Görmeyenler görsün diye sergi

Güncelleme Tarihi:

Görmeyenler görsün diye sergi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2011 00:00

Aralık Derneği ile ressam İsmail Acar, bu kez görme engelliler için el ele verdi. İstanbul Bienali kapsamındaki ‘5 Duyu: Kırmızı Oda Beyaz Oda’ sergisi görme dışında kalan duyulara hitap ediyor. Koklanan, dokunulan, dinlenen ve tadılan eserler, 27 Kasım’a kadar ziyarete açık

Haberin Devamı

YEDİ YILDIR KÜLTÜREL ARAŞTIRMALAR YAPIYORLAR
Aralık Gönüllü ve Eğitim ve Kültürel Araştırmalar Derneği, yedi yıl önce kuruldu. Düzenlediği edebiyat, sanat tarihi, müzik, felsefe, psikoloji, tarih, fotoğraf, resim, psikiyatri kurs ve seminerleri düzenliyor. Öğrenme, paylaşma ve düşünme ortamları sağlıyor. Hafta içi ve hafta sonlarında uzman eğitmenler, en az bir aylık dersler veriyor: İsmail Acar’la desen atölyesi, İsa Çelik’le fotoğraf dersleri, Sema Kaygusuz’la edebiyat atölyesi, Bülent Somay’la psikanaliz ve Marksizm... Hiçbir ticari amacı olmayan dernek, toplanan bağışlarla hizmet veriyor. Kurslara katılanların üçte birine burs veriliyor.
Derneğin kurs öğretmeni Ressam İsmail Acar, İstanbul Galata’daki atölyesinde, 27 Kasım’a kadar sürecek çok farklı bir sergi açtı. Görme engelliler resim ve heykellerine dokunuyor, kokluyor ve eserler için özel üretilen çikolatayla eserleri tadıyor. Video performanslarıyla da sergideki eserlerin sesleri ve resimdeki semazenin nefesi duyuluyor. Acar, gelirin bir bölümünü Aralık Derneği’ne bağışlıyor. Görme engelliler, sergiye Görmeyenler Vakfı aracılığıyla gelecek.

Haberin Devamı

Braille alfabeli resimler
İSMAİL ACAR (RESSAM)

Aralık Derneği’yle kurulduğu günden beri yol arkadaşlığı yapıyoruz. İstanbul dışında da birçok proje yaptık. Hiçbir yerde vermediğim resim dersini, dernekte veriyorum. Uzun süredir üzerinde durduğum beş duyu kavramı vardı. Hiç resim sergisi gezmeyen insanları hedefledik; yani görmeyenleri. Birçok hizmet görmeyenlere verilmiyor, sergilere alınmıyorlar. İçeriye girdiklerinde onları bir koku karşılayacak. Adım attıklarında bir tat verilecek. Kokuyu Gülçiçek, tadı Pelit üretti. Bu proje için aylarca çalışıp beyazı ve kırmızıyı çağrıştıran koku ve tatları bulduk. Kürşat Başar, Hülya Aksular, Burçin Büke, Bülent Özbek, Serdar Bişiren ve Burak Ecevit de sesler için çalıştılar. Braille Alfabe’yi çok az görmeyenin bildiğini öğrendim. Bu nedenle resimlerimde görmeyenlerin anlayabileceği hem kabartma yazı hem de şekiller var. Osman Hamdi Bey’in ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ resmini heykel olarak yaptım, algılayabilsinler diye. Bu projede en doğru partnerim Aralık Derneği. Bu serginin benzerinin ne Türkiye ne dünyada olduğunu duymadım. Görme engellilerin hepsinin sergiye gelmesi için ulaşım imkanı da yaratmak istiyoruz (Lüleci Hendek Cad. No: 48-50/A Galata-İstanbul. www.aralik.net)

Haberin Devamı

İsmail hep yanımızda
ELİF DÜRÜST (ARALIK DERNEĞİ KURUCUSU)

Sergiyi gördükten sonra Şirin Yalçın’la o kadar heveslendik ki, “Bittikten sonra neler yapabiliriz?” dedik. Başka şehirlere taşıyacağız ama sponsorlara ihtiyacımız var. Acar’la Diyarbakır’da bir projemiz olmuştu. Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerine tuval ve boyalarla gittik, onlara hiç görmedikleri İstanbul’u resmettirdi. Sonra çocukları İstanbul’a davet edip üç gün ağırladık. Bu resimlerin satışından elde edilen gelirle Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerine atölye yapıldı. Şimdi o çocuklardan 10’u, Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü’nde öğrenci.

Sanat projelerine devam
ŞİRİN YALÇIN (ARALIK DERNEĞİ KURUCUSU)

Haberin Devamı

2011’e hızlı başladık. Felsefe, Dinler Tarihi, Sanat Tarihi, Edebiyat, Yaşam Koçluğu gibi seminerler var. Akşam ve hafta sonu derslerimize akademisyenler, bir konuya yoğunlaşanlar geliyor. Psikanaliz, Platon ya da Dostoyevski okumalarına katılıyorlar. Sanat Tarihi dersinde sadece belli bir dönemin sanatı değil, ilişkiler edebiyatı, müziği de konuşuluyor. Aralık Derneği, kültür merkezi gibi. Bir taşla iki kuş vuruyorlar. Hem ilgilendikleri konular hakkında bilgi edinip kendilerini geliştiriyorlar hem de Aralık Derneği’nin projelerine fon oluşturuyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!