Ferenc Krausz kimdir, kaç yaşında, nereli? 2023 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Ferenc Krausz ödülleri ve hayatı

Güncelleme Tarihi:

Ferenc Krausz kimdir, kaç yaşında, nereli 2023 Nobel Fizik Ödülünü kazanan Ferenc Krausz ödülleri ve hayatı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2023 13:47

2023 Nobel Fizik Ödülü'nü elektron dinamikleri ile ilgili çalışmaları nedeniyle Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier kazandı. Ferenc Krausz'un hayatı ve araştırmaları Nobel Fizik Ödülü ile birlikte merak konusu oldu. Peki, Ferenc Krausz kimdir, kaç yaşında, nereli? 2023 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Ferenc Krausz ödülleri ve biyografisi...

Haberin Devamı

2023 Nobel Fizik Ödülü'nü elektron dinamikleri ile ilgili çalışmaları nedeniyle kazananlardan biri de Ferenc Krausz oldu. Araştırma ekibi ilk attosaniye ışık darbesini üretip ölçen ve bunu elektronların atomların içindeki hareketini yakalamak için kullanan Ferenc Krausz araştırmaları ve çalışmaları ile önemli bilim insanları arasında yer alıyor. Nobel Fizik Ödülü 2023 kazananı Ferenc Krausz kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte merak edilenler...

FERENC KRAUSZ KİMDİR?

Ferenc Krausz 17 Mayıs 1962 tarihinde doğmuştu. Araştırma ekibi ilk attosaniye ışık darbesini üretip ölçen ve bunu elektronların atomların içindeki hareketini yakalamak için kullanan Macar - Avusturyalı fizikçi 2023 Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı. Krausz , Eötvös Loránd Üniversitesi'nde teorik fizik ve Macaristan'daki Budapeşte Teknik Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği okudu . Avusturya'daki Viyana Teknik Üniversitesi'ndeki habilitasyonunun ardından aynı enstitüde profesör oldu. 2003 yılında Garching'deki Max Planck Kuantum Optik Enstitüsü'ne direktör olarak atandı ve 2004'te Münih'teki Ludwig Maximilians Üniversitesi'nde deneysel fizik bölümü başkanı oldu . 2006 yılında Münih İleri Fotonik Merkezi'nin (MAP) kurucu ortağı oldu ve yöneticilerinden biri olarak hizmet vermeye başladı.

ARAŞTIRMALARI

Haberin Devamı

2001 yılında, Ferenc Krausz ve grubu ilk kez bir ila iki dalga döngüsünden oluşan yoğun lazer darbeleri aracılığıyla attosaniyelik ışık darbelerini (aşırı ultraviyole ışık) yalnızca üretmeyi değil aynı zamanda ölçmeyi de başardılar . Böylece kısa bir süre sonra elektronların atom altı ölçekteki hareketini gerçek zamanlı olarak izleyebildiler. Ferenc Krausz ve ekibi tarafından gösterilen femtosaniye darbesinin dalga formunun kontrolü ve bunun sonucunda ortaya çıkan tekrarlanabilir attosaniye darbeleri, attosaniye ölçüm tekniğinin kurulmasını sağladı [12] [13]Bugün deneysel attosaniye fiziğinin teknolojik temeli olarak. Geçtiğimiz birkaç yılda, Ferenc Krausz ve iş arkadaşları bu araçlarla moleküllerdeki elektronları kontrol etmeyi başardılar ve ilk kez tünel açma, yük taşınması gibi çok sayıda temel elektron sürecini gerçek zamanlı olarak gözlemlediler.

Haberin Devamı

Krausz ve attoworld ekibi, biyomedikal uygulamalar için kızılötesi spektroskopiyi daha da geliştirmek amacıyla, attosaniye ölçüm teknolojisinin temelini oluşturan femtosaniye lazer teknolojisini artık kullanıyor. Ultra kısa kızılötesi lazer darbeleriyle uyarılan biyolojik numuneler kızılötesi dalgalar yayar. Bu dalgaların elektrik alanı taranarak, incelenen numunelerin moleküler bileşimindeki küçük değişiklikler, "elektrik alanı moleküler parmak izi (EMF)" olarak adlandırılan ölçüm yoluyla tespit edilebilir. "Lasers4Life" ve "Moleküler Parmak İzi Merkezi" araştırma işbirliğinin amacıLazer fizikçileri, matematikçiler, doktorlar ve moleküler biyologlardan oluşan ekibin amacı, insanların sağlığını takip etmek ("sağlık izleme") ve hastalıkları erken aşamada tespit etmek ("hastalık tespiti") için kan örneklerinin EMF ölçümünü kullanmaktır.

Haberin Devamı

FERENC KRAUSZ ÖDÜLLERİ

2006 - Kraliyet Fotoğraf Topluluğu İlerleme Madalyası ve Onursal Üyelik
2013 - Otto Hahn Ödülü
2016 - Alman Bilimler Akademisi Leopoldina Üyesi .
2019 - Vladilen Letokhov Madalyası.
2022 - Wolf Fizik Ödülü .
2022 - BBVA Vakfı Temel Bilimlerde Bilginin Sınırları Ödülü .
2023 - Nobel Fizik Ödülü

BAKMADAN GEÇME!