Güncelleme Tarihi:
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Köksal, Kurban Bayramı nedeniyle kırmızı etin tüketiminde artış olacağını belirtirken, etin pişirilme yöntemine dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Kırmızı etin protein açısından çok zengin olduğunu, ancak bol miktarda da doku yağı içerdiğini söyleyen Köksal, "Eti pişirme yöntemi ile ilgili çok fazla risk alabiliriz.
Özellikle mangalda pişirme, etin hücresel yapısının bozulmasına neden oluyor, kanserojen maddeler olan nitrit ve nitratları çoğaltıyor. Etin doğrudan ateşte pişirilmesi kansorejen riski artırabilir" diye konuştu. Etin doymuş doku yağlarının çok zararlı olduğunu, bunların damar tıkanıklığına neden olduğunu kaydeden Köksal, "Bu doku yağlarının tüketilmemesi lazım. Et, sebzelerle birlikte yağsız olarak haşlama yöntemiyle pişirilmeli" dedi.
B 12 vitamininin en çok kırmızı ette bulunduğunu kaydeden Köksal, "B 12 vitamini, belleğin güçlenmesini sağlıyor, unutkanlığı önlüyor. Kırmızı et ayrıca demir yönünden de çok zengin, demir kansızlığı önlüyor. Bu nedenle hamile anne adayları, büyüme çağındaki çocuklar bol bol kırmızı et tüketmeli" dedi.
Türk halkının yüzde 50’sinde kansızlık görüldüğünü söyleyen Köksal, "Kansızlığın tedavisinde kırmızı etin tüketimi çok önemli" dedi. Köksal, yaşlılar, kolesterolü yüksek olanlar, kalp hastaları, hipertansiyonlular, şişmanlar gibi risk grubundakilerin eti dengeli tüketmesi gerektiğini söylerken, "Bu gruptakiler özellikle yağlı kavurmalardan kaçınmalı.
Dengenin kaçması halinde özellikle yaşlılarda sindirim bozuklukları görülebilir. Fazla et tüketimi böbrek hastalarında da böbrek yükünü artırabilir" dedi.
Etin çiğ yenmemesi konusunda da uyaran Köksal, "eğer sağlıklı kesim değilse, çiğ tüketim parazitel hastalıklara neden olabilir" uyarısında bulundu.
Sakatatların tüketilmemesi konusunda da uyaran Gülden Köksal, "Sakatatlar vücudun depo organları olduğu için hastalık etkeni oluşabilir. Hayvanın çok sağlığıklı olduğundan emin olunmadığı sürece beyin, karaciğer, kalp, böbrek gibi organların tüketiminden uzak durulmalı" dedi.
Öte yandan Diyetisyen Füsun Atayata, Bayram’da kan şekerini hızla yükselten karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen şeker ve şekerli tatlılar, pastalar, alkollü içecekler ve meşrubatlar, bileşimi bilinmeyen hazır besinlerin, kesinlikle ikram edilmemesi gerektiğini kaydetti.
Atayata, karbonhidrat yüklemelerini minimum seviyeye getirecek yiyeceklerden seçerek veya et tüketimini gözönüne alarak diğer protein kaynağı olan yiyeceklerin miktar ve dengelerini ayarlayarak dengeli ve sağlıklı bir beslenme programının uygulanabileceğini söyledi.