Harvey Nichols’la parladı

Güncelleme Tarihi:

Harvey Nichols’la parladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2007 00:00

Harvey Nichols’ı Türkiye’ye getirerek büyük sükse yapan Unitim Holding, 2007 yılını 181 mağaza ile kapatıyor. 2007’de 80 yeni mağaza açarak yılın en hızlı büyüyen perakendecisi olan Holding’in 2007 perakende cirosu 160, toplam cirosu ise 230 milyon dolara ulaştı. Unitim, haziranda Polo Ralph Lauren’in ilk mağazasını da İstinyePark’ta açacak.

SADECE yedi yıldır faaliyet gösterdiği perakende işinde temsil ettiği Harvey Nichols, Accessorize, Tommy Hilfiger, G-Star gibi markalarla 2007 yılını 181 mağaza ile kapatan Unitim Holding, 1100 olan perakendede çalışan sayısını 2008’de 1600’e çıkaracak. Son son 1.5 ayda 20 mağaza açan Unitim, 2007’de 160 milyon dolar olan cirosunu 2008’de 240 milyon dolara yükseltmeyi hedefliyor. İmteks ile konfeksiyon üretimi de yapan Unitim Holding 230 milyon doları aşan toplam cirosunu 2008’de 330 milyon dolara, toplam çalışan sayısını da 2700’e çıkaracak. Unitim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Burç Cemiloğlu ile 2008 hedeflerini ve getirecekleri yeni markaları konuştuk.

Perakendede yüzde 77 büyüdünüz. 2008 beklenitleriniz nedir?

- 2007’de 90 milyon dolar olan ciro yüzde 77 artışla 160 milyon dolara çıktı. Türkiye yüzde 5, tüm perakende sektörü yüzde 10 büyürken, bu çok iyi bir rakam. 2008 için ise 240 milyon dolar ciro hedefliyoruz. 20’si son 1.5 ayda olmak üzere 2007’de 80’e yakın yeni mağaza açtık ve yılı 180 mağaza ile kapatıyoruz.

Yurtdışında kaç mağazanız var?

- Yurtdışında Tommy Hilfiger, G-Star, Accessorize ve Aldo ile Romanya, Bulgaristan, Rusya ve Ukrayna’da yapılanmamız sürdü. Romanya’da 5, Ukrayna’da 18, Rusya’da 15 mağazaya ulaştık. 2008’de Romanya’da 9, Ukrayna’da 27, Rusya’da 24’e çıkacağız.

2008’de yeni ülkeler de olacak mı?

- Tommy Hilfiger, Aldo ve Accessorize markalarını Bulgaristan ve Yunanistan’a taşıyacağız.

TÜRKİYE’DEN ZARA ÇIKAR

Getireceğiniz yeni markalar...

- Pazara uygun yeni markalarla görüşüyoruz. Bebe ile anlaşma imzaladık. 15 Şubat’ta İstinyePark’ta açacağız. Üç yılda 20 mağaza planlıyoruz. Armani, Fendi ve Chanel’i aldık.

Diğer yeni markalarla ilgili planlarınız nedir?

- Sephora için 3 yılda 20 mağaza planlıyoruz. Bu yılı 4 mağaza ile kapatırız. Sephora beklentinin yüzde 50 üstünde satış yapıyor.

Türkiye’den bir markayı yurtdışına çıkarmayı ya da kendi hazır giyim markanızı yaratmayı düşünmez misiniz?

- Kendi markamızı yaratacak zamanımız yok. 2008’de Türkiye’den çok önemli bir markayı Rusya, Ukrayna ve Romanya’da yapılandırmayı düşünüyoruz. Ben Türkiye’den Zara gibi bir marka çıkacağına inanıyorum. Böyle bir potansiyel var.

İK’YA ODAKLANIYORUZ

2008’de de bu kadar hızlı büyüebilecek misiniz?


- 2008’de büyüme devam edecek ama Artık çok mağaza açmak bizim için cazip değil. Artık 3 noktaya odaklanacağız. Bunlar kurumsallaşma, insan kaynakları ve şirket içi eğitim. Perakende Akademisi kurduk. Çalışmalar sürecek. İyi insanlar yetiştireceğiz. Dışarıdan da alacağız. Değerli insanları bulup öne çıkaracağız. İyi elemanı öne çıkaramıyorsa bu yöneticinin ciddi başarısızlığıdır.

Perakendede kaç çalışanınız var?

- Perakendede 7 yıl oldu. 1100 olan çalışan sayısı 2008’de 1600’e çıkacak. En hızlı büyüyen perakendeciyiz.

Unitim Holding’in cirosu nedir?


230 milyon dolar olan holding ciromuz 2008’de 330 milyon dolara çıkacak. Toplum grup çalışan sayımız ise 2700.

İngilizce çıplak anlamına gelen Naked projesi nedir?

- Naked içinde 40’a yakın markanın olduğu bir mağaza. İstinyePark ve Bağdat Caddesi’nde 14 Şubat’ta açacağız. Çağdaş bir görüntüsü olacak. Lüks ama ulaşılabilir. İlk defa kendimiz bir perakende markası yaratıyoruz. 3-5 yılda bu konsepti geliştireceğiz. Çok iddialıyız.

Polo Ralph Lauren’i İstinyePark’ta açıyoruz

Polo Ralph Lauren’i de getiriyorsunuz...

- Üç yıl önce Polo Ralph Lauren’in Akmerkez’deki mağazası kapandığından bu yana uğraşıyorduk. İki yıldır bu markayla temas halindeydik. Hedefteki markalarımızdan biriydi. Türkiye’de çok seviliyor. İlk mağazayı Haziran’da İstinyePark’ta açıyoruz. Daha erken de olabilir. Harvey Nichols’da bu marka var ve çok iyi satış yapıyor. Mağazacılık kontratı yapınca sadece bizde satılacak. Polo Ralph Lauren Spor ve Jean uzantılarında da mağaza açacağız. Bu markanın 9 farklı line’ı var. En iyi Amerikan markası. Bu ay içinde hedefleri belirleyeceğiz.

GAS’ta 3 milyon dolar kaybettik TMD’den bütün markalarımı çektim

GAS markasını kaybedince Tescilli Markalar Derneği’nden (TMD) bütün markalarınızı çektiniz.


- Bazıları marka tescil işini ticarete döktü. Marc Jacobs markasını bile biri tescil ettiriyordu. Yurtdışına bildirdik. GAS, 99 ülkede tescilli İtalyan bir marka. Biz de bu markayı Türkiye’de temsil ediyorduk. Şimdi bütün dünyada bu markaya sahip kişi bir tek Türkiye’de markasının ismine sahip değil. 1992’de biri çıkıp markayı tescil ettirmiş. Logosonu da aynen almış. Davayı kaybedince mağazaları kapatmak zorunda kaldık. Maddi manevi çok zararımız oldu. 3 milyon dolar kaybettik. Sektör bize sahip çıkmadı. TMD bizden yana tavır sergilemedi. Biz de 12 markamızla dernekten istifa ettik. Başka bir dernek de bu durum için ’Hak yerini buldu’ diye açıklama yaptı. Üzüldük. Dernekler daha hassas davranmalıydı.

Ocakta açılacak Hakkasan Harvey’den daha zormuş

Hakkasan restoranının açılışı neden gecikti?

- Ocak ayında açılıyor. Biraz daha erken de olabilir. Çok zor bir projeymiş. Hatta Harvey Nichols’tan daha zor. Düşünün tasarımcı Fransız, paslanmazlar İtalyan, soğutucular Amerikan, ördek Fransız, Japon bahçesini Bonkok’taki bir mimar çiziyor. Çok komplike bir iş. Sandalyelerden yer döşemesine kadar her şey büyük bir titizlikle yapılıyor. Hakkasan’ın sahibi Alan Yau çok titiz bir adam. Bu restorandan Türkiye’de sadece bir tane olacak. Beklenene değecek ama. 10 Çinli aşçımız var; 8 tane de servis elemanı.

6 GÜN ŞİMDİDEN REZERVE

Şimdiden rezervasyonlar başlamış galiba...

- Gerçekten Ocak ayının ilk 5-6 akşamı için kasım ayından rezervasyonlar yapıldı ve dolduk. 400 kişilik restoranda 130 çalışan bulunacak. Londra dışında bu restoranı Alan Yau bir de Dubai’de açacak.

Başka restoran projeleriniz de var mı?

- İtalyan Da Giacomo’yu getireceğiz. Risottonun imparatoru diye anılır. Boğaz’da 2008 sonu gibi açmış olacağız.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!