Gezerken fotoğraf çekmek değil fotoğraf çekmek için gezmek

Güncelleme Tarihi:

Gezerken fotoğraf çekmek değil fotoğraf çekmek için gezmek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2005 00:06

Fotoğrafa meraklısınız, ama nasıl ve nerede çekeceğinizi bilmiyorsunuz. İstanbul’da yaşıyorsanız tam size göre hizmet veren dernek ve vakıflar var. Bu kuruluşlar, temel fotoğraf eğitimi olan amatörlere İstanbul ve çevresinde çekim yapılacak mekanları, eğitmenler eşliğinde gezdiriyor.

Dilerseniz geziye çıkmadan önce eğitim de alabilirsiniz. Gezi için tercih edilen rotalar, kentin tarihi dokusunu barındıran yerler. Doğa fotoğrafçılığı için yakın çevre gezileri de var.

Fotoğrafçılık, birçok teknik ve estetik detayı bir arada barındıran bir sanat. Sürekli yeni yerler, yeni arayışlar için sokak sokak gezmek gerekiyor.

İstanbul’da fotoğraf gezileri düzenleyen birkaç kuruluş var. Fotoğrafın nerede, hangi ışıkta ve hangi tekniklerle çekileceğini öğrenmek isterseniz, gezilere katılmadan önce yine aynı kuruluşlar tarafından düzenlenen atölye çalışmalarına da katılabilirsiniz. Yok eğer, ‘Ben temel teknikleri biliyorum, ama ne çekeceğim’ diyorsanız, sırf bu durumda olanlar için düzenlenen gezilere katılabilirsiniz.

DANIŞMANLAR EŞLİĞİNDE

Fototrek Fotoğraf Merkezi, temelden başlayıp ileri seviyeye kadar devam eden seminerler ve atölyeler düzenliyor. Fotoğrafçılık bilgilerine sahip olanlar için fotograf gezileri de var. Geziye bir danışman eşliğinde çıkıyorsunuz. Teknik ve kültürel bilgilere sahip olması, bölgeyi tanımasıyla tam bir rehber olan danışmanlar, doğru fotoğraf için size her türlü desteği sağlıyorlar.

Temel ve Uygulamalı Fotograf Seminerleri, sınıfta yapılan teorik eğitim ve İstanbul içinde yapılan çekim gezileri ile tamamlanıyor. Bu çekimlerin ilki Sultanahmet Meydanı’nda, ikincisi ise Zeyrek ve Cibali semtlerinde yapılıyor. Katılım 25 kişi ile sınırlı. Gezilere asistanlar ve eğitmenler eşlik ediyor. Hafta içi ve hafta sonu olarak iki dönemde yapılan seminerler 4-5 hafta sürüyor. Katılım ücreti öğrenciler için 100 YTL.

Fotoğraf sanatının temel teknik bilgilerine sahip olanlar ise farklı başlıklarda atölyelere katılarak bu birikimlerini geliştirebilirler. ‘Bir Semti Anlatmak’ başlıklı atölye çalışması gibi... Fotoğraf atölyelerine katılım 10 kişi ile sınırlı ve ücreti 100 YTL.

Özellikle yaz mevsiminde uzun soluklu (4-6 hafta) atölyelere katılamayanlar için bir günlük fotoğraf atölyeleri de düzenleniyor. Sandaldan Haliç, Beyoğlu’ndan Portreler, Beyoğlu’nda Gece bu atölyelerden bazıları.

Örneğin Sandaldan Haliç atölyesine katılanlar, bir pazar günü eğitmen ve asistanlarla buluşup bir tekne ile Haliç turu yapıyor. Bu atölyelere katılım 15 kişi ile sınırlı ve ücretleri 25-30 YTL arasında.

Her ay bir kez günübirlik fotoğraf gezileri oluyor. İstanbul’a 3 saat uzaklıkta olan her yer fotoğraf konusu olabiliyor. Gidilen bölgenin tanıtımı, ulaşım, yemek organizasyonu ve fotoğraf danışmanlığı gibi alanlarda yardımcı oluyorlar. En sık yapılan geziler arasında mimari fotoğraf için Edirne, Taraklı (Adapazarı), doğa fotoğrafçılığı için Aytepe (İzmit), Sansarak Köyü (İznik), Sülüklügöl (Adapazarı), sosyal ve geleneksel yaşam için Cumalıkızık, Misiköy (Bursa) bulunuyor. Bu gezilere katılım 25 kişi ile sınırlı . Katılım ücreti ortalama 40 YTL. Ücrete ulaşım, rehberlik, fotoğraf danışmanlığı, sabah kahvaltısı dahil.

ÖNCE TEORİ SONRA PRATİK

Fotoğrafevi’nde üç haftada bir açılan temel fotoğraf eğitimi atölyeleri, 20 kişilik sınıflarda yapılıyor. Hafta içi ve hafta sonu seçenekleri var. Dört hafta süren teorik dersler, pazar günleri eğitmen eşliğinde belirli bir güzargahta pratik yapılarak destekleniyor. Galatasaray’dan başlayan, Kuledibi ve Karaköy’e uzanan bir hatta fotoğraf çekiliyor. İstanbul siluetleri, balıkçılar gibi estetik konuları yakalama imkanı buluyorsunuz. İsterseniz çekimlere arkadaşınızı da götürebilirsiniz. Yaklaşık üç saat süren çekimler bir workshop’ta değerlendiriliyor ve eleştriliyor. Atölye çalışmaları ve geziye katılım ücreti 120 YTL

İfsak’ın uyguladığı temel fotoğraf semineri sekiz hafta sürüyor. Önümüzdeki atölye çalışması 12 Temmuz’da başlayacak. Teorik dersler dışında, bir İstanbul içi, bir İstanbul dışı olmak üzere iki uygulama turu düzenliyorlar. Seminer ücreti 130 YTL.

İstanbul içi çekim gezisinde, Sirkeci Garı önünde toplanıp, Topkapı Sarayı, Soğukçeşme Sokağı’na uğruyor ve öğle yemeğinizi Sultanahmet Köftecisi’nde yiyorsunuz. Daha sonra Kadırga’ya kadar inip, Küçük Ayasofya Medresesi’nde çay molası vererek geziyi Dede Efendi’nin evinde noktalıyorsunuz. Çekimler öğretmen eşliğinde yapılıyor. Katılımcı sayısının 50’yi bulduğu oluyor ve 5 kişiye bir hoca düşüyor.

İfsak’ta gönüllülerden proje grupları da oluşturuluyor. Danışman eşliğinde bir konu belirleniyor ve üzerinde çalışılıyor. Üye olursanız birçok çekim grubuna dahil olup çeşitli projelere katılabilirsiniz. Kendi güzargahlarınızı belirleyip çekimler yapabilirsiniz. Şu anda İstanbul’u fotoğraflayanlar grubu İbrahim Zaman’ın danışmanlığında çekimler yapıyor. Üye olmak için fotoğrafla ilgileniyor olmak yeterli .Üye öncelikli günü birlik geziler de düzenleniyor.

AMATÖR VEYA PROFESYONEL

Fotoğraf Vakfı’nda temel eğitimler 5 hafta sürüyor. Hafta içi ve hafta sonu, iki ayrı grupta dersler veriliyor. Üç hafta teorik, 2 hafta pratik uygulama yapılıyor. Bir eğitmen eşliğinde Taksim Gezi Parkı’nda ve Taksim-Eminönü arasında çekimler yapılıyor. Katılım ücreti 120 YTL artı KDV. Eylül ayından itibaren günübirlik İstanbul içi çekim gezileri yapmayı planlıyorlar. Geziler, temel fotoğraf bilgisine sahip amatörler veya profesyonellere yönelik olacak.

FOTOĞRAF GEZİSİNE ÇIKARKEN

Yanınıza film ve objektifleri koymak için bol cepli bir yelek alın.

Rahat edeceğiniz bir pantolon giyin.

Bir not defteri ve kalem bulundurun.

Toz ya da buhara karşı makinenizi silebileceğiniz antistatik bez veya güderi parçası alın.

Rahat ayakkabılar giyin, bir yerlere tırmanmanız gerekebilir.


TELEFON NUMARALARI

Fototrek: (212) 251 90 14

Fotoğrafevi: (212) 249 02 02

Fotoğraf Vakfı: (212) 292 19 39

İfsak: (212) 292 42 01
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!