Hakkari’nin buzulları keşfedilmeyi bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Hakkari’nin buzulları keşfedilmeyi bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2006 00:00

Hakkari’deki 4 bin 135 rakımlı Cilo Sat Dağları’nda bulunan yaklaşık 20 bin yıllık buzullar keşfedilmeyi bekliyor. Hakkari’de Zeynel Bey Medresesi’nde kazı çalışmalarının başkanı olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, ekibiyle birlikte uzun ve zorlu bir yolculuk yaparak 4 bin 135 rakımlı Cilo Sat Dağları’na çıktı.

Yer yer karlarla kaplı olan bölgede buzullara rastlayan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, buzulların yaklaşık 20 bin yıllık olduğunu tespit etti.

Bölgede 4 mevsimin bir arada yaşandığına dikkat çeken Top, "Araç yolundan sonra yaklaşık 3 saatlik bir yürüyüş yaptık. Gördüğümüz manzara bizleri gerçekten mutlu etti. Bir yanda tabakalar halinden buzullar, diğer yanda papatya ve nergis çiçekleri var. Eriyen karların oluşturduğu küçük şelaleler ise görülmeye değer" diye konuştu.

Bölgenin önemli bir turizm merkezi olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, çektikleri fotoğrafları tanıtım amacıyla YYÜ’nün internet sitesinde yayınlayacağını kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Top, "Bölge özellikle yabancı turistlerin ilgisini çeker. Gönüllü rehberler ve buraları bilenler, gelen turistleri bölgeye götürmelidir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!