Günday: Esnafa vergi baskısı yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

Günday: Esnafa vergi baskısı yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2007 12:29

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu(TESK) Başkanı Derviş Günday, basit usulde vergi ödeyen esnaf ve sanatkarlara beyanda bulunacakları tutarları yükseltmeleri konusunda baskı yapıldığını iddia etti.

Günday, yazılı açıklamasında, Ankara Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan’ın, basit usule tabi esnaf ve sanatkarlara yaptığı çağrı ile en az asgari ücretlilerin vergisi kadar vergi beyan etmelerini beklediklerini, incelemeye almak için taban matrahın asgari ücret seviyesi olduğunu ve bu seviyenin altında beyanda bulunanları incelemeye alacaklarını açıkladığını anımsattı. Günday, ”2006 yılında 390 bin YTL’ye kadar hazine bonosu geliri elde edenler bir kuruş dahi vergi ödemiyor. Yine 2006 yılında bankalardaki hisselerini milyarlarca YTL’ye yabancılara satıp, bu hisselerden yine milyarlarca YTL gelir elde ediyorlar, ama elde ettikleri gelir, yasal olarak vergiden istisna” dedi.

VERGİ ZENGİNDEN DEĞİL ESNAFTAN ALINIYOR

Yüz milyonlarca YTL değerinde otel, hastane binası, fabrika yada alışveriş merkezi yapıp satanlarında gayri menkulleri yapmadan önce bir anonim şirket kurarak şirket adına koca binaları diktiklerini ve bu binaları değil, şirketin hisselerini sattıklarını ifade eden Derviş Günday, “Tıpkı banka hissedarlarında olduğu gibi bir kuruş dahi vergi ödemiyorlar” diye konuştu.

Milyonlarca dolar tutarında transfer ücreti alan futbolcuların da vergi ödemediklerine dikkat çeken Günday, “Futbolcuların, tutarı ne kadar olursa olsun kulüplerden almış oldukları transfer ücretleri, gelir vergisinden istisna. Gerçi transfer ücretleri ödenirken kulüpler tarafından gelir vergisi stopajı kesilmesi gerekiyor ama futbolcuların hepsi net ücret üzerinden anlaşma yaptıkları için bu vergiyi spor kulüpleri üstleniyor" dedi.

Ayrıca, 2006 yılında 100 bin YTL tutarında işyeri kira geliri elde edenlerin beyanname verseler bile bir kuruş vergi ödemeyecekleri gibi üste bir de vergi iadesi alacaklarını kaydeden Günday, "Neden diye sormayın, yasalar böyle” dedi.

KAR PAYI GELİRİNE DE VERGİ YOK

Çelişkilerin bunlarla sınırlı kalmadığının altını çizen Günday, "2006 yılında 192 bin YTL’ye kadar kar payı geliri elde edenler bir kuruş bile vergi ödemeyecekler, aksine vergi iadesi alacaklar. Bu yıl, asgari ücretli mi daha fazla vergi ödeyecek, yoksa basit usule tabi esnaf ve sanatkarlar mı? Bu sorunun cevabı ise çok açık ve nettir. Basit usule tabi esnaf ve sanatkarlar. Çünkü çalışanların yüzde 90’ından fazlası net ücret üzerinden anlaşarak çalışıyorlar. Bunlar, aldıkları net ücrete bakıyorlar ve ne SSK primlerine ne de vergiye karışıyorlar. Dolayısıyla bunların vergi ve prim yükünü de işverenler üstleniyor. Yani esnaf ve sanatkarlar hem kendi vergilerini hem de yanlarında çalışanların vergilerini ödüyorlar” diye konuştu.

Ticari kazanç elde edenlerin gelirlerini asgari ücretliyle kıyaslamanın yanlış olduğunu ifade eden Günday, şunları söyledi:

“Ticari faaliyette kar da vardır, zarar da. Ücretliler maaş alanlardır, esnaflar maaş ödeyenlerdir. Aralarında önemli farklar bulunur. Biri sabit gelirlidir. Zarar etmez. Çalışır ve maaşını alır. Diğeriyse girişimcidir. Bir faaliyette bulunuyordur. Yani kar da edebilir zarar da. Ama zarar da etse yanında çalışanın maaşını da öder vergisini de. Anayasamızın 73. maddesine göre herkes vergiyi mali gücüne göre öder. Şimdi soruyorum yukarıda saydıklarımın mı mali gücü daha fazla, yoksa basit usule tabi küçük esnaf ve sanatkarların mı? Eğer banka hissedarlarının, futbolcuların, milyonlarca YTL değerinde otel, fabrika, alışveriş merkezi yapıp satanların mali gücü daha fazla ise küçük esnafa ve sanatkara her yıl yapılan bu baskı niye?”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!