Gördüm görmedim duydum duymadım

Güncelleme Tarihi:

Gördüm görmedim duydum duymadım
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2008 00:00

Suat Ateşdağlı (41), 25 yıldır DJ’lik mesleğinde. Bu sektöre 16 yaşında ailesinin desteğiyle İstanbul Moda 29’da başladı. Birçok mekanın müzik koordinatörlüğüne kadar yükseldi. Ateşdağlı, gece hayatının müdavimleri tarafından eğlence hayatının kalbi olarak anılıyor. Birçok kişi onun yaptığı müzikleri ve işleri yakından takip etmek için çaldığı kulüpleri dolduruyor.

7 yıldır Reina’da DJ’lik ve müzik direktörlüğü yapan Ateşdağlı’nın ismine son dönemin hit mekanlarında da rastlamak mümkün: Citys Nişantaşı, Swissotel Gaja Restaurant, Armani Cafe, Salomanje ve Belek Adam&Eve Hotel. Bu mekanların müzikleri ondan soruluyor. Ateşdağlı aynı zamanda bir işadamı. Organizasyonlara ses, ışık ve DJ’lik hizmetleri sunan S Music Design isimli bir şirketi var. Ayrıca bu yıl ikincisini çıkardığı Bosphorus Night 2 isimli albümü liste başı.

Aslen İzmirli Suat Ateşdağlı, ortaokuldayken evdeki plakları ve 45’likleri çalıp dans ederek kendi müzik listelerini oluşturmaya başladı. Liseyi okumak için İstanbul’daki akrabalarının yanına geldiğinde DJ olma arzusu da arttı. Gece kulüplerinin müdavimiydi. "DJ’liğin müzik yaratma ve sunma kısmı bana enteresan ve doğru bir iş gibi gözüktü. Müziği doğru sıralayıp insanları eğlendireceğime hep inandım." Bir gün annesi ve babasını karşısına alarak üniversiteye gitmeyip DJ olmak istediğini söyledi. İşadamı babası ve sigortacı annesi itiraz etmediler ama işe en iyi yerde başlamasını istediler. Teyzesi aile dostları olan Barlas çiftiyle görüşerek, Ateşdağlı’nın Metin Fadıllıoğlu’nun sahibi olduğu Moda 29’da işe başlamasını sağladı. İlk günler umduğu gibi geçmedi. İşe kulübün duvarlarını boyayarak başladı, "Bu benim sonum olacak" diye düşündü. Yine de her gün sabaha karşı 6’da yatıp üç saat sonra kalkıyor, mekana gidip bütün gün müzik dinliyordu.

KAPIDAN KOVSALAR BACADAN GİRERDİM

O süreçte dönemin popüler mekanlarından Vaniköy 29 açıldı. Oranın DJ’lerinden Uğur’la iyi dost olan Ateşdağlı, bu meslek hakkında ondan çok şey öğrendi. Sonunda kendini DJ kabininde buldu. Ardından Etiler 29’a geçti. Fırsatı iyi değerlendirip işine dört elle sarıldı: "Beni kapıdan kovsalar bacadan girerdim. Ya müzik çalacaktım ya da çalacaktım."

Bu sırada İstanbul’da Plaza isimli bir gece kulübü daha açıldı. Bütün DJ’ler bu yeni yerde müzik yapmak istiyordu. Suat Ateşdağlı akıllı davranarak 29’u terk etmedi. Kısa sürede 29’un işleri açıldı, o da 22 yaşında bütün 29 kulüplerinin müzik direktörlüğüne getirildi. İsmi kulaktan kulağa yayıldı: "Bu mekanlarda Hipokrat yemini etmiş gibi sır tutardım. Gördüm görmedim, duydum duymadım. Müşterilerle de hep mesafeli oldum. Ciddi mizacım da bir artıydı. Müziklerimde de hep risk aldım. Yeni ve gençliğe yönelik şarkıları kendi yarattığım stilde çaldım."

Ateşdağlı 29’daki işine devam ederken beş yıl kadar Metro FM’in müzik direktörlüğünü yaptı. 1991’de Radyo 2019’u kurdu, Emre Ergani’nin Bodrum’da Havana adlı kulübünde çalıştı. 2000’de Havana’da Türkiye’nin ilk beach partisinde müzik çaldı. Sonra, henüz bir yıldır açık olan Kuruçeşme’deki Reina’da DJ’lik yapmaya başladı.

Kariyer hikayesi kendisininkine çok benzeyen Salih Saka ile birlikte düğün ve davet organizasyonları yapan S&S firmasını kurdular. Ancak birkaç yıl sonra ayrıldılar. 2004’te Ateşdağlı bu kez DJ Ozan Şamiloğlu ile düğün ve davet organizasyonları yapan S Music Design’ı kurdu.

EKİBİNDE 11 DJ ÇALIŞIYOR

Suat Ateşdağlı’nın isminin baş harfini taşıyan S Music Design’ın DJ hizmeti verdiği önemli mekanlar arasında Belek’te Adam & Eve Hotel, İstanbul’da Nişantaşı Citys, Reina, Swissotel ve Salomanje var. Ateşdağlı yeni bir teklif aldığında, açılacak yere uygun tarzda müziği yakalamak için mekanı inceleyip ekipten doğru ismi seçiyor. Örneğin Citys’de lounge, jazz house, akşam üstleri okuldan çıkan gençler göz önüne alınarak pop, İstinye Park’taki Armani Caffe’de lounge ve jazz house, Reina’da her tarz müziği çalıyor.

Ekibinde 11 DJ bulunan Ateşdağlı kendisiyle çalışmak isteyenlerin önce adam gibi adam olmaları gerektiğini söylüyor: "Güvenilir ve karakteri sağlam kişiler olmalı. Müzik son planda. Çünkü ben iyi çalmayı öğretirim. İşini iyi yapanın fiziği de benim için önemli değil." İstanbul gece hayatının önemli bir ismi olan Ateşdağlı, sizin ekibinizde yer almayan bir DJ bu piyasada iş bulabilir mi, diye sorduğumuzda "Benim haricimde binlerce DJ iş yapıyor. Bu iş benim tekelimde değil" diye cevaplıyor.

REİNA BENİ YARATTI AMA BEN DE REİNA’NIN MÜZİĞİNİ YARATTIM

Reina ile birbirimize çok şey kattık. Ben Reina’da bir müzik konsepti yarattım, Reina da Suat ismini yarattı. Reina’nın DJ ekibindeki Yalçın Aşan’la mekandaki sırrımız, herkesi eğlendirmek. Mesela; 2001 yılında İbrahim Tatlıses’in "Tek Tek" şarkısını çaldığımda herkes "Aaa! Bu mekanda bu şarkı hayatta olmaz" dedi. Sonra masanın üstüne çıkıp göbek attılar. Şimdi bir bakıyorum hiç ummadığım insanlar "Ağrı Dağı Eteğinde" şarkısını istiyor. Herhalde en çok çaldığım isim Serdar Ortaç’tır. Özel bir nedeni yok, güzel şarkılar yapıyor. Kötü şarkı yaparsa onu da çalmam. Gelen ünlülerin şarkılarını sırf o gece Reina’da oldukları için hiç çalmadım. Kafama yatan bir parçayı gecede 4-5 kere çalabilirim. Geçen sene Bengü-Serdar Ortaç düetini yedi kere çaldığım oldu. Sonra şarkı patladı. Bir parçanın tutulmasında benim de payım var galiba diyorum.

KABİNDE ASIK SURATLIYIM

İki evlilik geçirdim. İlk evliliğimden 11 yaşında bir oğlum var. Hiçbir zaman playboy olmadım. Hep ciddi ilişkiler yaşadım. Şimdi bir sevgilim yok. DJ kabinindeyken bana numaralarını verip tanışmak isteyen hiçbir kadın olmadı. Zaten kabinde asık suratlıyımdır. Geçenlerde genç bir çocuk geldi. "Suat Abi muhteşem çalıyorsun ama seni yolda görsem DJ zannetmem" dedi. Güldüm, "Bak gülüyormuşsun" dedi. Aynaya baktığımda da kendimi bir şeye benzetemiyorum. Çirkin bir adamım.

Tarkan, Ajda Pekkan, Kenan Doğulu, Serdar Ortaç şarkılarını verdi

Suat Ateşdağlı, geçen nisanda çıkardığı ve 40 binlik satış rakamına ulaşan Bosphorus Night albümünün ikincisi Bosphorus Night 2’yi, DMC ve Yeni Dünya Müzik ortaklığıyla bu hafta piyasaya sundu. 10 yabancı, 5 Türkçe şarkıdan oluşan toplama albümde Ajda Pekkan’dan Kenan Doğulu’ya Serdar Ortaç’tan Tarkan’a kadar birçok müzisyenin şarkılarının yeniden düzenlemeleri yer alıyor. "Benim yaptığım iş bir numara olmalı diye düşünerek yıllarca bekledim. En doğru zamanda albümü çıkardım. Bu serinin devamı da gelecek" diyor Ateşdağlı. "Şarkıları seçerken yaşadıklarım etkili oldu. Bu bir Suat Ateşdağlı hikayesi de diyebiliriz." Tanınmış şarkıcıları ikna etmek de kolay olmamış. Ama sonunda herkesten izin almayı başarmış. Ateşdağlı albümün arabada, partide ve evde rahatlıkla dinlenebileceğini söylüyor.

ÖZEL HAYATIMDA MÜZİK YOK BELKİ YILLARIN BIKKINLIĞI

Yurtdışındaki DJ’lerin en iyi çaldıkları dönem 40-60 yaş arası. Ben de istedikleri sürece bu işi yapacağım. Aktif olarak haftanın beş gecesi çalışıyorum. Özel hayatımda hiç müzik dinlemem. Bir yere gittiğimde çalan müzikle de hiç ilgilenmem. Belki yılların getirdiği bıkkınlık. Sessizliği tercih eden, dinlenmek isteyen, eğlenmeyi sevmeyen bir adam haline geldim.

GÜNÜMÜZÜN HİTLERİ

Demet Akalın’dan MucizeTarkan’dan Dilli DüdükElif Turan’dan Büyüt İstersen

Bu sene yurtdışındaki lüks restoranlar Türkiye’ye gelmeye devam edecek, oralarda da müzik ön plana çıkacak. Bugünlerin hit şarkılarını şöyle sıralıyor: Ferhat Göçer-Aslı Güngör’den Kalp Kalbe Karşı, Bengü-Serdar Ortaç’tan Korkma Kalbim, Elif Turan’dan Büyüt İstersen, Tarkan’dan Dilli Düdük, Sıla’dan "...’dan Sonra" diyebilirim. Yabancı şarkıcılardan David Vendetta, Said Mrad, Shantel iyi isimler. Demet Akalın’ın Mucize şarkısı da bu yazın hitlerinden olacak. Parçayı ben ve ekibim yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!