Grammy'li yapımcı Mardin öldü

Güncelleme Tarihi:

Grammyli yapımcı Mardin öldü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2006 12:08

Müzik dünyasından bir yıldız kaydı. Yirminci yüzyılın en önemli müzik yapımcısı ve aranjörlerinden biri olan Arif Mardin, New York'ta yaşama veda etti. The Bee Gees, Phil Collins, Roberta Flack, Barbara Streisand, Aretha Franklin, Bette Midler, gibi çok sayıda ünlü sanatçıyla çalışan en son da Norah Jones'u müzik dünyasına armağan eden Mardin, 74 yaşındaydı. Ünlü yapımcı bir süredir pankreas kanseri tedavisi görüyordu.

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü müzik yapımcısı Arif Mardin, 1932 yılında İstanbul’da doğdu. Caz müziğine duyduğu ilgiye rağmen üniversite eğitimine İstanbul Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde başlayan ve London School of Economics’te devam eden Mardin’in hayatı 1956’da caz ustası Dizzy Gillespie ve aranjör Quincy Jones’la tanışmasıyla birlikte tümüyle değişti. Arif Mardin, müzik dünyası için büyük önem taşıyan “Quincy Jones“ Bursu’nu alarak, Boston’daki Berklee Müzik Koleji’nde eğitim almaya hak kazanan ilk burslu öğrenci oldu.

Meslek hayatına 1963 yılında Nasuhi Ertegün’ün asistanı olarak Atlantic Records’ta başlayan Mardin, 1969-2001 yılları arasında şirketin Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

ATLANTIC SOUND'U DÜNYAYA DUYURDULAR

Her ikisi de “Atlantic Sound”unu dünyaya kabul ettiren kişiler olarak kabul edilen Ahmet Ertegün ve Jerry Wexter’la birlikte birçok projede çalışan Mardin, Bee Gees’le yaptığı “Jive Talkin”le dikkatleri çekti. Average White Band’ın “Pick Up The Pieces”, Phill Collins’in “Against All Odds” ve “Separate Lives”, Chaka Khan ‘ın “I Feel For You” gibi parçaları ile listeleri zorlayan Mardin, 40 yılı aşkın kariyeri boyunca, çalışmalarıyla 60’a yakın Altın ve Platin Plak Ödülü ile 15 Grammy Ödülü’ne aday gösterildi.

Haberin Devamı

1990’da Ulusal Kayıt Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin Ünlüler Listesi’ne seçilen Arif Mardin, aynı yıl Türk Amerikan Dernekleri Birliği tarafından “Yılın Amerikalı Türk’ü” seçildi. 1992’de Los Angeles Sefarad Topluluğu tarafından, Türk ve Yahudi toplumlarının 500 yıllık dostlukları anısına “Shofar of Peace” ödülüyle onurlandırılan Mardin, aynı yıl Bette Midler’ın ABC’de yayınlanan filmi “Gipsy” nin müziklerini besteledi. 1996’da “Original Broadway Cast Album of Smokey  Joe’s Café: The Song of  Leiber and Stoller için hazırladığı çalışmasıyla 6. Grammy Ödülü’nü kazanan Mardin, 1997 ‘de Atlantic Records – Ahmet Ertegün tarafından verilen NARAS Heroes Ödülü’nün sahibi oldu. 1998 yılında Warner Brothers tarafından gerçekleştirilen “ Why do Fools Fall In Love” filminin müziklerini besteleyen Mardin, Ayrıca Bette Midler’in “ Batshouse Betty” ve Diana Ross’un “Everday is a New Day” albümlerini yaptı.

Haberin Devamı

Mardin’in milenyuma yaklaşırken son çalışması Jewel’s Joy’un yeni yıl şarkılarına yer verdiği “A Holiday Collection” albümü oldu. 2001’de Ulusal Kayıt Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından “Trustees Award”la onurlandırılan sanatçı, sakat çocuklara müzikle terapi tedavisi uygulayan Nordoss – Robbins Vakfı tarafından  “Yılın Adamı” ödülüyle onurlandırıldı.

Atlantic Record’un kurucusu Ahmet Ertegün’ün “ Birçok yapımcı her yeni projede bir parmak izi gibi tınıyı işlerken, Arif Mardin, farklı türlere getirdiği yaratıcılığıyla müziğe kendi damgasını vuruyor” dediği Arif Mardin, 2001 ‘de Atlantic Records’tan emekli oldu. Mardin, aynı yılın Eylül ayında üstlendiği EMI’nin Eş Başkanlığı ve Manhattan Records’un Genel Müdürlüğü görevlerini 2004 yılına kadar sürdürdü.

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA TOPRAĞA VERİLECEK

Grammyli yapımcı Mardin öldü

EMI’deki ilk işi olarak üstlendiği Norah Jones’ın “Come Away With Me” albümüyle “Yılın Yapımcısı” Grammy ödülünü kazanan Mardin, daha sonra Jones’ın ikinci albümü “Feels Like Home”u da Jones’la birlikte gerçekleştirildi. 2004’de oğlu Joe’yla birlikte Queen Latifah’ın plağı “The Dana Owens Album” için 6 parça gerçekleştiren Arif Mardin, 2004 yılı Haziran ayında RP International tarafından verilen “Lester Sills Yardımseverlik Ödülü’nün sahibi oldu. Oğluyla birlikte görme özürlü sanatçı Raul Midon’un ilk albümünün de yapımcılığını üstlenen sanatçı, Aretha Franklin’le birlikte “A House is not a Home “ parçasını kaydetti.

Haberin Devamı

Hayatının 48 yılını eşi Latife Mardin’le birlikte geçiren Arif Mardin, aynı zamanda Türkiye’de Halkla İlişkiler sektörünün kurucusu Betûl Mardin’in de kardeşi. Sanatçının, Berkeley mezunu oğlu Joe da kendisi gibi yapımcı ve aranjör olarak çalışıyor. Kızı Julie ise tanınmış bir avangard fotoğrafçı.

Bee Gees, Phil Collins, Roberta Flack, Aretha Franklin, Chak Khan, Bette Midler, Modern Jazz Quartet, Barbara Streisand ve Norah Jones gibi isimlerle yaptığı çalışmalarla son kırk yılda popüler müziğe yön veren dünyadaki en önemli isimlerden biri olan Arif Mardin’e  Türk Amerikan Derneği ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortaklaşa verdiği 2006 Kültür ve Sanat Dalında Üstün Başarı Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca bu yıl 40.’sı düzenlenen Montreux Jazz Festivali’nin akşam programı da dünyaca ünlü müzik adamı Arif Mardin’e ithaf edildi.

Haberin Devamı

Arif Mardin’in cenazesi önümüzdeki hafta içinde İstanbul’da defnedilecek. Cenazenin tarihi ve yeri ailesi tarafından daha sonra ilan edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!