Bir karar verdiler, bütün hayatları değişti

Güncelleme Tarihi:

Bir karar verdiler, bütün hayatları değişti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2016 11:49

“(...) Yeni bir ülke bulamazsın, başka bir deniz bulamazsın. / Bu şehir arkandan gelecektir. / Sen gene aynı sokaklarda dolaşacaksın, aynı mahallede kocayacaksın; (...)” Şair Kavafis’in dizeleriyle ikna olmayanlar ikinci vatandaşlık seçeneğini değerlendiriyor. Bunun için yüzbinlerce euro harcayan da var, “Evi-arabayı sattım, yetti” diyen de… Kimi tası tarağı toplayıp gitmiş, kimi ‘yeni ülkesi’ni görmemiş bile… Kimin sebebi politik, kiminki ekonomik… Ama gidenlerin hemen hepsi; Boğaz’ı, Ege’yi, sıcak havayı, geride kalan arkadaşlarını özlediğini söylüyor. Bu iş için danışmanlık hizmeti veren şirketlerle, birden çok vatandaşlığı olanlarla konuştuk, artılarını, eksilerini sorduk...

Haberin Devamı

 

TÜRKİYE'DE YAŞAMAK, BAŞKA BİR ÜLKEDE SIFIRDAN BİR HAYAT KURMAKTAN DAHA FAZLA CESARET İSTER HALE GELDİ

Neden ikinci bir vatandaşlık almak istediniz?

- Aslında böyle bir hedefimiz yoktu. Biz çocuğumuzu güvenli bir ortamda büyütmek ve onun geleceği için en iyi imkânları yaratmak istedik. Türkiye’de yaşamak, başka ülkede sıfırdan bir hayat kurmaktan daha fazla cesaret ister hale geldi. 3.5 yaşında bir kızımız var. İstanbul’dayken onunla sokağa çıkarken hep tedirgindik.

Çevrenizdekiler nasıl yaklaşıyordu endişelerinize?

- Ya “Çok haklısın ama çocuğu eve kapatmak da olmaz. Büyüdüğü ülkedeki dinamiklerin farkında olması lazım. Biz de endişeleniyoruz ama kaderden kaçılmaz” diyorlardı ya da “Yanlış düşünüyorsun. İstanbul gayet güvenli. Terör dünyanın her yerinde var. Kaderden kaçılmaz”. İki şablon da kadercilikte birleşiyor. Ben bunu kabullenmek yerine ‘İnsan kaderini kendi belirler’ prensibiyle ilerliyorum. Türkiye’de her günüm terör, sosyopat, sapık ve deprem korkusuyla geçiyordu. Şu anda bunlara kafa yormuyorum. Her an hukukun işlediği bir sistemde olduğumu hissediyorum. Ayrıca kimse sıra beklerken önüme geçmiyor!

 

Haberin Devamı

ÇOCUK BÜYÜTMEK İÇİN DİZAYN EDİLMİŞ

Bir karar verdiler, bütün hayatları değişti

 

Türkiye’den ayrılma kararını ne zaman aldınız?

- Haziran 2015 seçimlerinden koalisyon bekliyorduk. Böyle bir ihtimalin kalmadığını hissettiğimiz dönemde karımla konuştuk ve kararımızı verdik.

Neden İngiltere’yi tercih ettiniz?

- Ben bilgi teknolojileri alanında çalışıyorum. İngiltere’de bu alanda çok iş imkânı var. Sosyal yapısı ve güvenli bir ülke olması da karar vermemizde etkili oldu. Altı ay önce geldik. Çok doğru bir karar vermişiz, burası adeta çocuk büyütmek için dizayn edilmiş.

Nasıl bir süreçten geçtiniz?

- Önce kendi başımıza hareket edebilir miyiz diye düşündük. Epey uğraştıktan sonra elimizde amatörce hazırlanmış birkaç evraktan başka şey yoktu. Sonra, Yeni Bir Hayat firmasının kapısını çaldık. Beş ay içinde oturma iznimizi aldık. Vatandaşlık için önümüzde 4.5 yıl var.

Haberin Devamı

Bunun için ne kadarlık bir bütçe gerekiyor?

- En az bir senelik geçim paranızı hazır etmenizi öneririm. Bizim öngördüğümüz bütçe 50 bin pound’du. Buna kurduğum şirketin masrafları da dahil. Şu ana kadar yarısından fazlasını harcadık. Kiraladığımız evin bir senelik kirasını peşin verdik mesela. Kalan parayla en az 10 ay idare edebilmeliyiz.

 

SIFIRDAN BAŞLAMAYI GÖZE ALDIK

Bir karar verdiler, bütün hayatları değişti

Birtan Bey, eşi ve kızıyla Wimbledon’daki evlerinin yakınındaki parkta.

 

Ülkedeki gelişmelerden sonra pek çok insan gitmeyi düşündü ama ertesi gün eski hayatlarına devam etti. Siz nasıl yapabildiniz? Çok mu zengindiniz, çok mu cesurdunuz?

Haberin Devamı

- Ben 43 yaşındayım, eşim 36 yaşında. Çok fazla birikimimiz yoktu. Bir evimiz ve arabamız vardı. Onları nakde çevirdik. Sıfırdan başlamayı göze aldık. Bu işin temeli kararlılık.

Bize biraz yeni hayatınızdan söz eder misiniz?

- Wimbledon’da yaşıyoruz. Londra’ya ulaşım rahat. Bulunduğumuz mahallede 20 yıldır hırsızlık görülmemiş. Türkiye’de kaybettiğimiz komşuluk kavramı
burada yaşıyor. Çay davetlerini kaçırmamaya çalışıyoruz. Çok fazla park var. İnsanlar koşuyor, bisiklete biniyor... Her bölgenin kütüphanesi var. Ben de bisiklete biniyorum, kütüphanelere gidiyorum. Hava çok temiz. Ailece hepimiz daha sağlıklı ve enerjiğiz.

Türkiye’de özlediğiniz bir şey var mı?

- Ailemiz ve arkadaşlarımız.

 

Haberin Devamı

GÜRBÜZ SANATÇI: BENDEN SONRA YATIRIMCILAR DA BAŞVURMAYA BAŞLADI

 

Bir karar verdiler, bütün hayatları değişti

 

Türkiye’den ilk Ankara Antlaşması vizesini ben aldım. Sonra yatırımcılar da başvurmaya başladı. Eşim ve iki oğlumla Southend-on-Sea’de yaşıyorum. Çifte vatandaş olsam da aynı kişiyim, Türkiye’deki gelişmeleri düzenli olarak izliyorum, yani başka ülkenin de vatandaşı olunca duygu, düşünce, inanç ve alışkanlıklarınız değişmiyor, devşirme olmuyorsunuz. 

 

TÜMAY KALYONCU: TÜRKİYE VATANIMIZ, İNGİLTERE YUVAMIZ

Bir karar verdiler, bütün hayatları değişti

 

Oğlumuz 15 yaşında. Geçen sene TEOG sınavına girdi. Sınavdan sonra anladık ki üniversiteye girebilmek için de aynı zorlu süreçten geçecek. Sonra dil eğitimi için yurtdışına gidecek. Biz bunu erkene çekmek istedik. Dokuz aydır İngiltere’deyiz. Türkiye’yi tabii ki çok seviyoruz, orası vatanımız ama artık buraya ait hissediyoruz. Yuvamız burası.

 

Haberin Devamı

CAN MERT TÜMER: TEK SEBEBİNİZ TÜRKİYE’DEN KAÇMAK OLMASIN

Bir karar verdiler, bütün hayatları değişti

Toronto’ya yerleşme sebebim Türkiye’yle ilgili endişeler değildi. Yurtdışında yaşamak için tek sebebiniz Türkiye’den kaçmaksa bu çok sağlıklı bir karar olmaz.

 

İSMAİL TÖKMECİ: ZAMAN ALIYOR
Başka bir ülkeye yerleşince tamamen yeni bir sisteme adapte olmak gerekiyor. Mesleğinizle ilgili sertifika almanız ya da ehliyeti yenilemeniz isteniyor mesela. Türkiye’de iyi bir konumda çalışıyorsanız burada hemen aynısını  beklememelisiniz.Yani eski şartlarınıza ulaşmanız zaman alıyor. Ama rayına oturduktan sonra sizi güzel bir hayat bekliyor.

MEYRAN CANSU: YENİ HAYATIM DAHA SAKİN
29 yaşında, tasarımcıyım. Özgürce seyahat edebilmek ve iş fırsatlarını değerlendirmek için bu kararı aldım. Yeni hayatım İstanbul’dakine göre daha sakin. Kendime daha fazla zaman ayırabiliyorum. Ama Boğaz’ı ve arkadaşlarımı özlüyorum.

TUĞÇE YAMAN: EGELİYİM, SICAK HAVAYI ÖZLÜYORUM
Oğlumun eğitimiyle ilgili endişelerim vardı. İki yıl önce Kanada’ya geldik. Şubatta evimizi de aldık. Ben Egeliyim, sıcak havayı ve denizi özlüyorum
ama buraya da tamamen alıştık.

S.K.: HİÇ GİTMEDİM AMA...
CEO’yum. İş seyahatleri için vize almaktan bunalmıştım. O yüzden -hiç gitmedim ama- Dominica vatandaşıyım.

Bir karar verdiler, bütün hayatları değişti

 

NEDİR, NE DEĞİLDİR?
TOLGA HABALI (HENLEY & PARTNERS, TÜRKİYE DİREKTÖRÜ)


Yatırım yoluyla oturum izni: Belli şartlara bağlı olarak bir süre yaşama imkânı verir. Bazılarında çalışma iznini de kapsar.
Yatırımcı göçmenlik: Sürekli oturum iznidir.
Vatandaşlık: Ülkenin pasaportuna sahip olursunuz. Anlaşmalı ülkelere vizesiz seyahat edersiniz. Oy kullanırsınız. Hakkınız geri alınamaz ve çocuklarınıza da geçer. 

 

Bir karar verdiler, bütün hayatları değişti

 

SIKÇA SORULAN SORULAR
ŞEVKİ AKAYDIN (YENİ BİR HAYAT, GENEL MÜDÜR)

 

İkinci vatandaşlık hangi yollarla alınır?
- Evlilik ve doğum dışında; iş kurarak, devlet tahvili alarak, hibe vererek veya gayrimenkul satın alarak...

Türk vatandaşlığı kaybedilir mi?
- Çifte vatandaşlık anlaşması olan ülkelerden alırsanız kaybetmezsiniz.

Her başvuran alabilir mi?
- Çok ciddi bir sicil araştırması yapılır. Onu geçenler alabilir.

Vergilendirme nasıl olur?
- Genel olarak; orada kazandıklarınızdan orada, Türkiye’deki gelirinizden burada vergi ödersiniz.

Başvuru için danışmanlık almak şart mı? Kendimiz halledemez miyiz?
- Çoğu ülke akredite olmuş bir firmanın başvurularını kabul eder.

Bu işler tamamen yasal mı? Bir bityeniği olmasın!
- Doğu Avrupa ve Güney Amerika ülkelerinin bazılarında yasal olmayan programları uygulayan şirketler var. Dikkatli olmak gerek.

Hangi ülkeler talep görüyor?
- İngiltere, Amerika ve Kanada daha fazla istek alıyor. Karayipler, Portekiz ve Malta da son dönemlerde popüler.

Türkiye’de artan gerilim ortamı talebi artırdı mı?
- Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada artış var. Bunu sadece gerilime bağlamak doğru olmaz. Refah artışı, bu programların çeşitlenmesi, bilinirliklerinin artması etkili oldu.

İkinci vatandaşlık alanlar neden genelde kendilerini gizliyor?
- Özellikle işinsanları “Borçlarını ödemeyecek, kaçıyor” gibi söylentilerin çıkmasından çekiniyor. Bu nedenle çok ciddi gizlilik anlaşmalarımız var.

Bir karar verdiler, bütün hayatları değişti

 

İLK ADIM NE OLMALI?
TAMER ULAY (GARTH COATES SOLİCİTORS, UZMAN)

İkinci vatandaşlık sunan ülkelerin yatırım koşullarını ve bu süreçte uyulması gereken yasaları öğrenmek.

KARAR VERMEDEN ÖNCE SORMANIZ GEREKEN ÜÇ SORU 
NORA GOMORİ  (VOLDAN, ÜLKE MÜDÜRÜ)

1. Seçtiğim ülkede yaşama zorunluluğum var mı?
2. Vatandaşlık için satın aldığım mülkü elden çıkarırsam ne olur?
3. Yatırdığım paranın ne kadarını geri alabileceğim?

 

Bir karar verdiler, bütün hayatları değişti

İngiltere’nin sunduğu seçenek sayısı 2. İlki; Ankara Antlaşması. Buna göre ‘freelance’ çalışmanız ya da iş kurmanız gerekiyor. Karşılığında önce oturma izni, beş yıl sonra da pasaport edinebiliyorsunuz. Diğeri; yatırımcı programı. İki milyon pound tutarında beş yıllık yatırım hesabı açıp yerleşme hakkını elde ediyorsunuz, altı yıl sonra da vatandaşlık...

5 yıl içinde 2.5 yıl boyunca ‘green card’lı olarak ABD’de yaşayanlara vatandaşlık hakkı doğuyor. Belirli alanlardaki projelere 500 bin dolar tutarında yatırım yapanlar ‘green card’ sahibi olabiliyor.

300 bin euro tutarında beş yıl süreli devlet tahvili alınarak ömür boyu Macaristan’da yaşama, çalışma, iş kurma gibi hakları içeren oturum hakkına sahip olunabilir.

500 bin euro tutarında gayrimenkul alanlar, İspanya ve Portekiz’de geçici yaşama, çalışma ve iş kurma iznine sahip olabiliyor. Portekiz’de altı yıl, İspanya’da 10 yılın sonunda da vatandaşlık başvurusu yapabiliyorlar.

650 bin euro bağış ve150 bin euro’luk yatırımla Malta vatandaşlığı alınabiliyor.

120: Karayipler,‘St. Kitts ve Nevis’, ‘Dominica’, ‘Antigua ve Barbuda’, ‘St. Lucia’, ‘Grenada’ gibi vizesiz seyahat edilecek ülke sayısı. Dominica vatandaşlığı için gereken hibe tutarı 100 bin dolar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!