleer santral var. Almanya’nın elektriğinin yüzde 40’ı termik santrallardan elektrik üretiyor. 2030’da enerji ihtiyacımız 150 bin megavata çıkacak. Sanayiye, insanlara bir şekilde elektrik üretmemiz gerekiyor. Bunu yapabilmenin yolu yeni termik santral yapmak. Güneş deniliyor ancak güneşten üretilen elektrik halen 12 Euro/cent, kömürse 6 Euro/cent.

Gönül istiyor ki  çevreci olalım

Peki yenilenebilir enerjiye yatırım yapılmayacak mı?
Gönül istiyor ki çevreci olalım, her yer güneş ve rüzgâr olsun. İki sıkıntı var. Gece güneş santralları bir işe yaramıyor. Sürekli bir enerji olmuyor. Rüzgâr yoksa elektrik üretilemiyor. Güvenilir değil dünyada.

Haberin Devamı

Türkiye emisyon salımı konusunda hedefini daha çevreci tutabilir miydi?
Olabilirdi tabii. Biz son ana kadar müzakereler yaptık. Bizden daha iyi şeyler yapmamız isteniyor. Ulusal katkılarımızın az olduğu söyleniyor. Ancak bunları yapmamız için para
gerekli.

Yani bize para mı vermeleri gerekli?
Evet. Aslında bu anlaşma çok light oldu. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler olarak ülkeler ayrıldı. Gelişmiş ülkeler gelişmekte olanlara finans desteği verecek. Ancak kim gelişmiş ülke, kim gelişmekte olan ülke bilmiyoruz. Karşı çıktığımız konu buydu.

BAKMADAN GEÇME!