Halıda rekabet kızıştı

Güncelleme Tarihi:

Halıda rekabet kızıştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2005 00:00

Ülkemizde yılda yaklaşık 500 milyon dolarlık halı satılıyor. Türk motiflerinin süslediği turistik halıları bir kenara bırakırsak, tercihler son yıllarda baştan aşağıya değişti. Geleneksel Türk motifleriyle dokunmuş, çeyizlik halılar yerini modern tasarımlara bıraktı. Yerli halı markaları hem birbirleriyle hem de çoğalan ithal markalarla rekabet ediyor.

Piyasada bir de Çin’den gelen kalitesiz halılar var. Markasız, kalitesiz halıyla mücadele etmek isteyen yerli markalar, halıda tasarımı öne çıkarıyor. Rekabetin iyice kızıştığı reklam kampanyalarında yer alan ünlü yüzlerden de anlaşılıyor.

Halı artık modası hızla değişen bir dekorasyon objesi. Genel olarak ‘modern halı’ adı verilen tasarımlar, günlük kullanımda klasik motifli Türk halılarına, el dokumalarına göre daha çok tercih ediliyor. Modern halıların geleneksel modellerin aksine, sade, basit ama şık bir tarzı var. Bu değişim dünyadaki halı modasının bir yansıması. Ülkemize gelen ithal halı markaları, dünyadaki trendleri beraberinde getiriyor. Ülkemizde yılda yaklaşık 500 milyon dolarlık halı satılıyor. Yerli markalar hem birbiriyle, hem de çoğalan ithal markalarla rekabet ediyor. Piyasada bir de Çin’den gelen kalitesiz halılar var. Bunlar, klasik motifleri sebebiyle Türk halısı sanılıyor. Yerli halıdan daha ucuz oldukları için de çok satıyor. Haliyle, yerli halıların satışları düşüyor. Yalnızca Sümer Halı’nın elinde bir yıllık stok halı birikmiş. Markasız, kalitesiz halıyla mücadele etmek isteyen yerli markalar, halıda tasarımı öne çıkarıyor.

Yeni halı modasının öncüsü birkaç yerli marka var. Bunlardan biri olan Step Halı, eski Şengör Halı ismiyle ürettiği koleksiyonu tümüyle yeniledi. Minimalist halı modellerine uygun ev eşyaları ve aksesuvarlar da üretiyor. Saray, Atlas, Atlantik, Bahariye, Samur, Gümüşsuyu, Merinos, 3K gibi en ünlü yerli markalar da, modern tasarımlara ağırlık verdi. Step gibi, Kaşmir, Deko, Apex, Carpetus da marka ismini ve tarzını değiştirerek rekabete katıldı. Boydak Grubu’nun mobilya markaları İstikbal Deco ve Bellona Halı adıyla, mobilyalarına uygun halılar üretmeye başladı.

SHAGGY VE FLUFFY NEDİR

Artık halı bağımsız bir tasarım ürünü. Tek başına bir evin görüntüsünü değiştirebiliyor. Bugünlerde en çok asimetrik, geometrik desenler, büyük çiçekler, mor, turuncu, yeşil gibi canlı renkler kullanılıyor. Amerikan halı, bukle, yün, akrilik, buwron, shaggy ve fluffy gibi üretildiği malzemeye göre değişen halı çeşitleri var.

Halı modasına genel olarak retro tarz hakim. En moda renkler mor ve bordo tonları. Ama dekorasyon objelerinde yükselişe geçen siyah renk, halıları da etkiliyor.

Halıda renk ve desen kadar, kullanılan malzeme de değişim içinde. Polyamid elyaf malzemeden üretilen Amerikan halıları, elde ve çamaşır makinesinde yıkanabiliyor. İnce tüyleri bakteri oluşumunu engelliyor ve jel tabanı halının kaymasını önlüyor. Peluş benzeri sentetik malzemeden yapılan shaggy halılar da çok satıyor. Shaggy’lerin biraz daha uzun tüylüsü olan fluffy’ler posta benziyor. Sıcak ve sevimli bir görüntüsü var. Kabartma desenleri seviyorsanız, akrilik elyaftan üretilen akrilik halı veya yün halıları tercih edebilirsiniz.

Her halıya bir ünlü

Büyük halı markaları reklamlarında ünlü isimleri kullanmaya başladı. Merinos Halı, yıllar önce İbrahim Tatlıses’i reklamında oynatarak, bu modaya öncülük etmişti. Şimdi diğer büyük markalar da bu yoldan gidiyor. Merinos’un ardından, firmanın alt markası olan Padişah Halı’nın reklamında şarkıcı İzzet Yıldızhan oynadı. Mehmet Ali Erbil Saray Halı, Lerzan Mutlu Deko Halı ve son olarak Sibel Can da Kaşmir Halı’nın reklam yıldızı oldu.

HANGİ MARKADA KAÇA?

Step Halı’nın geometrik desenlerin öne çıktığı Touch Me isimli bir koleksiyonu var. Siyah-beyaz ve kahve-krem gibi kontrast renkler birlikte kullanılıyor. Fiyatlar ebada değil modele göre değişiyor. Touch Me halı fiyatı ortalama 1.495 YTL

Saray Halı’da Relax, Vizyon ve Sembol koleksiyonlarında 6 metrekarelik halının ortalama fiyatı 430 ile 600 YTL.

Merinos halılarının diğer markalara göre daha klasik bir tarzı var. 12 değişik koleksiyon bulunuyor. Fiyatlar altı metrekare halı için 500 YTL’den başlıyor.

İstikbal’in halı markası Deco yalnızca modern halı üretiyor. Yeşil, bordo, mor, pembe renklerde çiçekli böcekli halılar ağırlıkta. Yedi ayrı koleksiyon içinde daha klasik, düz veya minik desenli halılar da bulunuyor. Oriental serisi halılar 871 YTL.

Ivi, yalnızca çocuk ve gençler için capcanlı halı modelleri yapıyor. Çocukların yaş, ilgi alanı ve cinsiyetlerine göre değişik tasarımları var. Fiyatlar halının büyüklüğüne göre değişiyor. 69-209 YTL arasında.

El dokuması halının ünlü markası 3K’da, Co Design isimli modern halılar var. Beyaz rengin hakim olduğu tasarımlarda kuzu yünü kullanılıyor. Fiyatı 1.232 YTL.

Apex Halı’da uzun tüylü fluffy’lerin pekçok rengi var. 6 metrekare halının fiyatı ortalama 720 YTL. Fluffy’ler ise büyüklüğüne göre 55-165 YTL’ye satılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!