Güzelleşmek yorabilir

Güncelleme Tarihi:

Güzelleşmek yorabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2001 00:00


Derleyen Azize Bergin
Haberin Devamı

Son günlerde makyaj yapmak ağır bir yük gibi mi geliyor? Şık giyinmekten de bıktınız. Tek isteğiniz saçınızı bile taramadan, rahat giysilerle dolaşmak. Cevabınız evet ise, sizde ‘‘güzellik yorgunluğu’’ var.

Tarih boyunca tüm kadınlar hep daha güzel olmak için çırpındılar, çeşitli çarelere başvurdular. Bugün de durum farklı değil. Üstelik artık teknoloji de güzelliğin emrinde. Kadınları güzelleştirmek büyük bir sanayi dalı oldu. Mahalle aralarında bile güzellik salonlarının çoğalması bir rastlantı değil. Güzelleşmek, kadının doğasında olan bir özellik. Belki inanması güç gelecek ama kadınlar zaman zaman güzellik yorgunluğu adı verilen bir sendromun pençesine düşebiliyorlar. 21. yüzyılın getirdiği ruhsal sorunlardan biri sayılıyor ‘‘güzellik yorgunluğu.’’ İçinizden ‘‘İnsan güzel olmaktan yorulur mu?’’diye geçirebilirsiniz. Şimdi soruyoruz: Sabah yataktan kalktığınız zaman, gardırobunuzdan giyecek seçmek size ağır bir iş gibi mi görünüyor? O gün rastgele bir kıyafet seçip, sırtınıza geçirdiniz. Sıra ayna karşısında makyaj yapmaya gelince birden bu işden bıktığınızı düşündünüz. Şimdi kim uzun uzun makyaj yapacak, diye kendi kendinize homurdandınız. Ayna karşısına bile geçmeden dudaklarınızı aceleyle boyadınız. Saçlarınıza bir tarak vurup sokağa çıktınız. Sakın bu davranışlarınızın nedenlerini yaşadığınız olaylarda aramaya kalkışmayın. Siz de günümüz kadınlarının çoğu gibi güzellik yorgunluğu adı verilen sorunla karşı karşıyasınız.

Kaş almak bile yorucu

Ayna karşısında kaşlarınızı cımbızla almak, size ağır bir yük gibi gelebilir. Kaşlarınızı almanız gerektiğini bildiğiniz halde, bu işi sudan bahanelerle ertelersiniz. Evde olduğunuz günlerde sırtınıza eski bir elbise geçirip saçlarınızı bile taramaya üşenip oturmaktan hoşlanırsınız. Besbelli, her gün son derece bakımlı ve şık olmaktan bıkmışsınız. Güzellikten yorulduğunuzu aklınıza getirmezsiniz. Oysa bu davranışınız tamamen bir yorgunluk belirtisidir.

Son yıllarda kadınlar en güzel, en şık olmak zorunda bırakıldıklarını düşündükleri için giyim ve makyaja ağırlık vermekten bıktılar. Belki çok yanlış bir tahmin ama, özellikle iş hayatına atılan kadınların güzel ve bakımlı olmaları şartı aranıyor. Bu durumda kadınlar biraz kendilerini tatmin etmek için, biraz da toplumda ve iş hayatında saygınlık kazanmak uğruna gece gündüz güzelleşmek telaşında oluyorlar. Ve tabii bu uğurda sürekli çaba harcamak gün geliyor kadınları bezdiriyor.

Güzellik yorgunluğu çeken kadınlara hak vermek gerekiyor. Bu yıl makyajda doğal görüntü modası var. Bu modayı uygulayabilmek için kadının tamı tamına 45 dakika ayna karşısında uğraşması gerek. Her gün 45 dakikasını doğal görünmek uğruna harcamak zorunda kalan kadının eninde sonunda isyan bayrağını açması kaçınılmazdır. Teknoloji, kadın güzelliğinin emrinde, kozmetik sanayi her gün yeni ürünleriyle kadınlara hizmet veriyor. Fakat güzelleşmek kolay değil. Uzun uğraşları gerektiriyor.

Yıldızlara özenmeyin

Nereye baksanız karşınızda güzel kadınlar görüyorsunuz. Gazeteler, dergiler ve televizyon yayınları birbirinden güzel kadınları size tanıtıyor. Çevreniz güzellerle sarılı olunca, siz de ister istemez onlara benzeme hevesine kapılıyorsunuz. Ondan sonra da güzelleşme seansları başlıyor. Bu iş için normalden fazla çaba harcamanız elbette sizi yoracaktır. Ve günün birinde kendinizi öylesine kötü hissediyorsunuz ki, makyaj malzemelerinizi pencereden sokağa fırlatmak geliyor içinizden. Kıyafetlerinizin rahat olmaması onlardan da vazgeçmenize yol açıyor. Bu davranışlarınızın bir ruhsal sorunun belirtileri olduğunu düşünmüyorsunuz.

Güzellik yorgunluğuna yakalanmamak için güzelleşmenin, şıklaşmanın dozunu kaçırmamaya dikkat etmelisiniz. Başkalarına benzemeye çalışmayın. Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin ve sakın aşağılık kompleksine kapılmayın. Güzellik yorgunluğunu üzerinizden atabilmeniz ve gene eskisi gibi normal biri olabilmeniz için de yakınlarınızın size yardım etmeleri gerekiyor. Makyaj yapmaya üşeniyorsanız, yakınlarınızın yardımıyla yavaş yavaş makyajla ilgilenmeye başlayabilirsiniz. Giyim konusunda da aynı şekilde yakınlarınız size bazı önerilerde bulunabilirler. Kendinizi ölesiye yormadan, ruh sağlığınızı tehlikeye atmadan da bakımlı ve güzel olabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!