Altın Portakal’da jüri krizi

Güncelleme Tarihi:

Altın Portakal’da  jüri krizi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2023 07:52

Bu yıl 60’ıncısı düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde kriz çıktı. “Kanun Hükmü” adlı belgesel festival seçkisinden çıkarıldı, jüri üyeleri karara sert tepki gösterdi: “Film geri alınırsa görevimizi yerine getirebiliriz.”

Haberin Devamı

7-14 Ekim’de düzenlenecek 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışma kategorisinde yer alan, Nejla Demirci’nin yönettiği “Kanun Hükmü” belgeseli seçkiden çıkarıldı. Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen iki kamu çalışanının yaşadıklarını anlatan belgeselde yer alan kişilerden birinin yargı sürecinin devam ettiğini, yapımın bu nedenle seçkiden çıkarıldığını açıkladı. Festivalin jürisinde yer alan isimlerin karara tepkisi sert oldu.

BU BAKIŞI KABUL ETMİYORUZ

Demet Akbağ, Ayşegül Aldinç, Onur Saylak, Özcan Alper, Mehmet Günsür, Hazar Ergüçlü ve Ezel Akay’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda jüri üyesi, ortak açıklamayla görevlerini bıraktıklarını duyurdu: “Filmlerde suç unsuru arayan bu bakışı ve sansür yaptırımının normalleşmesini kabul etmiyoruz. Altın Portakal Film Festivali geniş bir mutabakatla topluma aittir. Demokratik ilkelerden, ifade özgürlüğünden ödün veremez. Festivaldeki görevimizi, ‘Kanun Hükmü’ filminin seçkiye geri alınmasıyla yerine getirebileceğimizi kamuoyuna duyururuz.”

Haberin Devamı

Yönetmen: sinemaya darbe

 

Nejla Demirci, “Kesinleşmiş bir yargılama söz konusu değilken, festival belgeselin bir karakterinin yargı sürecinde olduğunu iddia ediyor. Belgeselimiz henüz yapım aşamasındayken yapımı yasaklanmıştı, yargıya başvurmuştuk. AYM eserimi ifade özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü çerçevesinde değerlendirdi ve tarafıma tazminat ödenmesine karar verdi. Bu yaşanan, belgesel sinemaya bir darbedir” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!