Ağlamak hakkında bilmeniz gereken 4 bilgi

Güncelleme Tarihi:

Ağlamak hakkında bilmeniz gereken 4 bilgi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2018 10:02

Ağlamayan insan yoktur. Ağlamak için herhangi bir nedenimizin bile olmasına gerek duymayız bazen. En doğal insan tepkilerinden olan ağlamanın nereden kaynaklandığını merak ediyorsanız işte gözlerinizi yaşartacak bilgiler burada. İpucu mu? Her gözyaşı aynı nedenden oluşmuyor.

Haberin Devamı

1- Gözlerin yaşarması teknik bir durum olabilir.

Gözyaşı gözlerimizin işlevini doğru yapması için doğal olarak salgıladığımız bir sıvı. Korneamızın aşırı kurumasını engellemek için beynimiz tarafından yönlendirilen bu sıvılar bazen fazlaca olduğunda gözlerimiz yaşarır ve ağlıyormuş gibi durabiliriz.

2- Refleks olarak gelişebilir.

Bir başka gözyaşı nedeni de reflekstir. Gözümüze yabancı bir madde girdiğinde ya da yanıcı bir gaz ile temas ettiğinde yine gözlerimiz yaşararak tepki verir. Duygusal bir nedeni olmayan bu gözyaşarmasını soğan doğrayarak da deneyimleyebilirsiniz.

Ağlamak hakkında bilmeniz gereken 4 bilgi
3- Duygusal nedenlerle gözyaşı dökebilirsiniz.

Haberin Devamı

Son ama en çok merak edilen gözyaşı çeşidi de duygusal hallerimize göre üretilen gözyaşıdır. Duygularımızın kontrolünü sağlayan beynimizin bir tepkisi olarak döktüğümüz bu göşyaşlarının merkezi limbik sistemimizin gözdesi hipotalamus ile otonom sinir sistemimizdir. Asetilkolin adlı nörotransmitterler lakrimal sistemi (gözyaşı oluşumunu sağlayan sistemin genel adı) harekete geçirerek gözyaşı üretimini sağlar. Bu üretime neden olarak stres, mutluluk, öfke, fiziksel acı ve duygusal dengesizlikler örnek gösterilebilir. Son olarak en çok beklenen bilgi. Evet, kadınlar erkeklere oranla duygu değişimlerinde ağlamaya daha müsait bir yapıdadırlar.

Ağlamak hakkında bilmeniz gereken 4 bilgi
4- Kadınlar erkeklerden daha fazla ağlar.

Kadınların erkeklerden daha fazla ağladığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Yapılan araştırmaların kadınların erkeklere oranla dört kat daha fazla ağladıklarını saptamıştır. Bunun nedeni ise kadınlarda bulunan prolactin hormonudur. Bu hormone kadınların kanında ve gözyaşında bulunur. Ayrıca kadınların gözyaşı kanallarının yapısı erkeklere oranla değişiktir bu da daha kolay ağlamalarına neden olur. Kısaca durumun duygusal anlamda güçlü olup olmamakla ilgisi yoktur.

Haberin Devamı

Ağlamak hakkında bilmeniz gereken 4 bilgi

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!